Art Guide: 3 expoziții de văzut în luna aprilie

De la pictură abstractă la colaje, de la tablouri ce amintesc de fotografii de vacanță la picturi enorme în tușe puternice și culori vii, de la minimalismul inspirat de eternul program de la 9 la 5 corporatist la instalații și mesaje puternice despre emoții – o lume întreagă în care să te pierzi (și să te regăsești, mai calm și mai inspirat) ne așteaptă în galeriile de artă cele mai cool din București. Iată cele 3 expoziții de artă de văzut în luna aprilie 2022.

Eu am avut un ajutor de nădejde ca să le pot surprinde cele mai bune detalii: un telefon din seria Xiaomi 12, care are o cameră principală de 50 MP de calitate profesională, o cameră cu unghi ultra-larg de 13 MP și o cameră de 5 MP – camera telemacro.

#MasterEveryScene #Xiaomi12Series #ArtShotsbyXiaomi12  #GalleryTourWithXiaomi12 #poweredbyXiaomi

De câțiva ani buni încoace, orice oraș îl privesc prin prisma muzeelor de artă și al galeriilor în care mă pot pierde cu orele. Fiecare loc nou îl explorez prin ochii artiștilor locali. Orice zi cu ploaie pare mai prietenoasă din spatele unui muzeu care adăpostește operele artiștilor mei favoriți. Nici nu vreau să mai subliniez că vânez cartierele în care zidurile sunt acoperite de graffiti semnate de niște nume pe care deja le știm din istoria contemporană a artei. Și nimic nu poate să mă bucure mai mult decât descoperirea, în colecțiile de la Met, Guggenheim sau Albertina a unor artiști pe care i-am remarcat în urmă cu ani, la început de drum, în galeriile locale dintr-un colț de lume. Vă fac o propunere: ca luna aceasta să vedeți Bucureștiul prin ochii unui artist. Sau… cum am făcut eu, prin camera celui mai nou telefon Xiaomi 12 – telefonul cu cel mai colorat ecran Xiaomi de până acum, cu peste 68 de miliarde de culori afișate pe display-ul full-HD. Practic, un device numai bun să pot surprinde (și să împărtășesc cu toată lumea) cele mai cool imagini din galerii. Pssst: telefonul e superdrăguț, într-o culoare roz perlat, perfect pentru orice mix & match de ținute. Asta ca să nu mai spunem că e ușor de ținut în mână, lucru extrem de important atunci când trebuie să jonglezi și cu pliantul, și cu telefonul, și vrei să surprinzi cele mai bune unghiuri. 🙂

Începeți vizitele cu… 

1. Gaep Gallery e a prima oprire. Acolo unde artistul născut în Germania, cu studii in Mexic, Ignacio Uriarte face artă din… elementele unei vieți corporatiste la birou. Povestea lui e scurtă și simpatică: plictisit și foarte obosit de viața în corporație și constrângerile ei, Ignacio Uriarte se apucă să facă tablouri care includ în ele rigle, agrafe de birou, desene făcute cu ștampila, imagini ce par perfect pictate, dar la o privire mai atentă sunt niște „mâzgâleli” extrem de bine gândite. Pe scurt, expoziția „Sequential Operations” e una alcătuită din desene și instalații geometrice din instrumente de birou. Astfel, artistul lasă deoparte culorile și se limitează la negru pe alb. Prin urmare, accentul cade pe spațialitate. Desenele lui demonstrează diferite moduri de a construi spațiul și pun în evidență caracterul sculptural al formelor create prin tehnici diverse. Uriarte scribbles. Trasează linii drepte în așa fel încât să obțină efecte picturale sau tridimensionale complexe. Ștampilează folosind ștampile custom-made cu motive geometrice. Și bate la mașina de scris desene din litere ce devin adevărate studii despre potențialul expresiv al geometriei.

Ignacio Uriarte (n. 1972, trăiește și lucrează în Berlin, Germania) a studiat artele la Centro de Artes Audiovisuales în Guadalajara, Mexic, după studii inițiale în Administrarea afacerilor. Aceasta este cea de-a doua expoziție personală la Gaep. gaepgallery.com 

2. Urmează o a doua oprire pe harta artei din aprilie. Și anume la una dintre cele mai noi galerii de artă din oraș, Kulterra. La a treia expoziție, numită „Equinox”, curatorii expun în superba clădire operele a patru tinere artiste din România și Republica Moldova: Alexandra Satmari, Natalia Romanciuc, Teona Toderel, Valeria Glibiciuc. „Tablourile au fost făcute într-o perioadă în care locuiam în Turcia, în Izmir, și călătoream mult cu mașina; mi-a plăcut mult cum se văd aceste linii de ploaie, ca și cum ar fi pe luneta din spate a unei mașini. Iar realitatea, deși acolo, clară dacă privești cu atenție, pare să își piardă din claritate”, îmi povestea, zâmbind, Teona Toderel, chiar în ziua vernisajului. „În picturile mele se regăsesc simboluri ale lumii moderne – genți de lux, logo-uri ale unor branduri renumite”, explică Natalia Romanciuc. Iar tabloul favorit al tuturor a fost „Woman, Dog and 850 Thousand Dollars in One Painting” (pssst, uitați-vă după colierul Cartier de la gâtul cățelului). 

Lucrările Valeriei Glibiciuc, inspirate într-o oarecare măsură de lucrările tatălui său (pictor de biserici) par să păstreze ceva din aerul ascetic, însă personajele sunt mult mai calde, mai umane, mai reale. Tablourile ei au fost vândute în colecții private din mai multe țări, una dintre ele fiind selectată în top 95 de curatorii Saatchi Gallery.

Cele 4 artiste sunt asociate sub un singur discurs curatorial, care celebrează primăvara la feminin. În miturile grecești, echinocțiul de primăvară însemnă ziua în care Persefona, căsătorită împotriva voinței ei cu Hades, primea dreptul de a reveni în lume, din abisul infernului. Era momentul în care întreaga natură își revenea din letargia tristă de peste iarnă. Mitul codifica, așadar, ciclul natural, astronomic, într-o narațiune în centrul căreia se află personajul feminin.

3. Ultima oprire a acestui traseu este MARe – Muzeul de Artă Recentă. Mie una îmi place să trec pe aici măcar o dată la câteva săptămâni – mereu găsești un tablou nou sau cel puțin o rearanjare într-un alt context a operelor „rezidenților”. 

Preferatele mele: colajele lui Ion Bîrlădeanu, acest pop-artist genial (plecat recent dintre noi), personajele lui Florin Mitroi, tablourile lui Horia Bernea sau seria de lucrări a lui Nicolae Comănescu. Și, apropo de artiști (re)descoperiți – mi-a plăcut mereu că aici i-am regăsit pe foștii mei intervievați de ani în urmă (aflați la câteodată la prima expoziție personală) Gili Mocanu, Florin Ciulache, Roman Tolici sau Megan Dominescu. Atenție! Vizitatorul trebuie să fie pregătit să descopere la MARe o altă atmosferă decât cea la care se așteaptă atunci când se gândește la un muzeu – practic, un „performance” în materie de artă – de la spațiile sale la artiștii invitați (peste 100, cu picturi, desen, colaj, sculptură, obiect, fotografie și sunet). https://www.mare.ro/

Foto: www.dreamingof.net. Fotografii realizate cu un telefon din seria Xiaomi 12, cu un set-up de 3 camere pe spate: o cameră principală de 50 MP de calitate profesională, o cameră cu unghi ultra-larg de 13 MP și o cameră de 5 MP – camera telemacro. De asemenea, are cel mai colorat ecran Xiaomi de până acum, cu peste 68 de miliarde de culori afișate pe display-ul full-HD.

YOU MIGHT ALSO LIKE