9 expoziții de artă de văzut acum
Aparent, septembrie și octombrie pot fi numite, fără să greșim, niște #artmonths. Nu o spun doar așa… de amorul artei. Mai mult ca niciodată, s-au deschis o mulțime de galerii noi, au fost lansate proiecte de mare anvergură, s-au continuat tradiții în artă. Așadar, pe scurt (pe foarte scurt, pentru că avem multe de povestit), iată cele 9 expoziții de artă de văzut acum.
1. ARSMonitor – @arsmonitor – o galerie nouă, foarte interesantă, un spațiu superb în Casa Presei (abia aștept totuși să văd acest colos transformat într-un hub creativ enorm!). „Abțibild. Arte neaplicate” se numește prima expoziție (14 septembrie – 1 noiembrie 2023) și îi include pe artiștii români Dumitru Gorzo, Gili Mocanu, Radu Comșa, Sorin Neamțu, Radu Pandele, Carmen Rasovszky și Gheorghe Rasovszky, Victoria Zidaru și Marian Zidaru. (În fotografii port un outfit Dalb Concept – citiți aici interviul meu pe pagina lor)
2. ART Safari Editions – www.artsafari.ro (29 septembrie 2023- 14 ianuarie 2024, în Palatul Dacia-România). Suprizele ediției sunt 3 la număr. Prima: o expoziție multisenzorială care marchează aniversarea a 60 de ani a Corului Madrigal, a doua este povestea orașului nocturn, spusă în cadrul expoziției „Viața de noapte”. Și, de la celebrul muzeul regal Victoria & Albert, Londra vine expoziția „Bags: Inside Out”, cu genți iconice care au scris istorie: celebra „Baguette” Fendi purtată de Sarah Jessica Parker în „Sex and the City”, „Kelly” Hermès în onoarea lui Grace Kelly, „Lady Dior” inspirată de Prințesa Diana și faimosul model „Monogram Mirror” Louis Vuitton (vezi aici pe blog imagini chiar de la V&A, de la expoziția din Londra).
P.S. – Expoziția „Love Stories”, de la National Portrait Gallery, Londra se prelungește la cererea publicului, și poate fi văzută până pe 1 octombrie inclusiv – citește aici despre ea.
3. Realpolitik – expoziție semnată Roman Tolici, în spațiul Combinatului Fondului Plastic (strada Băiculești 29), deschisă de către Mobius Gallery – @mobiusgallery (până la 24 septembrie 2023). Expoziția combină trei serii de lucrări. Realpolitik cuprinde peste 300 de desene cu cerneală pe tipare de reviste, care înfățișează personalități influente din domeniul politicii globale. Seria Negative Flags constă într-o instalație video și o instalație de obiecte formată din 240 de steaguri oficiale ale diferitelor entități proeminente din politica actuală, realizate în negativ. A treia componentă a expoziției, Vertigo, cuprinde două animații video, fiecare prezentând două simboluri puternice care au lăsat o amprentă de neșters asupra modernității.
4. Prima expoziție de anvergură dedicată lui Constantin Brâncuși în România se deschide pe 30 septembrie la Timișoara (la Muzeul de Artă din Timișoara – între 30 septembrie 2023 și 28 ianuarie 2024). Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” reunește 100 de lucrări ale artistului din mari muzee ale lumii și din țară, printre care Sărutul, Măiastra, Pasărea în văzduh, Muzele (Domnișoara Pogany și Muza adormită). Bilete pe www.brancusi-2023.info.
5. „Ecologiile grijii și îngrijirii” (între 2 septembrie și 20 octombrie 2023) – o colaborare amplă între artiști, horticultori și arhitecți, care fundamentează o expoziție de mari dimensiuni, împărțită între trei galerii bucureștene. Nicolae Comănescu, Hortensia Mi Kafchin, Andreea Medar, Ana Maria Micu sau Roman Tolici se numără printre cei 32 de artiști care expun, în luna septembrie, la Strata, Mobius și Leilei. Plus 2 intervenții speciale la Grădina Botanică din București. (mai multe pe www.curatorial.ro)
6. „A Gathering of the Invisible” – la Galeria IOMO, București (8 septembrie-30 septembrie 2023). A Gathering Of The Invisible/ O convocare a nevăzutului este primul solo show al Cătălinei Milea, al cărui mediu de exprimare predilect este pictura în ulei, pe lemn și pânză. Selecția curatoarei Alexandra Ioniță reunește 19 piese parietale și două instalații, traseul expozițional încercând să evidențieze corespondențele și mecanismele subtile cu rol de punți de legătură între lumile factuale, concrete, palpabile și tărâmurile volatile locuite de creaturi și forme invizibile. https://iomogallery.com/
7. Ana Adam, „What’s the forgotten thread that connects me to myself?”, la Jecza Gallery, Timișoara, curator Ami Barak – @jecza_gallery (15 septembrie – 19 noiembrie 2023). Această expoziție oferă o privire asupra operei și universului Anei Adam și prezintă lucrări din ultimii 5 ani. În încercarea ei de a se reinventa, artista a dezvoltat un univers bazat pe cercetarea miturilor originale, relația ei cu vizibilul și explorarea amprentei corpului și a locului său în natură.
8. „Efectul Picasso” se va produce între 27 septembrie 2023 și 8 ianuarie 2024 la MARe/Muzeul de Artă Recentă București – https://mare.ro/: 46 de lucrări (picturi, desene, gravuri) semnate de Pablo Picasso, față în față cu 65 de lucrări (picturi, sculpturi, fotografie, ceramică, graffiti) semnate de 37 de artiști români contemporani, influențați de opera celei mai importante figuri a artei moderne. Printre artiștii români expuși se numără: Ion Grigorescu, Mircea Cantor, Ștefan Bertalan, Alma Redlinger, Neculai Păduraru, Vasile Gorduz, Florin Mitroi, Victor Man, Silvia Radu, Dumitru Gorzo. Biletele sunt puse în vânzare și pot fi achiziționate de pe site-ul mare.ro.
9. #BMWPhotoCamp – ajuns la a treia ediţie Cei şase fotografi implicaţi în proiect sunt: Adrian Cobzaşu, Ramona Copil, Ciprian Mihai, Bogdan Paraschiv, Dragoş Savu şi Andrei Toboşaru. Cinici modele BMW foarte diferite oferite de BMW Group Portugalia au fost vedetele din acest an. Unele din cele mai spectaculoase fotografii ale ediţiei #BMWPhotoCamp 2023 vor putea fi admirate pentru prima dată în format mare în cadrul expoziţiei găzduite de Galeria Galateca în perioada 12-20 septembrie în centrul Bucureştiului. – www.galateca.ro
TAGS: art, Art Safari, Brancusi, exhibition, Galateca, IOMO