Mara Popa: „ Fiecare piesă a colecției poartă povestea sa, una spusă în tonuri de întuneric” – interviu cu un tânăr designer din generația UAD Fashion 2024
Este a doua oară când stau de vorbă cu Mara Popa, una dintre senzațiile pe podiumurile tinerilor designeri de anul acesta. Și e complet neobișnuit pentru mine, cumva, însă premiera asta vine la pachet și cu o mare admirație pentru munca pe care a depus-o Mara și pentru pasiunea cu care vorbește despre colecțiile ei. Mi-a plăcut mult capa acoperită de fluturi din mătase (vă mai amintiți de paltonul ei cu zeci de libelule din ceramică gata să-și ia zborul?) dar și haina pentru care a avut nevoie de nu mai puțin de 1.224 de coconi din lână împâslită, cusuți pe mâneci și gulerul supradimensionat. Despre poveștile spuse de nuanțele de negru și despre emoțiile pe care le evocă fiecare piesă a colecției sale ne povestește Mara Popa, designer din generația UAD Fashion 2024.
#FashionBlogger #FashionTrend #RomanianDesigner #Romanian
O găsiți pe Mara Popa și creațiile ei pe @marapopa24 & @scars_by.marapopa. Mai multe colecții de la UAD Fashion 2024 – @uadfashion. AICI articolul despre toate colecțiile.
Thank you @ralucaciornea & @mushu_roi for the beautiful pictures. Thanks @lucianbroscatean @kiss.gyongyver for all your support!
Am povestit anul trecut despre colecția cu libelule. Colecția ta de master pentru UAD Fashion 2024 este cu… fluturi. Care a fost inspirația ei?
Colecția „Cocooned in Noir” a evidențiat modul în care negrul, o culoare a eleganței și misterului, poate transcende simpla sa aparență și poate deveni un instrument de exprimare artistică și culturală complexă. Aceasta reprezintă o călătorie în universul atemporal al rafinamentului în care negrul devine nu doar o culoare, ci un mod de comunicare. Este un omagiu adus naturii fragile a fluturelui de mătase, a cărui metamorfoză nu s-a întâmplat.
În colecție, celebrarea negrului se îmbină cu universul insectelor, într-un elogiu adus destinului fluturelui de mătase, a cărui existență este sacrificată pentru a da naștere uneia dintre celei mai mari moșteniri culturale ale omenirii: mătasea. În acest univers dominat de negru, coconul de mătase devine un simbol tulburător al frumuseții efemere și al sacrificiului, care spune povestea tristă a unei existențe întrerupte. Acesta preia valențele negrului: mister și eleganță, spiritualitate și sacru, doliu și moarte. Fiecare piesă a colecției poartă povestea sa, o poveste spusă în tonuri de întuneric, conturată de eleganța sobră a negrului. La nivel de materialitate și cromatic, se desfășoară un dialog între lumini și umbre, generat de suprafețele tactile realizate prin diferite tehnici de manipulare a materialelor.
De ce ai ales aceste tăieturi și aceste materiale?
Pentru această colecție, am dorit ca silueta de tip O să domine spectrul volumelor, evocând forma coconului de mătase. Totuși, pentru a contrabalansa acest volum, am optat pentru linii feminine și talii exagerate în anumite ansambluri vestimentare. La nivelul superior, am explorat diverse tipare care să creeze conturul unui cocon, aducând dramatism prin mâneci supradimensionate, gulere exagerate, umeri accentuați și talii înguste, ținutele poziționându-se la intersecția dintre modă și artă.
În ceea ce privește materialele, am ales stofe de lână bouclé cu texturi variate. Deoarece colecția este în întregime neagră, am avut nevoie de multiple texturi pentru a crea un joc de lumini și umbre. Am pus accentul pe manipularea creativă a materialelor, realizând pliuri organice din stofă de lână, împâslirea coconilor din lână naturală care au creat o suprafață unică și confecționarea fluturilor de mătase din resturile de material rezultate în urma croirii. Fiind preocupată de calitate și sustenabilitate în modă, majoritatea materialelor folosite în colecție provin de la un distribuitor renumit pentru țesături circulare, care oferă o a doua șansă materialelor premium provenite din supraproducție și stocuri nevândute ale unor branduri prestigioase, precum și materiale deadstock și upcycled sponsorizate din partea brandului Irina Schrotter, în contextul parteneriatului cu UAD Fashion.
Povestește-mi despre procesul prin care a trecut această colecție (de câte ore ai avut nevoie pentru cusut, tăiat etc)?
Procesul prin care am realizat colecția a fost dificil și de durată, dar extrem de plăcut. Am avut ocazia să lucrez cu o echipă profesionistă din domeniu, ceea ce a făcut diferența. Pentru partea de tipare și cusut, am colaborat cu doi experți, Bruno și Cristina, într-un atelier din Arad. A fost echipa ideală, fără de care nu aș fi reușit să finalizez această colecție. Ne-am consultat la fiecare pas, am găsit soluții tehnice pentru crearea tiparelor și mulajelor, iar fiecare produs a fost realizat cu finisaje manuale, grija pentru detalii și calitate fiind esențială.
Acest mod de lucru mi-a permis să creez suprafețele textile inovatoare, care au necesitat zeci de ore de muncă. Printre aceste elemente, fluturii de mătase realizați manual au acoperit suprafața integrală a unei cape, iar punctul central al colecției a fost o jachetă pentru care am realizat 1.224 de coconi prin împâslirea lânii naturale, cusuți ulterior pe mâneci și gulerul supradimensionat. Am experimentat inițial cu coconi de mătase naturali, pe care i-am vopsit în negru și i-am cusut pe material, iar ulterior am cercetat mai multe modalități de a reda forma coconilor la nivel de materialitate, soluția finală fiind împâslitul. În timp ce eu realizam fiecare cocon, mama mea îi cosea de mână, iar acest proces a durat săptămâni întregi. Rezultatul final a meritat efortul, jacheta fiind unică și având o valoare sentimentală deosebită.
Este crucial să alegi cu atenție echipa alături de care lucrezi și să știi cum să împarți sarcinile și timpul. Am dorit ca această colecție să fie impecabilă și din punct de vedere al execuției, depășind standardele unui proiect de facultate, și cred că am reușit acest lucru cu ajutorul echipei mele minunate pentru care sunt foarte recunoscătoare. În acest domeniu, succesul nu este un one-man show, iar meritul trebuie recunoscut tuturor celor care contribuie la realizarea creațiilor noastre și ne ajută să transpunem în realitate ideile pe care le avem.
Cum putem găsi o soluție la dilema: de ce ar trebui să investim într-un brand românesc în loc de o piesă de la un brand faimos?
Consider că această dilemă poate fi rezolvată treptat, prin educarea consumatorului român și depășind etapa etichetelor. Este esențial ca oamenii să înțeleagă că, de multe ori, costurile noastre de producție ajung la niște sume foarte mari, iar creațiile care prezintă intervenții manuale pot dura săptămâni întregi. În ceea ce mă privește, modul în care realizez colecțiile, în mici ateliere cu profesioniști, unde fiecare piesă este realizată cu grijă și finisată manual costurile sunt ridicate, dar calitatea este pe măsură, iar fiecare produs este unic.
Există mulți designeri români talentați și tineri cu un imens potențial care nu își pot continua visul pentru că oamenii aleg branduri faimoase în detrimentul lor. Cu toate acestea, datorită eforturilor recente de sprijinire a designerilor, această situație începe să se schimbe. Datorită vizibilității pe care evenimente precum Romanian Creative Week ni le oferă și ale eforturilor voastre – presa de specialitate – pe care le faceți pentru noi, oamenii ajung să ne cunoască, să ne înțeleagă munca, efortul și povestea din spate și chiar să cumpere piesele noastre.
În colecția trecută vorbeam despre libelule, acum despre fluturi. De ce? Ce urmează?
Colecția anterioară a fost creată într-un moment trist al vieții mele, când am simțit nevoia de a evada din realitate și să mă refugiez în amintirile fericite din copilărie. Laitmotivul acelei colecții, libelulele, a fost inspirat de insectarele copilăriei și a devenit un simbol al cicatricilor mele sufletești, precum și o referință definitorie a esteticii personale, care se va regăsi în creațiile viitoare.
Cea mai recentă colecție a fost inspirată de culoarea negru, simbolizând continuitatea temei cicatricilor sufletești din colecția anterioară. Am dorit să creez o legătură între negru și universul insectelor și am găsit-o prin coconul de mătase. În cercetarea mea inițială, am descoperit artista Marlène Huissoud, care lucrează cu coconi naturali de mătase, pe care îi vopsește cu rășină neagră. Lucrările ei m-au inspirat profund și am știut că aceasta va fi cheia colecției mele, unind tematic negrul și insectele. Am explorat mai departe destinul fluturelui de mătase, care de cele mai multe ori își găsește sfârșitul în interiorul coconului, înainte de a se metamorfoza. Pentru viitor, intenționez să continui să explorez teme profunde și personale, integrând noi simboluri și elemente naturale care reflectă evoluția mea artistică și emoțională, păstrând acest simbol al cicatricilor sufletești codificate vizual prin trimiteri la universul insectelor.
Una dintre lecțiile importante la UAD Fashion a fost că…
Am avut privilegiul de a studia la UAD Fashion în acești doi ani de studii masterale, o experiență care a fost esențială în formarea mea ca designer. Sub îndrumarea unor profesori dedicați, am reușit să îmi conturez clar viziunea asupra modei și să dezvolt o estetică personală bine definită. De asemenea, am avut oportunitatea de a interacționa cu persoane emblematice din industria modei și de a învăța lucruri noi prin parteneriatele valoroase pe care departamentul le-a stabilit. Fiecare experiență din acești ani m-a ajutat să mă dezvolt profesional și personal, contribuind decisiv la consolidarea identității mele ca designer. Sunt profund recunoscătoare pentru toate aceste momente care mi-au modelat parcursul.
Cea mai valoroasă lecție pe care am învățat-o la UAD Fashion este că, atunci când îți pui sufletul în ceea ce faci, iar munca este susținută de pasiune și perseverență, orice provocare poate fi transformată într-o oportunitate de creștere.
Piesa pe care nu crezi că o să o vedem în colecțiile tale…
Îmi este greu să afirm cu certitudine că nu voi crea niciodată o anumită piesă, având în vedere că nu pot prezice cum se va dezvolta stilul meu în viitor și ce schimbări se vor întâmpla. Totuși, aș putea să spun că, la nivel cromatic, galbenul nu este o nuanță pe care să o includ în colecțiile mele viitoare.
Designerii relevanți acum pentru tine sunt…
Dacă ar trebui să aleg un designer român pe care îl admir în mod deosebit, acela ar fi Oana Lupaș. Mă fascinează modul în care integrează natura în creațiile sale și cum reușește să ridice moda la nivel de artă. Broderiile sale manuale sunt adevărate capodopere, iar pe lângă talentul său remarcabil, Oana este și o persoană caldă, care sprijină și încurajează tinerii designeri.
În ceea ce privește designerii internaționali, Rei Kawakubo și Yohji Yamamoto. Ambii au revoluționat conceptele convenționale de modă, eleganță, culoare și construcție vestimentară, redefinind limitele și provocând convențiile stabilite. Filosofiile lor de creație mă atrag profund, având în vedere că am explorat în detaliu lucrările lor pentru colecția mea de disertație. Estetica japoneză, bazată pe principii precum wabi-sabi – acceptarea imperfecțiunii și impermanenței – a fost un element central și în prima mea colecție, „Scars”, din 2022. Rei Kawakubo, în special, creează colecții ce spun povești personale și introspective, încărcate de emoție și spiritualitate profundă, abordare în care mă regăsesc pe deplin.
Ce urmează pentru tine (anul acesta, în următorul)?
În perioada următoare, intenționez să promovez colecția „Cocooned in Noir” și să continui dezvoltarea brandului meu, SCARS, după care voi începe să lucrez pentru noua colecție, care va fi prezentată la Romanian Fashion Week în luna mai a anului viitor, la Iași. Între timp, am întâmpinat câteva oportunități deosebite, de care sunt foarte entuziasmată și pe care sper să le valorific la maximum, iar în ceea ce privește parcursul meu profesional, doresc să continui cercetarea și evoluția în domeniu. Deși viitorul poate părea adesea incert, în special după finalizarea studiilor, am mare încredere în drumul pe care l-am ales. Moda este marea mea iubire și vreau să inspir oamenii prin arta mea.
Fotografii: Raluca Ciornea – @ralucaciornea