Un moment de liniște în haos: un Hatha Yoga Retreat în Muntenegru

Cu siguranță ai spune că ultimul lucru pe care îl poți face într-o perioadă atât de agitată ca cea de acum este să-ți pui „silent” pe telefon și să pleci, o săptămână, într-un retreat. Însă, dacă te gândești mai bine, poate că este lucrul cel mai bun pe care îl poți face, ca să-ți recapeți calmul și să-ți recuperezi forțele după niște luni nu tocmai liniștite. Pentru că exact în astfel de vremuri avem nevoie să privim lucrurile din jur cu calm și să acționăm cu mintea limpede și cu răbdare. Iată de ce un retreat de yoga poate fi o alegere excelentă de vacanță & de-stress. Hatha Yoga Retreat cu instructorul Ionela Pătrașcu are loc între 18 și 24 iunie în Muntenegru. De ce să mergem într-un astfel de retreat și cum să ne împrietenim cu practicile de yoga mi-a povestit instructorul Ionela Pătrașcu. 

*** #Sportdose #Interview #Romanian

* Hatha Yoga Retreat – 18-24 iunie 2022, Muntenegru, Lovcen National Park. 

* Cazare într-unul dintre corturile glamping din resort; programul include sesiuni de meditație, posturi yoga, tehnici de respirație, concentrare și meditație, gândire pozitivă; meniul este unul vegetarian și lacto-vegetarian. Prețuri: 1.200 euro-1.500 euro, în funcție de pachetul ales. – https://ashuma.me

* Pentru detalii Ionela Pătrașcu – 0723648694, ionela_patrascu@yahoo.com

De ce Muntenegru?

Ionela Pătrașcu: Muntenegru a fost o pură întâmplare; practic Asuma Retreat este locul magic care ne-a atras acolo. Pe o rază de mulți kilometri suntem doar noi în mijlocul muntelui, maxim 25 de participanți și aproximativ 6 oameni din personal care vor avea grijă de noi. Deci avem liniște, avem aer curat, munte, păstrând în același timp accesul la tot confortul unui hotel de 5 stele. Locul a fost creat și gândit în special pentru practici spirituale, toți oamenii din echipă sunt yoghini sau practicanți ai unei științe spirituale, așa că din start nu există vreun moment care perturbă energia locului. 

Cu greu poți să îți imaginezi cât de frumos este acolo din poze, totul este gândit până la ultimul element, fiecare cort are baie proprie, mobilier adus din Indonezia și Bali, curent, apă caldă și multă, multă liniște. Sunt 11 corturi glamping așezate pe o suprafață de 10 hectare care asigură intimitatea, sală de activități, sală de masă și zonă de relaxare. 

Muntenegru în sine inspiră la idilic, este o țară mică care trece repede din mare în munte, cu o climă mediteraneană, așa că noaptea va fi ușor răcoroasă, dar ziua ajunge să fie cald, peisajul este plin de arbuști mici, mesteceni, rădăcini și multiple roci albe acoperite de flori galbene. Te face să te simți într-o altă lume și contribuie din plin la așezarea practicii yoga pe care o vom face.

De ce măcar o dată în viață ar trebui să mergem la un astfel de retreat?

Ionela Pătrașcu: Pentru că poate fi cea mai intensă experiență trăită până acum; pe lângă vacanța propriu-zisă într-un loc special, intri în contact cu știința veche de yoga și creezi premizele unui stil de viață sănătos. În mod cert, în funcție de experiența fiecăruia, practica se va simți și se va sedimenta diferit, dar din când în când noi toți avem nevoie de momente de retragere într-o comunitate care caută răspunsuri la aceleași întrebări și care se pot susține reciproc, se pot bucura și mărturisi împreună, pot crește împreună.

Pe lângă sport, alimentație și meditație, retreatul din Muntenegru mai promite să aducă și…

Liniște și voie bună; nu suntem un grup „serios” de oameni, niciodată nu mi s-a părut că devii mai evoluat dacă ești așa, foarte, foarte serios. Așa că, vom lucra serios, dar ne vom lua și în râs, ne vom încărca și bucura cu poveștile și experiențele fiecăruia. 

Pe oamenii care sunt speriați de Yoga (și de sport în general), cum îi convingi să vină la clasele tale? 

De cele mai multe ori sunt două lucruri diferite – sunt oameni speriați de yoga și sunt oameni speriați de sport. Cei speriați de sport tind să se apropie puțin mai repede de yoga pentru că yoga îți dă timp și spatiu să lucrezi în ritmul tău, să îți iei câte pauze ai nevoie, să îți asculți corpul și încet, încet să devii mai puternic și mai flexibil.

Cum îi conving? Greu de spus, fiecare persoană este diferită și are motivații diferite. De cele mai multe ori, fiecare din oamenii care mă întreabă de clase au câte o nevoie/ o motivație în spatele întrebării (mă doare spatele, vreau să fiu mai sănătos, mă simt înțepenit/ rigid etc) și, în funcție de acea motivație, reușim să construim mai departe. 

Cu oamenii speriați de yoga încerc pe cât posibil să fac puțină ordine în ce știu ei și îi sperie despre yoga, fără însă a insista prea tare. De-a lungul timpului îmi dau seama din ce în ce mai clar că nu poți forța pe nimeni să se apuce de yoga sau de orice schimbare în viața lui până nu își manifestă intenția de a se schimba și până nu cere ajutorul. 

În anii trecuți le vorbeam tuturor oamenilor pe care îi știam de yoga și îi asaltam cu tot felul de îndemnuri și sfaturi despre cum să se apuce mai repede pentru că le va fi foarte bine; niciunul din cei forțați cumva de mine să se apuce de yoga nu au continuat și nici nu prea i-a ajutat. Așa că susțin cu tot ce am și știu pe oricine îmi vine la clase, însă dorința și motivația de a veni le aparține, eu doar le răspund, încerc să lămuresc orice neclarități și dacă îmi spune că vrea, o/îl aștept. 

Despre Ionela Pătrașcu știm că… 

Ionela Pătrașcu: Practic meditație și tehnici de respirație de când eram mică (8 ani) și am început cu artele marțiale – puțin, într-adevăr, dar fiecare are câte un început. 

Hatha Yoga am început să practic după 18 ani, așa sporadic, câteva asane și multă meditație și după accidentarea genunchiului de la 22 ani au urmat câțiva ani de practică intensă. Așa că acum se strâng cam 14 ani de practică yoga, am făcut cursul TTC (Teacher Training Course) în cadrul Sivananda School of Yoga în 2017 în India, ashramul din Uttarkashi, a urmat un alt curs special pentru profesorii de yoga, Sadhana Intensive (2 săptămâni de aproximativ 8-9 ore de tehnici de respirație zilnice) în 2019 și aștept cu ardoare cursul de ATTC pe care trebuia să îl fac chiar la debutul pandemiei, dar nu am mai reușit să plec. Așa că mult din viața mea se învârte în jurul yoga, este mai mult decât o pasiune. 

Pe de altă parte, predau și iubesc și Pilates, așa că pe acesta îl putem pune la pasiuni. Îmi place enorm să merg pe munte și, în același timp, iubesc marea și soarele și le fac la toți capul mare cu dorința mea de sta pe o plajă măcar un an; îmi place liniștea de acasă, să citesc o carte sau să mă uit la un film cu oamenii dragi și să mă joc cu cockerul cel simpatic.

Beau și cafea și ceai, sunt o fire pasională, agitată și nerăbdătoare, mă plictisesc repede și se citește tot ce simt pe fața mea – disciplina din karate și apoi înțelegerea și înțelepciunea din yoga mi-au mai temperat trăsăturile și studenții mei consideră că am o răbdare infinită și sunt liniștea în persoană. Mă străduiesc să fiu mai bună, mai înțeleaptă, mai atentă. Iubesc oamenii și felul fiecăruia de a fi. Caut constant moduri diferite de a vorbi pe înțelesul tuturor, de a găsi acel punct care creează legătura între noi. 

Fotografii: arhiva personală. 

Latest feeds @alinaaliman

10 hours ago
2 days ago
4 days ago
1 week ago
1 week ago
1 week ago

Latest Lifestyle

YOU MIGHT ALSO LIKE