Art Safari 2021: o ediție fabuloasă – despre artă, într-un interviu cu Ioana Ciocan
Am fost la fiecare ediție Art Safari în București. Și am văzut, cu ochii mei, cum evenimentul a crescut de la an la an. „Publicul de azi este din ce în ce mai dormic să vadă opere noi. Iar noi am făcut arta accesibilă marelui public. Și, încă ceva, am reușit să le arătăm vizitatorilor Art Safari că arta nu plictisește, ba dimpotrivă!”, spune Ioana Ciocan, director general Art Safari. Am stat de vorbă cu Ioana despre arta „la modă”, despre noutățile ediției și despre ACELE lucrări pe care nu trebuie să le ratezi la ediția Art Safari 2021.
Art Safari 2021 va avea loc în București în perioada 16-22 septembrie 2021. Follow @artsafari_bucharest.
READ HERE – more details.
Este a opta ediție Art Safari. Este de opt ori mai mare ca prima? Ne așteptăm la de opt ori mai mulți vizitatori? 🙂 Fără să glumim acum, ce s-a schimbat, major, de la prima ediție Art Safari până acum, 2021? În termeni de vizitatori, locuri, artiști invitați?
Ioana Ciocan: Da, este a opta și este fabuloasă. Avem mult grafitti, multe intervenții în spațiu realizate chiar de artiști! S-au pictat mii de metri pătrați, culori surprinzătoare și personaje fantastice. Anul acesta, Art Safari a crescut și trece la un alt nivel. Arta va cuceri strada Lipscani, din inima Bucureștiului. Acolo, Palatul Dacia-România va găzdui trei expoziții: „Samuel Mützner pe urmele lui Claude Monet”, curator Rodica Marian, Pavilionul Central: „Constantin Piliuță. Culoare de zenit”, curator Călin Stegerean și Pavilionul Contemporan: „Superheroes/Antiheroes. Tendințe în arta contemporană românească”, curatoare Raluca Ilaria Demetrescu, iar la Arcub-Hanul Gabroveni expoziția realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București „Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România”, curator Elena Olariu, echipa curatorială, Angelica Iacob, Ana Maria Măciucă-Pufu, Cristina Ioniță-Măciucă și Liana Ivan-Ghilia.
Cât despre vizitatori, anul trecut am avut avut peste 35.000 de vizitatori, cu toate restricțiile. Anul acesta, aducem arta și mai aproape de oameni. Avem în premieră tururi digitale și continuăm cu Night Tours. Avem celebrele tururi de noapte care sunt foarte populare; biletele sunt limitate, deci vă sfătuiesc să vă luați unul, rapid. Alături de echipa de ghizi și curatori ai expozițiilor, te poți bucura de turul ghidat și de seara de networking, ce promite repertoriul complet al unei seri petrecute în oraș: artă, muzică, relaxare și drinks! Iar anul acesta muzica va fi asigurată de Tolouse Lautrec! Iar, pe cei care nu pot ajunge, îi așteptăm să participe la tururile ghidate live alături de Marius Manole și Horia Roman-Patapievici.
Dacă ar fi să aleg doar 5 lucrări la care să mă opresc anul acesta – acelea cinci care să mă pună pe gânduri și să mă facă să stau cu orele în fața lor, care ar fi ele?
I.C.: Curtezane din Shimabara – Samuel Mutzner.
În grădina din Beaucaire – Mutzner.
Vas cu tufănele – Piliuță.
Crini – Merica Râmniceanu.
Irina Dragomir – Thief of Hearts.
Daniel Toma – Curcani.
Aeroport, metrou, autobuze – Art Safari 2021 a luat cu asalt orașul. Cât crezi că a ajutat această popularizare? Sperăm să vedem mai mulți oameni în muzee, în galerii, preocupați de artă în general?
I.C.: Da, avem Art Safari Airport Museum și, grație parteneriatelor parteneriatele cu STB și cu Metrorex, am pornit cu arta într-o călătorie prin tot Bucureștiul. Art Safari în parteneriat cu Metrorex a lansat Muzeul din Metrou, astfel reproduceri ale operelor importante din colecţii private şi muzee pot fi admirate de călători. Proiectul are ca scop familiarizarea publicului cu marii artiştii români, prin transformarea metroului într-un muzeu mobil care să îmbogăţească şi să înfrumuseţeze experienţa călătorilor. Iar parteneriatul cu STB-ul va consta într-o expoziție dedicate istoriei transportului public terestru Bucureștean, istorie care prin imagini de arhivă va povesti cât de mult s-a schimbat acesta.
Publicul de azi este din ce în ce mai dormic să vadă opere noi și să exterimenteze pe viu emoția artei. Cred că a devenit mai deschis la nou și mai dornic de artă. Am făcut arta accesibilă marelui public. Și, încă ceva, am reușit să le arătăm vizitatorilor Art Safari că arta nu plictisește, ba dimpotrivă!
În aceeași idee, la Art Safari sau la Noaptea Muzeelor sunt cozi mari la intrare. În timpul anului, la muzeele de artă sau la galerii abia vezi câțiva oameni, în weekend. De ce crezi că e așa mare discrepanța? E doar la modă Art Safari? Ține de promovare? Ține de artiști, de muzee?
I.C.: Ține de toate. Publicul nostru este foarte tânăr, deschis, este un public care revine la toate edițiile. Este un public cu care noi comunicăm constant, pe care-l ascultăm, respectăm și iubim. Și cred că pandemia ne-a făcut și rău, și bine. În perioada aceasta foarte dificilă, de pandemie, marile muzee ale lumii și-au deschis porțile virtual și, în acest fel, au putut fi vizitate de oameni care, poate, nici nu se gândeau că vor ajunge să le treacă (fizic) pragul. Digitalizarea, mediul virtual, viteza cu care circulă informațiile au, printre multe alte rezultate, și facilitarea accesului oamenilor la arta vizuală. Ne place să ținem pasul cu timpul și cu timpurile. Ne-am adaptat la pandemie, ne-am adaptat la digitalizare. Ediția din acest an a Art Safari – cea de-a VIII – introduce posibilitatea vizitării digitale tuturor celor care din diverse motive nu pot fi fizic alături de noi. Ghizii vor fi Marius Manole și Horia-Roman Patapievici și ei vor povesti lucruri fabuloase despre expoziția Mutzner și Pliuță. Vom avea două tipuri de vizite – cele cu ghid live și vizite virtuale pe care doritorii le pot accesa oricând le permite programul.
NFT-urile sunt acum un hot issue. Ar fi posibilă o secțiune specială pentru ele în Art Safari? De ce da, de ce nu?
I.C.: Niciodată să nu zici „niciodată”. Noi suntem extrem de deschiși la nou și vrem să îmbogățim experiența de vizitare a celor care aleg Art Safari. Cu siguranță vom lua și NFT-urile în calcul.
Cât de profitabilă mai e arta în 2021? Și care sunt artiștii români pe care ar trebui să stăm cu ochii în anul care urmează?
Arta poate reprezenta o afacere de succes. O afacere foarte bine structurată, care depinde de experiența, preferințele, gusturile celor implicați. Piața de artă e la fel ca orice alta, dar are o particularitate – mizează pe opere, pe lucrări de artă. Finalitatea este aceeași: profitul.
Spre exemplu, cea mai scumpă lucrare expusă la Art Safari 2021 este „Curtezane din Shimabara” de Samuel Mutzner, care a fost adjudecată cu 160.000 de euro. Totodată, alte prețuri de pe piața de artă românească sunt următoarele: lucrarea „Țărăncuță cu basma albă” de Nicolae Grigorescu, a stabilit, în anul 2018, recordul absolut al pieței de artă românească. De altfel, pictorul Nicolae Grigorescu rămâne lider în topul celor mai bine vânduţi artişti la licitaţiile din România în anul 2017, cu vânzări totale de 726.193 de euro pentru 18 opere adjudecate.
Fiți cu ochii pe artiștii prezenți la Pavilionul Contemporan: „Superheroes/Antiheroes. Tendințe în arta contemporană românească”. Sunt de urmărit!
Foto: Dacian Foldi / The Storyalist – @thestoryalist
READ ALSO:
TAGS: art, Art Safari 2021, exhibition, interview, Ioana Ciocan, Romanian art