Denisa Popescu: o poveste extrem de personală și o colecție ca o terapie – interviu cu designerul absolvent MDVTM 2024 

Când am intrat în backstage, la Timișoara, înaintea galei absolvenților Facultății de Artă și Design – Universitatea de Vest, ceva m-a atras instant către standerul pe care erau așezate ținutele Denisei Popescu. Mi-au plăcut desenele, culorile, execuția pe material. Însă… când am aflat și că povestea acestei colecții este una atât de specială, una care izorăște din traume personale ale designerei și din triumfuri la fel de personale, am știut că vreau să aflu mai multe. Și că trebuie s-o cunoscu pe Denisa Popescu. Citiți, mai departe, unul dintre cele mai emoționante interviuri primite și admirați hainele superbe din colecția „Chiari”. Denisa Popescu: o poveste extrem de personală și o colecție ca o terapie – interviu cu designerul absolvent MDVTM 2024. 

#FashionBlogger #FashionTrend #RomanianDesigner #Romanian

O putem găsi pe Denisa Popescu pe Instagram – @adelineee.e.
Alte colecții de diplomă & master prezentate la gala 2024 MDVTM – pe @mdvtm.uvt.

Colecția ta pentru gala MDVTM 2024 a fost inspirată de…
Colecția „Chiari” este despre povestea mea. Este denumită după malformația cu care am fost diagnosticată de la naștere, dar pe care am descoperit-o la vârsta de 14 ani. O să încep prin a vă spune câteva lucruri despre această malformație și de ce este atât de importantă pentru mine. La 14 ani, în urma unei dureri faciale și a unor episoade repetate de inconștiență, am decis să consult medici. De ce spun medici… Ei bine, nu am fost la unul singur, ci cred că la zeci, în speranța că vor descoperi cauza acelor dureri insuportabile. Mulți medici m-au diagnosticat cu tot felul de boli, de la cancer la probleme minore, considerând că nu țin de competența lor. Alți medici credeau că îmi place să mă victimizez. Până am ajuns la medicul care m-a salvat și căruia îi datorez toate aceste momente. Este vorba despre medicul neurochirurg Sorin Târnoveanu și întreaga sa echipă de la secția de neurochirurgie a Spitalului Marie Curie din București. Care erau manifestările acestui tip de malformație? Această malformație se regăsește la 1 din 1.000 de persoane, fiind foarte rară, și are ca principală caracteristică lipsa unui lichid dintre coloana vertebrală și creierul mic. La prima intervenție chirurgicală, care a fost realizată de urgență și a durat 8 ore, s-a extras o bucată de os din acea secțiune și s-a introdus lichidul lipsă. În urma acestei operații, am rămas cu pareză la piciorul drept și pareză pe partea stângă a feței. Acest lucru s-a datorat faptului că, creierul mic era strangulat și a fost necesară o altă operație de urgență pentru a crea un înveliș mai larg al creierului mic. Aceasta operație a durat 6 ore. Partea cea mai grea după aceste operații a fost recuperarea. Devenisem o legumă care trebuia schimbată, hrănită, întoarsă de pe o parte pe alta și păzită. Eram vie într-un corp mort. Depresia post-operatorie a fost un alt obstacol în lupta mea spre vindecare. Separarea socială a fost un chin; nu aveam prieteni, nu făceam activități normale pentru un copil/adolescent de 14 ani. Eu treceam un test dur al vieții. Iar această poveste nu este doar despre mine… este despre toți oamenii care luptă cu orice tip de boală, care trec prin greutăți și reușesc să învingă. Este un omagiu adus acestor persoane. Este un manifest pentru cei care aleargă după lucruri materiale și care nu se bucură de faptul că sunt întregi și sănătoși. Că pot zâmbi, că pot merge, că pot respira. Un ultim lucru pe care vreau să îl spun despre acest capitol este despre zecile de povești ale unor copii nou-născuți sau adolescenți pe care i-am întâlnit la secția de neurochirurgie, diagnosticați cu tot felul de boli… Această colecție este un omagiu adus și luptei lor. Mi-au devenit familie în timpul lunilor de spitalizare. Poate nu sunt acestea detaliile pe care doreați să le auziți, dar am dorit să îmi deschid sufletul și să scriu aici ca într-un jurnal. A fost ca o terapie pentru mine.

Astfel, în colecția „Chiari”, moodboard-ul și cât și piesele vestimentare în sine reprezintă aspecte anatomice specifice malformației, precum coloana vertebrală, creierul și radiografiile RMN care sunt la ordinul zecilor, realizate pe parcursul anilor.

Ai ales aceste imprimeuri și aceste materiale pentru că…
Am ales să utilizez o paletă de culori distinct dominată de tonuri de albastru, gri și crem, reflectând nuanțele expresive inspirate din radiografiile RMN. Materialele colecției sunt puse într-o antiteză, fiind utilizate atât țesături rigide, care transmit forță și rezistență, cât și țesături fine pentru a compune structuri organice ilustrând componentele anatomice afectate. De asemenea, imprimeurile și materialele au fost în mare parte realizate de mine prin vopsire sau coasere. Am ales să pun pe fiecare piesă vestimentară câte o bucățică din mine.

Spune-mi mai multe despre procesul prin care ai trecut să ajungi la final cu această colecție I care a fost cea mai dificilă parte pentru tine? Câte ore ai petrecut încercând să pui cap la cap toate lucrurile? 

A fost un proces îndelungat, dar terapeutic. A durat cinci luni să realizez această colecție, deoarece fiecare piesă este lucrată manual, prin coasere bucățică cu bucățică, prin tot felul de tehnici precum: vopsire, matlasare, colaj, însăilare, imprimare. După cum spuneam, acest proces de creație a fost unul terapeutic și revelator, permițându-mi să îmi explorez și să îmi exprim emoțiile într-un mod autentic și profund. Doresc ca această colecție să servească drept mărturie a puterii artei de a vindeca și de a transforma vieți și să încurajeze alți designeri și artiști să își folosească talentul pentru a aborda și a ilustra subiecte personale și sociale importante.

Cum putem să rezolvăm dilema: de ce am investi într-un designer român, tânăr, și nu într-o piesă a unor branduri consacrate? 

Consider că fiecare designer pune în piesele vestimentare create o bucățică din el. O poveste, o emoție, o trăire… Astfel, persoana care dorește să le poarte, duce cu el mai departe aceste stări. Munca și străduința cu care sunt realizate nu pot fi comparate cu alte produse din gama mass-market. Plus că fiecare designer realizează sustenabil fiecare piesă, utilizând creativ și resturile de materiale pentru a nu polua cât și alte concepte în acest scop.

Povestește-mi despre relația ta cu moda – când și cum ai liat decizia că acesta o să fie drumul pe care vei merge? 

Pasiunea mea pentru modă și artă a pornit în momentul în care eram în cel mai mare impas al vieții mele… atunci când eram imobilizată la pat. A început ca o joacă, ca o distragere de la durere, până când mi-am dat seama că îmi pot pune emoțiile și trăirile pe o foaie… că pot crea lucruri pe care oamenii să le vadă, să le îmbrace și să empatizeze cu ele. Din acel moment am știut că îmi doresc să urmez acest drum.

Piesa (croiul sau imprimeul) despre care știi sigur că o să apară în oricare colecție pe care o vei face este… 

Sunt convinsă că pe viitor, în tot ce voi crea, voi avea ca sursă de inspirație emoțiile, trăirile și sentimentele care ne fac să fim umani. Desigur, și elementele din corpul uman, dar nu numai, vor fi utilizate în scop creativ pentru a spune povești în continuare.

Un oraș & o melodie perfecte pentru colecția ta… 

Consider că orașul la care mă gândesc și care face trimitere la colecția „Chiari” este București, deoarece acolo am suferit, dar am și triumfat. Desigur, orașul în care nu doar că am finalizat un program academic, ci și un capitol semnificativ din viața mea, marcat de creștere, auto-descoperire și creație, este Timișoara. O melodie care va rămâne mereu în inima mea și va rămâne conectată de această colecție este „Idea 22” de Gibran Alcocer, deoarece, ascultând-o cu ochii închiși, pot să pun secvențele din viața mea și momentele cele mai importante. Numărul 22 reprezintă cel mai semnificativ capitol din viața mea. Triumful meu. La categoria de film, nu știu să răspund. Voi rămâne cu propriul film al secvențelor mele trăite.

Designerii relevanți pentru tine acum sunt…
Cred că cei doi designeri care și-au pus amprenta asupra mea și care au revoluționat lumea modei sunt Alexandr McQueen și Martin Margiela… din simplul fapt că, în toate colecțiile lor, atunci când ei creau, era vorba despre trăiri, emoții, povești de viață și libertate.

Ce urmează pentru tine? Anul acesta, anul următor?
Este o întrebare foarte grea, cred că cea mai grea… Tot ce am învățat până acum din tot ce am trăit este că e important să lăsăm lucrurile să vină de la sine, să curgă totul natural și să ne bucurăm doar de prezent. Îmi doresc să mă descopăr cât mai mult, să învăț cât mai mult și să las o urmă, cât de mică, pe unde trec.

Fotografii: Bogdan Marcheva @marchevca.event.ph

Mulțumiri Iulius Town Timișoara! @iuliustowntimisoara.

Latest feeds @alinaaliman

3 days ago
3 days ago
3 days ago
6 days ago
1 week ago
1 week ago

Latest Lifestyle

YOU MIGHT ALSO LIKE