#RomanianDesigner Ramona Bahrim: „A fost o călătorie despre curaj, depășirea limitelor și mai ales despre găsirea identități artistice”

I-am remarcat mai întâi printurile la gala absolvenților de la UNArte 2023. Apoi, în fotografiile de mai târziu (pentru că, nu-i așa, în câteva minute de defilare pe catwalk n-apuci să vezi toate amănuntele unei colecții de modă) i-am studiat mai bine ținutele, detaliile atent lucrate și mi-au atras și mai mult atenția printurile diferite, organice, fluiditatea hainelor și tăieturile interesante. Am întânit-o din nou pe Ramona Bahrim la Diploma 2023 (ea fiind unul dintre designerii selectați – citește mai mult aici). Și mi-am zis că este momentul, desigur, s-o cunosc mai îndeaproape. Să îi probez hainele, să aflu care-i semnificația acelor printuri și să vă fac și vouă cunoștință cu designerul Ramona Bahrim. 

#FashionBlogger #FashionTrend #RomanianDesigner #Interview #Romanian 

O găsiți pe Ramona Bahrim și creațiile sale pe Instagram – @ramonabahrim și pe www.ramonabahrim.com

Să începem cu Equilibrium – colecția ta de masterat de anul acesta prezentată la UNArte gala de anul acesta. Care a fost ideea din spatele ei? De ce ai ales aceste printuri? 

Colecția Echilibru este, mai întâi de orice reprezentare artistică, echilibrul meu interior și etapa în care mă aflu în acest moment. Este rezultatul unei cercetări subiective asupra naturii corelat cu un studiu asupra lucrărilor arhitectului Antoni Gaudí – astfel am reușit sa îmi conturez un limbaj personal și să o transpun în textil. La baza creației în natură stau cele 4 elemente – apă, foc, aer și pământ. Acestea se completează unul pe altul într-un ciclu perpetuu și armonios. Lipsa unuia dintre ele creează dezechilibre la nivel de celulă.

Am folosit frunza pentru că frunzele absorb și procesează ingredientele necesare pentru a susține viața planetei, lumina solară și apa. Frunzele protejează pământul de soare, iar pământul hrănește frunzele. Frunzele sunt rezultatul unui mecanism în care natura ne arată că funcționează în armonie și într-un perfect echilibru. Pământul și cerul sunt elemente contrastante opuse, la fel ca energia feminină și cea masculină. Reprezentarea fisurilor pământului în designul textil se traduce prin vulnerabilitatea acestuia în lipsa apei dar și o prezență prea mare a focului în aer. Aceste fisuri neuniforme sunt esența unui organism viu interconectat cu natura creatoare mereu în schimbare. Toate aceste elemente sunt transpuse în compoziții de design textil și țesături naturale care formează un joc de echilibru vizual și care ajută ca mesajul colecției să fie integrat și înțeles. Impulsul nostru intern către evoluție determină și această nevoie de a echilibra și integra cele două fațete ale creației – energia feminină și energia masculină.

Ca să începem chiar cu… începutul. Care este prima ta poveste legată de modă? 

Totul a început când eram mică, iar bunica mă punea să îi trec suveica prin urzeală… stăteam cu orele lângă ea și eram fascinată de cum țese la război, știam de atunci că asta voi face și eu. Apoi totul a fost o călătorie despre cum să fac asta, despre curaj, despre depășirea limitelor, despre educație și mai ales despre găsirea identități artistice…

Cel mai dificil lucru pentru un designer în zilele noastre este…

… să își găsească propriul stil autentic, să își creeze o amprentă stilistică recognoscibilă cu care să se identifice atât creativ dar și ca personalitate, să se detașeze de impulsul de a crea trenduri și să privească moda ca o unealtă prin care să se educe permanent și să transmită astfel principii de valoare celor cărora se adresează.

Piesele tale vor spune despre femeile care le poartă… 

Îmi doresc în primul rând ca femeile să înțeleagă ceea ce poartă, să înțeleagă energia din care au fost create și să simtă fiecare textură cum le mângâie pielea. O femeie care poartă BAHRIM ar trebui să se simtă în creațiile mele fix așa cum este ea, feminină, blândă și creatoare, să se redescopere și să se iubească.

Piesele old school care te vor inspira întotdeauna sunt…

… florile puse la presat între paginile cărților.

„Sustenabilitate” este un cuvânt destul de des folosit. Care e viziunea ta asupra acestui concept?

Cred că sustenabilitatea trebuie văzută cu foarte multă responsabilitate și asumare; momentan cred că poți fi sustenabil într-o industrie care produce aproape cel mai mare consum numai dacă renunți să faci parte din această industrie, însă există aspecte și variante de contribuție la un consum mai redus pe care le putem implementa în business-urile noastre. Eu am ales să folosesc țesături naturale și să produc doar pe comandă.

Avem nevoie de modă în viața noastră…

…pentru că ceea ce purtăm este un limbaj de comunicare cu exteriorul. Hainele sunt ca o a doua piele care transmite celorlalți mesajul tău despre tine, așa cum vrei tu, ca ei să-l perceapă. Poate fi un scut de care ai nevoie și care te ajută să îți ascunzi vulnerabilitatea sau poate fi o completare perfectă a ceea ce ești tu cu adevărat.

Următoarea ta colecție va fi despre… 

… cu siguranța o transpunere tridimensională a celor două domenii pe care le-am studiat la UNArte – modă și arta textilă; voi folosi mai mult tehnologia, însă mi-ar plăcea să păstrez acest aspect pur și brut al țesăturilor.

Fotografii: Demeter Alexandru @im.demeter. Mulțumesc pentru ajutor – Gabi Nedelcu @gabifarabarbamainoucubarba

@unartemoda – Mulțumim pentru sprijin! 

YOU MIGHT ALSO LIKE