Cele mai frumoase proiecte se fabrică la secțiunea Textile – #RomanianArtists la Diploma Show 2024
Diploma Show a început deja. Ca în fiecare an, zeci de studenți și absolvenți ne surprind prin proiecte artistice care de care mai interesante. De la modă la arhitectură, de la design de obiect la ilustrație. Anul acesta m-am decis să abordez și o altă latură a designului – mai exact, să observ îndeaproape artiștii din secțiunea Textile de la Diploma Show 2024. Șase tineri absolvenți și studenți de la Arte Decorative și Design ne vorbesc, în continuare, despre cele mai frumoase proiecte care se fabrică 🙂 la secțiunea Textile – #RomanianArtists la Diploma Show 2024.
* DIPLOMA SHOW 2024 – Ediția a XI-a va avea loc între 4 și 13 octombrie 2024, în clădirea fostului restaurant CINA (Str. Benjamin Franklin, 10). Accesul în cadrul festivalului este gratuit și se va realiza în baza unui bilet care poate fi rezervat online.
* Mai multe detalii pe website, Facebook sau Instagram.
Alexandra Gherghinoiu – https://diplomafestival.ro/portofolii/ritmuri-tacute
Proiectul: ,,Ritmuri Tăcute” – un ansamblu de 5 panouri decorative țesute, din in.
Inspirația: ,,A venit din poezie, pentru că mereu am fost atrasă și îndrăgostită de versuri”.
Te-ai înscris la DIPLOMA Show pentru că… ,,este o oportunitate mare de a fi văzut, cu atât mai mult cu cât am participat și cu proiectul de licență, iar experiența a fost minunată”.
Vei dezvolta acest proiect și după absolvire? ,,Da, îmi doresc ca pe viitor să continui, să măresc ansamblul de la 5 la 11 panouri, și să continui în direcția artei.”
Ce definește un om creativ? ,,Un om liber, fără prejudecăți și curajos.”
Ce caracterizează noua generație de arhitecți, designeri și artiști? ,,Mulți au o înclinație catre sustenabilitate, reciclare, și protejarea mediului.”
Claudia Maria Davidescu – https://diplomafestival.ro/portofolii/unfolding-my-skin
Proiectul: ,,Unfolding my skin”.
Inspirația: ,,Am pornit de la teoria «the male gaze», așa cum a abordat-o John Berger în relație cu artele vizuale. Am realizat că influența privirii masculine se infiltrează în percepția şi stima de sine a femeilor; presiunea de a se conforma acestei viziuni (sau pur și simplu de a o accepta) modelează felul în care ele se gândesc și interacționează cu propriile corpuri, capacități și locul lor în lume. «Unfolding my skin» reprezintă o cercetare a sinelui, în relație cu această idee, fiind o încercare de a recrea din punct de vedere vizual o privire de la interior spre exterior, pentru a identifica și «exorciza» acei ochi critici, căpătați în decursul formării și dezvoltării personale ca femeie în societate.”
Te-ai înscris la DIPLOMA Show pentru că… ,,este o inițiativă foarte importantă pentru artiştii emergenți deoarece le oferă şansa de a își pune arta în contact cu publicul larg. Voi avea ocazia de a observa modul în care lucrarea mea interacționează cu creaţiile colegilor de generaţie şi cu vizitatorii expoziției”.
Ce caracterizează noua generație de arhitecți, designeri și artiști? ,,Cred că noua generație se remarcă printr-un traseu multidirecțional, atât din punct de vedere estetic, cât și tematic. Există variante în abordarea unui parcurs artistic – nu ne rezumăm la un singur tip de material, o tehnică anume, un subiect sau un limbaj vizual fix. Fiecare are o sensibilitate proprie, fiecare este preocupat de modul în care se situează un artist în lume și care e rolul său, iar fiecare și-a creat definiția personală despre ce înseamnă asta.”
Flavia Luca – https://diplomafestival.ro/portofolii/muntele-dincolo-de-mine
Proiectul: ,,Muntele – Dincolo de mine”.
Inspirația: ,,Prin reflectarea asupra experienței personale și dorința de a transmite un mesaj pe care orice posibil privitor sau admirator să poată avea ocazia de a auzi de el. Am fost inspirată de una dintre pasiunile mele, de altfel prioritară, starea sufletească și identitatea omului.”Vei dezvolta acest proiect și după absolvire? ,,Doresc să dezvolt mai departe acest proiect mai mult din punct de vedere al temei, dar prin diferite tehnici. Cât și un studiu mai elaborat și extins despre identitate, nevoia omului de Dumnezeu și lumea interioară. Acestea exprimate atât prin arta textilă, dar și design vestimentar.”
Ce crezi că definește un om creativ? ,,Cel care alege să dezvolte și să pună în aplicare de la cele mai mărunte idei până la cea mai vastă imaginație definită ca o soluție la o necunoscută sau o problemă din orice domeniu al vieții.”
Ce caracterizează noua generație de arhitecți, designeri și artiști? ,,Curajul, vulnerabilitatea, conexiunea și curiozitatea.”
Alexandra Șerban – https://diplomafestival.ro/portofolii/metavis
Proiectul: „METAVIS”.
Inspirația: ,,Idea proiectului a început într-o perioadă în care aveam de-a face cu coșmaruri, așa că am decis să mă documentez despre felul în care acestea funcționează, urmând apoi să abordez tematica subconștientului. Fiind un concept personal, am ales să-mi integrez propria înfățișare în piesele prezentate prin intermediul broderiei manuale, o tehnică cu care am rezonat în mod special în cadrul facultății.”
Te-ai înscris la DIPLOMA Show pentru că… „acest eveniment este o oportunitatea mare de dezvoltare pentru tinerii artiști și aștept să întâlnesc oameni cu povești unice de la care să pot primi un feedback valoros despre proiectul pe care îl prezint în cadrul expoziției”.
Ai în vedere să dezvolți acest proiect și după absolvire? „Da. Îmi doresc să cercetez mai profund tema centrală a lucrării mele, adăugând noi perspective din partea oamenilor despre influența subconștientului asupra noastră în viața de zi cu zi. Mă gândesc să extind proiectul cu obiecte realizate în alte domenii ale artei, precum pictura sau sculptura pentru a crea noi forme de exprimare.”
Ce crezi că definește un om creativ? „Este caracterizat de dorința de a înțelege mai bine materia din jurul său și de abilitatea de a crea conexiuni neprevăzute acolo unde alții nu ar observa. Sunt sigură că există trăsături similare printre oamenii creativi precum curajul de a explora necunoscutul sau perseverența absolută, dar creativitatea nu este încadrată într-un tipar solid deoarece fiecare individ are o personalitate aparte și gândește într-un mod unic.”
Ce caracterizează noua generație de arhitecți, designeri și artiști? „Crearea unor concepte mult mai experimentale și spontane. Integrarea resurselor tehnologice are un impact major în prezent, precum și responsabilitatea pe care aceștia o conferă în implicarea sustenabilității în artă. De asemenea diferența dintre generații o face abordarea multiculturală care ajută la deschiderea granițelor pentru ca arta să fie ceva la care se pot raporta toți oamenii, indiferent de religie sau statut social.”
Alexandra Țecu – https://diplomafestival.ro/portofolii/aici-traiesc-eu-cea-din-toate-vietile
Proiectul: „Aici trăiesc eu, cea din toate viețile”.
Inspirația: „Lucrarea mea a pornit de la dorința de a-mi da răspuns la anumite întrebări. Am încercat mereu să dau o formă concretă gândurilor care mă macină, sperând că văzându-le în fața ochilor mă voi elibera. «Aici trăiesc eu, cea din toate viețile» este o poveste despre puterea rostirii cuvintelor și ceea ce este dincolo de ele. Este vorba despre «suflet» și tot ce aduce cu el acest cuvânt. Este despre eternitatea care se întrupează pe Pământ în fiecare dintre noi. Cum m-am inspirat pentru acest proiect? Doar mi-am dat voie să fiu și să simt. Să mă întreb și să-mi răspund. Să realizez că răspunsul nu-mi e suficient. Să trăiesc o viață întreagă cărând un semn de întrebare în spate. Inspirația e însăși viața și toate zilele care se scurg până când firul din mosor se termină. Și când se termină aici continuă dincolo. Și tot așa. Închizi pleoapele și le deschizi într-un prezent veșnic. Pentru că aici trăiesc eu, cea din toate viețile. În inima asta și în toate celelalte.”
Ce crezi că definește un om creativ? „Omul creativ este omul liber. Arta nu înflorește decât într-un regim al libertății. De aceea mi se pare că omul creativ este cel care își permite toată viața să fie copil. Copilul este veșnic curios. Întreabă «de ce?», «când?» și «cum?». Nu îl mulțumesc răspunsurile scurte și vrea să știe din ce în ce mai mult. Să cunoască tot. Să încerce tot. Fără frică. Se avântă în necunoscut gata să îl stăpânească. Nu este încătușat de reguli. Colorează peste contur. Își desenează propriile linii.”
Maria Rusu – https://diplomafestival.ro/portofolii/midgard
Proiectul: „Midgard”.
Inspirația: „Vine din mitologia nordică, subiect ce m-a interesat constant pe parcursul vieții mele. Documentându-mă despre religia și mitologia vikingă cât și despre contextul sociocultural în care a evoluat, au început să îmi apară idei despre cum a-și putea să ilustrez personajele care joacă un rol principal în universul mitologic nordic.”
Te-ai înscris la DIPLOMA Show pentru că… „mi s-a părut o oportunitate bună să arăt proiectul meu de licență unui public mai larg. Mă aștept ca acest eveniment să aducă împreună atât pasionați de artă cât și artiști care să aprecieze lucrările expuse.”
Ai în vedere să dezvolți sau să continui acest proiect? „Voi continua să cercetez legătura dintre mitologie și religie și cum acestea au format și influențat diverse popoare și comunități.”
Ce crezi că definește un om creativ? „Nu poate fi definit printr-un set de atribuții și calității, fiecare persoană fiind diferită și alegând să își exteriorizeze creativitatea prin diverse moduri unice lui dar, cred că un lucru în comun pe care toți oamenii creativi îl au este dorința de a împărtăși cu restul lumii lucruri ce îi sunt dragi, sentimente sau convingeri, sub orice mijloc artistic posibil.”
Citiți aici pe LINKS și despre colecțiile de la departamentele Fashion (prezente la Diploma Show 2024) prezentate de Adrian Gabriel Anghel (De la UAD Fashion Cluj-Napoca), Mihai Cristian Anghel (UAD Fashion), Claudiu-Raul Pașcalău (MDVTM Timișoara), Florin Breje (MDVTM TImișoara). Dar și despre prezentările UNArte – unde i-am văzut (și aplaudat) pe Mihnea Covaci, Anastasia Miu, Ramona Bizbac.
Foto: Diploma Show 2024.
TAGS: art, design, Diploma Show 2024, Romanian designers, textile