My Denim Love Story (plus o poveste despre jeanșii #MadeinEurope de la C&A)

Trebuie să încep cu o confesiune: sunt obsedată de jeanși. Pasionată. Dependentă. Cum vreți să-i spuneți. Am primit prima mea pereche de jeanși pe când aveam vreo 12 ani și a fost dragoste la prima vedere. Nu mai știu de mult numărul perechilor pe care le am în garderobă, dar sigur îmi amintesc când și cum și unde le-am cumpărat pe fiecare dintre ele. Cu o pereche de jeanși începe orice bagaj de vacanță și tot jeanșii sunt prima opțiune de outfit (da, chiar dacă pe invitație scrie cocktail dress, I know). Prin urmare, iată că a venit timpul să scriu despre My Denim Love Story, dar și o poveste foarte interesantă despre jeanșii #MadeinEurope de la C&A. 

Bineînțeles că am fi tentați să credem că jeanșii sunt un produs 100% american. Desigur că ne înșelăm – pentru că, istoric vorbind, denimul provine din Franța, din Nîmes. Am fi tentați și mai tare să spunem că, în ziua de astăzi, majoritatea jeanșilor provin din țările asiatice. Ei bine, supriză: o parte din jeanșii pe care îi găsiți în magazinele C&A semnalizați cu Premium Denim by C&A sunt jeanși fabricați în Europa, mai exact la Mönchengladbach, Germania, în Factory for Innovation in Textiles (FIT). 

Pentru că e greu și să găsești perechea perfectă de jeanși, am încercat 3 modele diferite de la C&A – highrise, skinny, bootcut. Matched, of course, cu cele mai noi piese din colecția de primăvară/vară 2024 C&A (mai jos, full outfits C&A, exceptând încălțămintea).

* Jeanșii fabricați de C&A în Germania au eticheta Premium Deninm / Forever Denim, sunt confecționați cu ajutorul energiei regenerabile, din bumbac organic certificat, într-o varietate de croieli și culori: – jeanși drepți sau evazați, cu talie înaltă, în indigo sau bleu. 
* Îi găsiți pe site – AICI link – https://www.c-and-a.com/eu/ro/shop/premium-denim și într-o selecție de magazine C&A din România. #LookGoodAndFeelGood. Instagram: @ca.
* Citiți poveștile celor care lucrează în fabrică și a iubitorilor de denim – aici – https://www.c-and-a.com/eu/en/shop/people-behind-the-product 

Jeanși fabricați în Europa. Cu responsabilitate.

În 2022… C&A a readus manufacturarea jeanșilor în Europa, inaugurând producția unei noi fabrici de textile, în Germania, cu un plan de a produce 400.000 de perechi de jeanși anual. „Vom fi prima companie din industria textilă care va reîncepe manufacturarea textilelor în Germania”, spunea atunci Giny Boer, CEO al companiei cu peste 1.300 de magazine situate în Europa.  

Este important că fabricile se mută în Europa… Dar și faptul că producția din fabrica deschisă de C&A este una sustenabilă și alimentată cu 100% energie regenerabilă (eoliană), iar procesul de spălare consumă semnificativ mai puțină apă decât media din industrie. Cu noua unitate de producție situată în Mönchengladbach, Germania, C&A a reușit să pună bazele unui proiect de transformare digitală, în cadrul căruia sunt puse în practică abordări inovatoare, precum tehnologia laser pentru a reda aspectul uzat al jeanșilor și automatizarea etapelor de producție.

Trebuie să reținem că… avem de-a face cu fibre organice, materiale inovative, emisii zero de carbon, consum de apă scăzut (cu până la 96% mai scăzut decât în cazul metodelor convenționale de spălare), decolorare fără chimicale dăunătoare sau înălbitori.

La fel de important este că… părțile componente ale jeanșilor sunt #MadeinEurope. Buzunarele interioare sunt fabricate în Germania, capsele și nasturii la fel, fermoarele provin din Polonia, etichetele și materialul din Italia, în timp ce ața pentru cusut este din România și Ungaria. 

Jeanșii – din Franța la filmele cu cowboy și înapoi în Europa – o scurtă istorie

Numele de denim a apărut, așadar, de la materialul fabricat în Franța, „Serge de Nîmes”, robust și practic, folosit la confecționarea hainelor de muncă. În 1853 un întreprinzător american însă (Levi Strauss) a produs în California haine de lucru rezistente pentru mineri, haine care au trecut proba istoriei ajungând să fie piesele preferate ale tuturor, de la streetstyle la haute-couture. Levi’s adaugă în anii 1950 fermoarul din față, iar prin 1980 apare și eticheta din piele de la spate. Lee și Wrangler au fost alte două nume legate de istoria jeanșilor, iar în timpul celui de-al doilea război mondial aceștia devin practic uniformă pentru soldații din marina americană.

Însă Hollywoodul este cel care impune definitiv moda: Marlon Brando, James Dean, Marilyn Monroe sunt starurile care transformă obișnuiții pantaloni din denim în cele mai cool piese de îmbrăcăminte. După clasicele variante indigo, în anii 1960-1970 producătorii au lansat pe piață variantele pictate manual, cu broderii, prespălați, evazați. În 1980 nu doar pantalonii sunt din denim, ci și fustele, jachetele, rochiile – și în acest an face senzație Brooke Shields cu reclama ei pentru Calvin Klein („Nimic nu stă între mine și ai mei Calvin!”). În 1990 epoca grunge își găsește în blugii rupți uniforma perfectă (remember Nirvana?), iar trupele hip-hop lansează moda jeanșilor cu turul lăsat. Anii 2000 readuc pe scenă jeanșii skinny (Kate Moss e una dintre cele care reprezintă cel mai bine trendul), iar în prezent se vând anual peste 4,5 miliarde de perechi de jeanși. 

Foto: C&A, www.dreamingof.net

Latest feeds @alinaaliman

3 hours ago
3 days ago
4 days ago
5 days ago
6 days ago
1 week ago

Latest Lifestyle

YOU MIGHT ALSO LIKE