Young Blood 4.0: interviu cu Adrian Buda, unul dintre artiștii tineri la Art Safari 2025

Mereu în căutarea unor noi talente în #theartworld – voi sta de vorbă cu câțiva dintre artiștii români contemporani, prezenți în secțiunea Young Blood 4.0 din Art Safari 2025 – citiți, pe îndelete, ce au de spus despre artă și visurile lor tinerii artiști. Plus: Călina Coman, curatorul secțiunii Young Blood 4.0 ne dă și mai multe detalii, despre expoziție și de ce lista ei îi include pe aceștia. Un interviu cu Adrian Buda, unul dintre artiștii tineri la Young Blood 4.0 – Art Safari 2025.

#ArtBlogger #Interview #MadeInRomania #Romanian

  • Îl găsim pe Adrian Buda pe Instagram – @budaadi și pe https://artaprezentului.ro/eticheta-produs/adrian-buda/
  • Art Safari anunță prima ediție din 2025, în perioada 7 martie – 27 iulie. www.artsafari.ro. AICI – despre surprizele ediției. 
  • Young Blood 4.0. Noul val de artiști contemporani – expoziția își propune să selecteze acei artiști vizuali recenți care au urmărit să descopere și să cerceteze adevăruri personale sau universale, prin mijloace și tehnici atipice, neconvenționale, autentice.

Ce spune Călina Coman, curatorul secțiunii Young Blood 4.0 la Art Safari 2025 despre Adrian Buda:„Pentru că urmărindu-i parcursul, îi putem descoperi poveștile, iar când spun povești mă gândesc la acele momente în care, ca privitor, ajungi mai aproape de sentimentul pe care un artist îl are în timpul actului creator. În cazul lui Adi Buda, procesul este esențial, fapt ce se poate observa și în coerența pe care o au lucrările sau seriile sale – ideea, povestea, mediul și tehnica sunt atât de bine închegate! Temele pe care le abordează sunt însăilate cu detalii subtil-confesive, auto-referențiale, care te aduc mai aproape de magia obiectului artistic, de armonia și esența acestuia, și lasă loc privitorului să le decodifice în propriul ritm, într-un spațiu de reflecție deschis spre interpretare.”

Adrian, care sunt temele pe care le abordezi constant în lucrările tale? De ce? 

Subiectele majore pe care le abordez în practica mea artistică sunt strâns legate de ideea de intimitate, percepție, arhivă și memorie, inspirându-mă din tradiții, ritualuri și practici meșteșugărești și corelând constant mediul de lucru cu subiectele abordate. Modul în care mă raportez la aceste subiecte, în schimb, nu este unul conservator, mă poziționez față de ele mai degrabă ca un observator al unor fenomene într-o continuă schimbare, încercând mai mult să surprind tocmai acest caracter nestatornic al lucrurilor și modul în care orice element dintr-un context poate să fie influențat sau poate influența contextul, astfel, mai mult decât un product final, sunt curios de o experiență, de un parcurs sau, altfel tradus, de ideea de procesualitate. 

Seria ta de lucrări de la Art Safari 2025 – Young Blood 4.0 la care ar trebui să ne oprim este…

Lucrarea pe care am să o prezint la Art Safari este Seven ways to look at you and rediscover myself. Este realizată pe un suport de linoleum, care obișnuia să fie acoperișul șopronului de lemne din spațiul în care am copilărit. Astfel prin lucrarea propusă urmăresc diversele moduri în care ne putem raporta la amintirea copilăriei, cât de populată a fost prin prisma diverșilor factori sociali, economici, culturali care au modelat perioada, dar și cât de interpretabil poate să fie acest aspect, tocmai din acest motiv am abordat o compoziție secvențială.

Călina Coman (n. 1998) este curator independent, critic de artă, membră a colectivului ETAJ și redactor al revistei omonime. A absolvit licența în Istoria și Teoria Artei și masterul de Studii vizuale și curatoriale la Universitatea Națională de Arte din București. A urmat, grație unor mobilități de studiu, cursuri ale departamentelor de istoria artei din cadrul universităților Bordeaux Montaigne (FR) și ULisboa/Faculdade de Belas Artes (PT), interesul său fiind îndreptat către scena de artă independentă internațională și spațiile expoziționale alternative.

CITIȚI AICI & AICI interviuri cu tineri artiști care au expus la Art Safari Young Blood – edițiile anilor precedenți.

YOU MIGHT ALSO LIKE