Young Blood 2.0 la Art Safari 2023: interviu cu tânăra artistă Emma Păvăloaia
Să investim sau să nu investim în arta contemporană? E o întrebare la care răspunsul, după mine, este… depinde. În primul rând dacă îți place, dacă îți trezește o anume emoție, dacă tu chiar crezi în viitorul artei contemporane și dacă… prețul ți se pare corect. Însă, cum poveștile despre cei câțiva euro cu care s-au vândut tablourile marilor maeștri în epoca lor (la diferență de milioanele cu care se licitează acum) nu sunt puține, poți măcar să încerci să descoperi artiștii tineri. Să-ți faci o listă cu favoriți. Și, de ce nu, să iei câte o lucrare acasă.
Iar pentru că în secțiunea Young Blood 2.0 de la Art Safari 2023 chiar despre asta este vorba, despre tineri artiști pe care abia aștept să-i descopăr și să aflu mai multe despre arta lor, am inițiat o serie de mini-interviuri cu o parte dintre ei. Astăzi: Emma Păvăloaia.
#ArtBlogger #Interview #MadeInRomania #Romanian
- Emma Păvăloaia face parte din cei peste 50 de artiști prezenți în „Young Blood 2.0. Ce este nou în artă?”, curator Mihai Zgondoiu – Instagram: @emma.pavaloaia.
- Art Safari 2023 va avea 3 ediții. Ediția a 11-a, prima din acest an, se desfășoară în perioada 10 februarie-14 mai, în Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), din strada Lipscani 18-20. Bilete pe tickets.artsafari.ro/.
Temele care apar cel mai frecvent în lucrările tale sunt…
În general, în lucrările mele nu se regăsește o temă constantă sau repetitivă, ci mai degrabă o serie de teme mai mult sau mai puțin existențiale, generate de fragilitatea ființei umane în contextul inevitabilității căutării sensului și a conștientizării sinelui, într –o societate orientată majoritar spre hipertehnologizare, obiectificare și hedonism.
Uneori, îmi ocupă imaginația teme precum absurdul, moartea, ideea libertății sau perfecțiunea naturală, alteori mă opresc doar asupra unor procese psihologice, sociale, cum ar fi lăcomia, rușinea, seducția, goana după o viață mai bună, inegalitatea, consumerismul sau tehnologizarea etc. Cred că totul face parte din viață și că ne este imposibil să evităm efortul conștientizării, fără a ne diminua considerabil șansele de supraviețuire socială. În același timp, caut mereu să redau o atmosferă de reverie solitară dar optimistă, in detrimentul aceleia a angoasei din care provin toate stările acestea ale minții.
Lucrarea de artă semnată de tine pe care ar trebui s-o căutăm la Art Safari 2023 este…
În cadrul Art Safari voi avea două lucrări, una din ele, „Nature for sale. Easy care, easy maintenace, almost impossible to kill”, înfățișează un cactus plantat într-un ghiveci și scos la vânzare în fața unei vitrine pe lângă care am trecut, la un preț foarte mare. Cred că m-a impresionat nu doar paradoxul diminuării valorii esențiale a plantei în favoarea aspectului valorii pur mercantile, prin tendința aducerii acesteia la statutul de obiect, cât și descrierea calității principale a „produsului” ca fiind aceea de a nu necesita atenție, în contextul unei societăți actuale care pune constant natura în pericol. Cea de-a doua lucrare este despre unul din copacii mei preferați, cu care am interacționat constant încă din copilărie, și pe care-l găsesc diferit de fiecare dată când am ocazia să-l vizitez. De data aceasta era noapte, iar el părea mort.
Despre tine, ca artist, ar trebui să știm…
Cât despre mine, cred că în general îmi pot plăcea și displăcea aceleași lucruri, dar nu în același timp, probabil și asta ține de natura umană și de context. Mă poate impresiona la fel de mult o floare, cât și ultimul model de tehnologie sofisticată, dar nu pot întrevedea neapărat o conexiune perfectă între acestea, fără ca una din părți să aibă de pierdut.
Merită să investim în arta contemporană românească pentru că…
Mi se pare că România încă își păstrează și acea latură mai „sălbatică” a trecutului, care poate reprezenta o sursă inepuizabilă de imaginație pentru artele plastice, în același timp în care cealaltă latură se dezvoltă concomitent cu restul civilizațiilor. Faptul acesta cred că oferă artei contemporane românești o particularitate.