De peste mări și țări: povestea Rosa Mundi Parfums d’Auteur

Dacă ar fi o carte, Rosa Mundi Parfums d’Auteur ar fi, cu siguranță, un album de călătorii. Unul superb ilustrat, din paginile căruia ai putea simți, la propriu, mirosul îmbătător al lavandei din Provence, aroma unui rosé parfumat, esențele tari de lemn și rășină din ținuturile îndepărtate ale Australiei și acel inconfundabil amestec de zgomote și note ciudate și familiare totodată care te duc cu gândul la agitata viață din New York City. Ca niște cărți poștale care îți trezesc absolut toate simțurile!

Am stat de vorbă cu Miruna Queva, curatorul acestei parfumerii minunate și am călătorit, alături de ea, peste mări și țări, pentru a afla poveștile țesute pe rafturile Rosa Mundi Parfums d’Auteur. „Mirosul, parfumul fiecărui loc în parte ne însoțește de-a lungul fiecărei călătorii, el este cel care definește esența fiecărui loc pe care îl vizităm, este cel care după ani și ani ne reamintește anumite experiențe din viața noastră. Rosa Mundi s-a născut din pasiunea mea pentru călătorie, pentru parfumul unic al fiecărui loc pe care l-am vizitat”, spune Miruna Queva – citește AICI despre începutul acestei povești în parfumerie. 

Rosa Mundi Parfums d’Auteur – https://rosamundiperfumery.com – magazinul Rosa Mundi Perfumery în Agora Floreasca, București, România. 

Rose et Marius perfume – in Rosa Mundi Perfumery store

Care sunt acele lucruri unice pe care le putem găsi doar aici, la Rosa Mundi Parfums d’Auteur? 

În primul rând, trebuie să știi că avem în magazin doar branduri de nișă, cu producții mici, artizanale. Pe de altă parte, acele parfumuri de nișă sunt creații ale unor parfumieri renumiți ca Michel Almairac, Nathalie Feisthauer, Ralf Schwieger, Bertrand Duchaufour. 

În al doilea rând, aici nu găsești doar arome și esențe, ci poți avea parte de o experiență polisenzorială, unică; spre exemplu, în cazul celui mai nou brand din portofoliu, L’Orchestre Parfum, muzica este parte a experienței olfactive, iar bucățile muzicale acompaniază perfect aromele. 

Apoi, trebuie menționat faptul că parfumeria – un spațiu neconvențional, actual, în care parfumurile au ultimul cuvânt – este construită în jurul ideii de călătorie și prezintă o selecție eclectică de parfumuri de nișă din întreaga lume. Și, nu în ultimul rând, trebuie să spunem că parfumurile noastre sunt prezente în selecțiile celor mai prestigioase magazine din lume: Harrods, Harvey Nichols, Le Bon Marche Paris etc.

Goldfield and Banks

Care sunt cele mai exotice arome pe care le putem găsi aici?  

Aș începe lista cu prețioasa floare de Boronia, din Australia, o floare care se recoltează doar din Bruny Island Tasmania. Apoi, untul de iris, un ingredient extrem de scump, folosit în parfumerie – pe care îl regăsim în compoziția Orris Tatoo/29, compus de Michel Almairac pentru Parle Moi de Parfum.Să nu uităm de uleiurile pure, organice, din parfumurile pentru interior din gama Rose et Marius (98% bio) și nici de rețetele potiunilor afrodiziace, descoperite într-o carte din secolul XVIII, rețete care stau la baza compoziției parfumurilor create de Nathalie Feisthauer pentru Sous le Manteau Paris (citește AICI – despre povestea acestor parfumuri și un interviu cu Olivia Bransbourg, creative director of  Sous le Manteau).

Pentru că suntem la momentul poveștilor, hai să plecăm într-o călătorie în jurul lumii, peste mări și țări. Spune-mi o poveste despre brandurile care ar marca această călătorie olfactivă, din Franța la New York și apoi în Australia…

O să încep cu Rose et Marius – Un moment din „L’art de vivre en Provence”. Cu Rose et Marius am o relație specială; am descoperit acest brand la foarte scurt timp după ce a fost creat și am fost fascinată de autenticitatea sa, de felul în care reușește să surprindă parfumul acestei minunate regiuni, Provence, care este impregnată de o adevărată bogăție de parfumuri. Rose et Marius te însoțește într-o expediție olfactivă în Provence, îți dezvăluie magia acestui loc prin aromele și esențele sale unice.

Rose et Marius

O să vă spun și povestea unuia dintre parfumurile speciale ale casei: Rose et Marius, „Un dejeuner sous la Tonelle”. Astfel, unul dintre momentele favorite în sudul Franței este momentul în care se ia aperitivul în familie sau între prieteni, la umbra unui foișor (tonelle). Te parfumezi cu „Un dejeuner sous la Tonelle”, închizi ochii și, pentru o clipă, îți închipui că auzi clinchetul paharelor cu vin rosé și râsetul copiilor care aleargă fericiți prin grădina acestei case din Provence. Snopurile de fructe roșii ne duc cu gândul la aroma vinurilor rosé din Provence, notele lemnoase ne poartă imaginația spre butoaiele vechi de stejar în care vinul se învechește în liniște… Atunci când porți un parfum de la Rose te Marius descoperi un  moment din „L’art de vivre en Provence”. 

A doua oprire o s-o facem cu Goldfield and Banks; și o să fie un traseu inspirat din frumusețea pură a Australiei. Apusuri de soare, prospețimea naturii, briza oceanului… toate acestea sunt surprinse cu ingeniozitate în flacoanele de parfum. Goldfield and Banks aduce un omagiu primului botanist australian Joseph Banks, un explorator curios și un mare colecționar. El a fost primul care a dezvăluit continentului european, prin vasta sa colecție de plante, semințe și insecte, imensa bogăție a Australiei. Astfel, parfumurile Australiei sunt capturate ingenios în parfmurile  Goldfield and Banks: de la notele fresh, luminoase, la esențele florale, exotice, uimitoare, aromele sunt ca o imersiune într-un univers olfactiv unic. Cele mai prețioase ingrediente din lume au fost îmbogățite astfel cu esențe pure, naturale, extrase din diverse semințe, esențe lemnoase, flori, licheni, rășini, frunze sau fructe unice care se regăsesc doar pe teritoriul Australiei. 

Goldfield and Banks

Vom face un salt apoi pe un alt continent, în America, cu Gravel Cologne – New York  1957. Astfel, povestea spune că, în 1957, la New York, Mickael B. Knudsen creează unul dintre cele mai vechi branduri de parfum existente în SUA astăzi. Parfumurile sale te transportă în acea perioadă efervescentă, plină de schimbări și energie. Cu esențele Gravel, pentru câteva secunde, scena din jurul tău se schimbă și ești înconjurat de bărbați eleganți, femei pe tocuri înalte, tineri rebeli pregățiți  să schimbe lumea… Gravel Cologne surprinde în fiecare parfum acest spirit al vremii, această eleganță atemporală. Denumirea fiecărui parfum ne poartă de-a lungul călătoriei sale, pornind din Europa către America cu „Across the Ocean”; ajunge să-și împlinească visul cu flaconul „American Dream”, creează apoi primul parfum pentru bărbați din America, emblematicul „A men’s Cologne”, urmând să vândă primul său flacon de parfum pe „46 Street în New York”. 

Gravel Cologne – New York  1957

Și, ca să încheiem călătoria, ne întoarcem în Franța, cu Parle moi de Parfum. Pentru mine, Parle moi de Parfum reprezintă o călătorie imaginară în Grasse, însoțită de maestrul minimalismului, Michel Almairac. Numele casei de parfumuri este el însuși un manifest al intenției de a vorbi doar despre parfum și despre nimic altceva.  Benjamin Almairac a crescut ascultând poveștile despre parfumuri ale tatălui sau și a reușit să creeze acel loc în centrul Parisului unde putem explora cele mai surprinzătoare parfumuri create de Michel Almairac. Pătrundem astfel în universul privilegiat, în spațiul de lucru al unui tânăr parfumier talentat. O să vă șoptesc un secret: numărul final al formulei face parte întotdeauna din numele parfumului respectiv. Întreaga colecție este în întregime realizată în Franța și cuprinde 15 ape de parfum cu nume evocative: Une Tonne de Roses/8, Guimauve de Noël/31, Flavia Vanilla/82, Totally White/126, Cedar Woodpecker/10, Milky Musk/39, Tomboy Neroli/65, Woody Perfecto/107, Orris Tattoo/29, Chypre Mojo/45, Gardens of India/79, Papyrus Oud/71, Saffron Wood/91, Mile High/38 and Haute Provence/89.

Ce-ar trebui să alegem, acum, în noua lume digitală în care locuim? Shopping online sau o experiență live, în parfumerie? 

Cred că nimic nu poate înlocui experiența din parfumerie, acea plăcere de a explora un parfum nou care reușește să te surprindă. În același timp, magazinele online reprezintă viitorul, și acest tip de vânzare ne-a ajutat foarte mult ca parfumurile noastre să fie descoperite și să ajungă la clienți din toată țara, mai ales în acestă perioadă delicată.

Despre Miruna Queva ar trebui să știm… 

Universul parfumurilor îmi permite de multe ori să evadez din realitatea cotidiană, este luxul meu de a-mi permite, zilnic, călătorii imaginare prin intermediul esențelor pe care le aleg. Acest univers este despre pasiunea mea infinită pentru călătorie și pentru frumos, despre permanenta mea preocupare de a descoperi și colecționa mirosuri și gusturi inedite, despre curiozitatea mea de a descoperi parfumul unor locuri nevizitate încă. Este despre curajul pe care ți-l dăruiește plăcerea de a face ceea ce te pasionează cu adevărat. Pentru că… ce poate fi mai fascinant, ce-ți poate hrăni mai mult spiritul și imaginația decât călătoria? 
Mi-am dorit ca acesta parfumerie să fie o adevărată călătorie olfactivă în jurul lumii. Iar fiecare brand de la Rosa Mundi spune povestea lui proprie, dar și pe cea a locurilor și oamenilor care îl reprezintă.

Alina Aliman & Miruna Queva – Rosa Mundi Perfumery, Agora Floreasca, București

Fotografii: Felicia Simion – @feliciasimion.photographer

CITEȘTE ȘI:YOU MIGHT ALSO LIKE