Art Safari 2023 Young Blood: interviu cu tânăra artistă Ana Messer 

Atunci când ajungi, aproape în fiecare oraș vizitat, în câte un muzeu de artă (ca mine) unde descoperi noi nume interesante sau redescoperi artiștii preferați îți creezi un reflex. Da, cel de a afla și povestea din spatele unei lucrări. Și de a căuta, de fiecare dată, numele agățat lângă lucrare, pe Instagram sau pe world wide web. Pentru că în secțiunea Young Blood 2.0 de la Art Safari 2023 chiar despre asta este vorba, despre tineri artiști pe care abia aștept să-i descopăr și să aflu mai multe despre arta lor, am inițiat o serie de mini-interviuri cu o parte dintre ei. Astăzi: Ana Messer. 

#ArtBlogger #Interview #MadeInRomania #Romanian

  • Ana Messer face parte din cei peste 50 de artiști prezenți în „Young Blood 2.0. Ce este nou în artă?”, curator Mihai Zgondoiu – Instagram: @messer.s.insta
  • Art Safari 2023 va avea 3 ediții. Ediția a 11-a, prima din acest an, se desfășoară în perioada 10 februarie-14 mai, în Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), din strada Lipscani 18-20.  Bilete pe tickets.artsafari.ro/

Temele care apar cel mai frecvent în lucrările tale sunt…

Temele pe care le abordez în lucrări sunt în general legate de traumele omului. Încerc pe cât posibil să subliniez importanța urmăririi și înțelegerii emoțiilor noastre, controlul nostru asupra a ceea ce simțim și amprentele lăsate în urma unor momente nu tocmai frumoase. Mediul de viață în care am trăit m-a făcut să-mi doresc să înțeleg ce se întâmplă cu mine și persoanele din viața mea. Mi se pare esențial ca oamenii să mediteze asupra acestor aspecte, deoarece ele ne pot împiedica în construirea relațiilor cu alți oameni sau chiar în cariera noastră profesională. Întâi de toate, pentru a ne canaliza energia într-o anumită direcție și într-un mod benefic pentru noi, trebuie să fim în pace și armonie cu propria persoană. Momentan, vreau să epuizez tema traumelor. Încă nu simt că ar trebui să mă gândesc în alte direcții, să las totul să vină spontan și să investesc toată energia în ceea ce fac acum.

Lucrarea de artă semnată de tine pe care ar trebui s-o căutăm la Art Safari 2023 este…

,,Healing” – prima realizare spre direcția emoțiilor. A fost o lucrare ce a venit total natural, fără să mă gândesc prea mult cum îmi doresc să arate finalul. Am decis să o creez cu scopuri personale. În procesul de creație am observat influența emoțiilor în lucrările mele, materializarea lor cât și efectul ce l-a avut atenția mea asupra a ceea ce simt. Celelalte trei lucrări sunt continuarea poveștii pe care mă axez acum.

Ana Messer – Healing

Despre tine, ca artist, ar trebui să știm…

Iubesc să pot să mă exprim și să împărtășesc stări sau informații, iar a fi artist consider că este cel mai liber mod de a lucra cu mine însumi și cu publicul sau alți artiști din jurul meu. Cel mai important e să răspund întrebărilor din capul meu și, sincer, toată arta mea este făcută cu scopul de a mă înțelege pe mine însămi, trăirile mele și dorințele mele. Sunt o persoană foarte libertină căreia nu îi place să fie îngrădită și din punctul meu de vedere arta este cel mai bun mijloc de exprimare pentru mine. Îmi doresc foarte mult ca oamenii să fie receptivi mesajelor pe care le transmit prin artă și muncă, și să-mi las amprenta. Mediul de viață în care am trăit m-a făcut să-mi doresc să înțeleg ce se întâmplă cu mine și persoanele din viața mea.

Merită să investim în arta contemporană românească pentru că…

Arta mi se pare un domeniu excelent în care ar trebui investit, e unul dintre domeniile care promovează inovația, imaginația și liberă exprimare, avem nevoie de asta. Trebuie să ieșim din monotonia în care trăim, iar oamenii sunt cei care ar trebui să vadă și să consume artă.

Ana Messer

YOU MIGHT ALSO LIKE