Primăvara espadrilelor

O scurtă istorie a espadrilelor și sugestiile de shopping perfecte pentru primăvară vin de la Begoña Magraner.

**** #FashionTrend #Espanol

Para la versión en español, vaya al final del artículo!

Pentru mine, primăvara nu înseamnă doar primele raze de soare și vise cu ochii deschiși la viitoarele călătorii și vacanțe (în Grecia sau Insulele Baleare, îmi este greu să aleg pentru că îmi plac toate!); înseamnă și dilemele care vin la pachet cu aceste vise. 🙂 Îmi pun ochelarii de soare și scot cu grijă coșurile de rafie din dulap, în timp ce încerc să mă hotărăsc ce modele și culori de espadrile voi cumpăra în acest sezon. Grea alegere!

Dar să începem cu o scurtă istorie…

Espadrilele sunt piese de încălțăminte fabricate dintr-o pânză puternică, dură, din piele sau rafie, cu o talpă împletită din frânghie sau din cânepă. Sunt perfecte pentru vară, sunt ușoare, sunt simpatice și se potrivesc cu aproape orice. Există mai multe tipuri de espadrile, cele care se reglează cu ajutorul unor panglici, cele cu talpă înaltă sau cele plate. Uneori se obișnuiește ca tălpile să fie acoperite cu un strat subțire de cauciuc, pentru a le proteja de umezeală și uzură.

Se spune că edspadrilele își au originea în sandalele egiptene, care stau la baza sandalelor romane, care s-au transformat apoi în încălțăminte închisă la vârf, care acoperă și protejează piciorul de soare. În Europa primele espadrile sunt amintite în jurul anului 1322, anul în care un document redactat în limba catalană le numește «alpargatas» (espadrile) și le menționează cu acest nume cu care s-au păstrat apoi în istorie. 

Cu siguranță, espadrilele sunt piesele de încălțăminte cele mai vechi din Spania și Portugalia. Ibericii deja le utilizau din secolul III a.C. Espadrilele au trecut din picioarele lucrătorilor pe câmp în moda intelectualilor din anii 1930, cum ar fi Salvador Dalí și García Lorca, apărătorii lor fervenț, dar și de la dansurile tradiționale din Ibiza la plimbările estivale ale vedetelor ca Ava Gardner, Audrey Hepburn sau Grace Kelly. Și nu doar atât: casele de modă Yves Saint Laurent, Valentino Céline, Aquazzura sau Loewe și Chanel au folosit în colecțiile lor, de-a lungul anilor, espadrile. Iar designerilor le-a plăcut atât de mult această piesă de încălțăminte încât Yves Saint Laurent, spre exemplu, a căutat un artizan capabil să modifice talpa plată a espadrilelor și să o transforme într-una cu toc. Așa a găsit Castañer, o companie de familie catalană; espadrilele au căpătat o nouă alură și au ajuns astfel rapid în moda pariziană. Să amintim doar că, astăzi, compania catalană produce încălțăminte de peste șase milioane de euro pe an pentru Armani și Marc Jacobs. Fără îndoială însă, succesul espadrilelor are de-a face mai puțin cu haute-couture-ul și mai mult cu trendul folk care apare în modă în mod ciclic. 

Cât despre mine… de obicei îmi cumpăr espadrilele obișnuite, în vechiul Madrid, pe Calle Toledo, de la Calzados Lobo (https://www.calzadoslobo.com). Dacă vreau un model mai deosebit aleg Castañer (https://castaner.com), bineînteles. Dar… cele pe care mi le doresc cel mai mult anul acesta (deși mi se par un pic prea scumpe), sunt Ball Pages (https://www.ball-pages.com/). Mai bine decât să vorbesc despre ele… le poți vedea în fotografii. Mă înnebunesc după ele!

Para la versión en españolAlpargatas

CITEȘTE ȘI:

Latest feeds @alinaaliman

3 hours ago
3 days ago
5 days ago
1 week ago
1 week ago
2 weeks ago

Latest Lifestyle

YOU MIGHT ALSO LIKE