Last call: o listă scurtă cu expoziții de văzut în august
Un strop de răcoare în mijlocul lui august poate fi găsit și într-un muzeu simpatic. Alături de o porție sănătoasă de lucrări de artă, artiști și curatori dornici să ne îmbogățească orizontul artistic. Așadar, acesta este the last call: o listă scurtă cu expoziții cool de văzut în august.
* Adrian Cojocaru – “Acts of In-Between” la galeria Gaep poate fi vizitată până pe 16 august 2024). O poveste despre mâncare și artă, expoziția actuală prezintă noul corp de lucrări al lui Adrian Cojocaru, inspirat de experiența de a cina într-un restaurant de fine dining. Artistul ore întregi prin oraș, atribuind o semnificație artistică unui act universal. Astfel, dă peste locuri și experiențe neașteptate, pe care le fotografiază spontan pentru a le folosi apoi în atelier. Pictând pe baza fotografiilor realizate în oraș, Cojocaru surprinde și conservă momente definite prin amintirea unui gust și a unui miros anume.
* Expoziția Marius Bercea: “This Side of Paradise” (poate fi vizitată timp până pe 17 august 2024 la Fundația Art Encounters, Timișoara). Expoziția, curatoriată de Diana Marincu, este practic un solo show cu peste 40 de picturi ale artistului clujean Marius Bercea și a reușit să capteze imaginația și interesul publicului prin peisajele sale vibrante, personajele puternice și compozițiile introspective. (Foto: courtesy Art Encounters / Remus Dăescu)
* NAC (Anuala de Artă și Știință Neo Art Connect NAC 2024) continuă la Oradea, Alexandria și Arad. Cu 3 expoziții noi la Oradea (până la finalul lunii august 2024) – Changing environments/ Bright Women Round Table la Casa Darvas-LaRoche/ Inima Orașului în pasajul Pasajul Madach. Dar și cu Changing environments/ Anuala de Artă și Știință Neo Art Connect (NAC 2024) la Muzeul de artă din Arad (până pe18 august) și expoziții la Alexandria în colaborare cu Ideo Ideis.
* MARe/Muzeul de Artă Recentă București – De la Ion Țuculescu la Megan Dominescu, “Monstrul, pătratul și hohotul” este expoziția care reconfigurează colecția muzeului după 5 ani de la deschidere. Teza principală a acestui eseu curatorial afirmă că există două mari zone de practică stilistică în arta contemporană românească: interesul pentru formule plastice arhaice și utilizarea umorului. Vizitatorilor le este recomandat să înceapă expoziția de la subsol, cu instalația Victoriei Zidaru, intitulată “Victoria zilei”. La etajul unu arhaicul cu cele două valențe – monstruos și geometric – se prezintă ca două brațe ale aceleiași strategii. La etajul doi amestecul de arhaic-grotesc și geometric se transformă și se topește în rîs, sarcasm și hohot sumbru ce ține pînă la etajul trei, unde expoziția se încheie cu o proiecție de filme, în mini-amfiteatru.
* /SAC @ Malmaison, Cărturești Carusel și /SAC @ Berthelot – o serie de instalații performative, expoziții și evenimente conexe. Vernisajul expoziției “Legile termodinamicii” va avea loc pe 22 august la ora 19.00, urmând ca expoziția să rămână deschisă până la data de 22 septembrie. În lucrările ei, Lucia Ghegu face apel la fenomene și la fluctuația unor stări prin fluctuația formelor. Este, în fond, o poveste personală cea pe care Lucia Ghegu o așează între baremul experienței subiective și baremul formal al detașării – iar oscilarea între cele două borne este menită să refacă traseul stărilor.
* Nu uitați de expoziția la Muzeul Național de Artă al României – Ileana Sonnabend și Arte Povera – citiți AICI mai multe.
* Dacă sunteți în Milano, Berlin, Paris – alte 8 sugestii de expoziții de modă – AICI.
TAGS: art, exhibition, Gaep, MARe, Marius Bercea, NAC