Artă x 3 – cele mai inedite proiecte artistice ale lunii
Schițe, carnete de notițe, obiecte desprinse direct de pe moodboardul pictorilor, lucrări de artă la limita dintre sculptură și mașinărie sau un automat de unde poți cumpăra opere de artă ca pe un pachet de biscuiți? Iată 3 cele mai inedite și mai puțin convenționale proiecte artistice ale lunii.
#ArtBlogger #Exhibition #Romanian
Masa celor 12 artiști la Arsmonitor: „Table et Tableau”
„Table et Tableau” – în care vor fi expuse lucrări semnate de Grațian Gâldău, Dumitru Gorzo, Ioana Gorzo, Teodor Graur, Nicu Ilfoveanu, Gili Mocanu, Răzvan Neagoe, Ilie Pavel, Radu Pandele, Bogdan Pelmuș, Magdalena Pelmuș și Mircea Suciu – va fi accesibilă publicului până pe 29 august 2024.
„Table et Tableau” aduce în discuție problema dispunerii (nu a expunerii) „umbrei” creatorului și creației lui. Această formă de dispunere facilitează privitorului accesul la o mică parte din arhiva vie, compusă din note, schițe și obiecte disparate, care stau la baza apariției operei și formării identității unui număr de artiști reprezentativi pentru periodizările și tipologiile diverse ale artei contemporane românești.
“Table et Tableau conferă mesei o funcție de medium critic, oferind accesibilitate și invitând la atingere, angajând privitorul să-și creeze propria organizare semnificativă, gustând din senzația la care curatorul aspiră — aceea de a fi autor — supunând arhiva la condiția de materie primă, pe care s-o poată modela după propriile limitări.” (https://www.arsmonitor.ro/)
Student Art – Changing Environments la Galateca
“Changing Environments” creează un spațiu de dezbatere din perspectiva socio-culturala a creatorilor și artiștilor ce integrează, utilizează sau colaborează cu diverse alte domenii ștințifice și noile tehnologii, despre impactul pe care îl simțim din cauza schimbărilor societății contemporane, datorate pe de o parte devoltării tehnologiei, a noilor inteligențe artificiale prezente în majoritatea aspectelor vieții, dar și schimbărilor climatice și cele de mediu, alături de cele create de conflictele armate.
La Galateca, până pe 9 iulie puteți vedea lucrări – desene, instalații, proiecte mult-media, sculpturi ale studenților UNArte, cei care au participat și la Neo Art Connect de anul acesta. Artiștii participanți si lucrările lor: Anania Codrin – Portal / Ciornei Roberta – You are NOT free now / Costea Andrada – ALTER / Coman Andreea – / Hoona and Pisa / Didita Sebastian – Paste / Efimov Monica – Gentle / Ferenc lulia – lovebirds / Galescu loana – Visul / Ganciu Maria – The Blue Room / Gheorghe Ana Maria – Ajutorii secreți / Lungu Maria – havah / Matei lustina – Spring / Mureșan Tudor – Dimineață / Stoica Bogdan – Drumul către facultate / Ungureanu Denisa – Contopire
Proiectul face parte din Anuala de artă și ștință Neo Art Connect – NAC 2024. Editia a Il-a, Changing enviroments. Rețeaua NAC 2024 s-a extins în 11 județe, întregul program al Anualei este disponibil pe platforma neoartconnect.ro.
Artă la vending machine la Eforie Sud
Sezonul de vară al Art Machine, automatul de tip vending machine inițiat de gruparea artistică Pastila Roz se deschide pe 1 iulie la Eforie Colorat, la Grădina Cinemascop din Eforie Sud cu o serie de 42 de desene originale ce fac parte din proiectul “#RIEN” al artistului Mihai Zgondoiu. (@z_g_o_n_d_y) (@pastilaroz)
Cifra 42 corespunde cu anii artistului împliniți în luna februarie 2024, desenele fiind create special pentru proiectul Art Machine #48. Până pe 1 septembrie, la Art Machine vor mai fi disponibile publicului curios și colecționar de artă originală în format neconvențional mai multe colecții de lucrări de la artiști români.
Proiectul Art Machine încurajează consumul sănătos de artă prin punerea în contact direct a artiștilor cu publicul larg. Art Machine creează o oportunitate unică de a achiziționa lucrări originale de artă, într-un format și la un preț accesibil, în același timp oferind expunere și susținere financiară artiștilor implicați în proces. “Art Machine este un automat de tip vending machine care distribuie lucrări de artă originale în schimbul sumei de 10 lei. Fiecare lucrare a fost desenată de un artist și poartă cu ea amprenta personală. Este practic o carte de vizită a artistului creată doar pentru voi. În acest fel vă încurajăm să începeți propria colecție de artă și poate chiar să schimbați între voi lucrările care vă plac. Arta ține și de plăcere, iar, în timp, colecțiile pot deveni o oglindă a gustului personal”, spun inițiatorii proiectului.
PLUS – că tot ne-am mutat la Eforie 🙂 – de vizitat „Artă (și ecologie) la Mal(ul Mării)”, la Cinemascop (iulie – septembrie 2024), acoloo unde inițiativa reunește povești despre oameni și natură, semnate de șapte artiști vizuali: Irina Maria Iliescu, Alina Marinescu, Adrian Preda, Andrei Turenici și Meri The Zu.
TAGS: exhibition, expozitii, Romania, Romanian designer