Îndrăzneața colecție Vineri 13 și designerul ei, Gabriela Baboș, MDVTM 2023 

Recunosc că și mie îmi place… vineri, 13. Că îl folosesc, uneori, ca lucky charm. Dar nu acesta a fost motivul pentru care am ales să prezint (și să fotografiez) colecția Gabrielei Baboș, absolvent de master al Facultății de Modă și Design Vestimentar Timișoara (MDVTM) generația 2023. Ci pentru că este o colecție într-adevăr specială. Pentru că mi-au căzut ochii pe țesăturile ei din primul moment în care am pășit în backstage, cu câteva ore înainte de prezentare, pentru că aplauzele unanime ale audienției de la gală s-au îndreptat către creațiile ei și pentru că mi-am dorit să cunosc tânărul designer care a avut atâta răbdare să țeasă, manual, toate bucățile de material din care a confecționat acele paltoane spectaculoase. Într-o vineri, 13 (glumesc, era chiar un început de lună călduroasă de iulie)…

*** #FashionBlogger #FashionTrend #RomanianDesigner #Romanian

O puteți urmări pe Gabriela Baboș Instagram – @deus_1315.
Despre toate colecțiile MDVTM Fashion Gala 2023 – citiți AICI. 

Colecția ta pentru MDVTM Fashion 2023 a fost inspirată de…

,,VINERI 13’’ este un proiect de design vestimentar sustenabil și avantgardist, având rolul de a contribui la fenomenul conștientizării sociale cu privire la impactul industriei modei asupra mediului și oamenilor. Multicoloră și cu o doză semnificativă de umor negru, colecția ilustrează o atitudine anti-consumerism, pro reciclare. Colecția este formată din personaje țesute, fiecare cu personalitate și emoție individuală. 

De ce ai ales aceste materiale speciale?

Materialele folosite la realizarea acestei colecții sunt materiale sustenabile și reciclate precum: in, cânepă și lână, materiale 100% naturale. Pânză de casă, carpete țesute în război, toate aceste materiale le aveam deja acasă primite de la bunicii mei. Pentru a diferenția colecția de celelalte proiecte și pentru a fi cât mai originală, am creat propriul meu material textil, folosind o tehnică de prelucrare a materialului textil numită tufting art, aceasta fiind în general folosită în realizarea covoarelor sau lucrărilor textile parietale care a devenit, în contextul proiectului, o idee de design definitorie: cuțite sau mingi de baschet pufoase, jachete supradimensionate și cagule cu coarne… într-o Vineri 13.

Cea mai grea parte din tot procesul a fost…

Unul din momentele cele mai dificile în realizarea colecției a fost țeserea covoarelor, acest lucru necesitând foarte mult timp în tandem cu foarte multă răbdare, dar ca întreg, consider că, în procesul de realizare a colecției, dacă îți place ceea ce faci și îți urmezi pasiunea și instinctele, atunci vei face totul cu plăcere și cu drag. 

Prima ta poveste de dragoste cu moda a început…

Încă din copilărie am fost pasionată de artă; așa că am urmat Școala de Arte, unde am dezvoltat o pasiune pentru pictură, desen și modelaj, iar mai apoi am urmat Liceul de Arte Plastice din Timișoara, unde am descoperit o pasiune pentru design și modă, urmând secția de Modă și Design Vestimentar, unde mi-am descoperit talentul și am ales să urmez și să continui să îmi dobândesc cunoștiințe în acest domeniu, continuând mai apoi studiile în Design Vestimentar atât pe parcursul facultații cât și la master.

Cele mai importante întâlniri din viața ta de designer până acum au fost…

Un prim moment a fost întâlnirea cu trei dintre mentorii mei; această experiență a  avut un impact major asupra mea. Datorită experienței și cunoștințelor în industrie, ei mi-au oferit perspective neprețuite, îndrumare și inspirație. Au reușit să mă ajute să îmi rafinez stilul, să navighez în provocările lumii modei și să îmi ofere critici constructive pentru a îmi stimula creșterea și îmbunătățirea constantă.

Un alt moment important a fost prezentarea colecțiilor realizate de mine la diverse evenimente majore de modă, show-uri, expoziții, dar și aparițiile în diferite reviste de specialitate precum: Diploma, Romanian Creative Week, Romanian Design Week, Feeric Fashion Week, Revista Fashion Premium Magazine, Modic Magazine – toate acestea pot spune că au avut un impact major asupra dezvoltării carierei mele de designer vestimentar. 

Este important să menționez că în drumul meu ca tânăr designer vestimentar au existat numeroase alte momente semnificative și experiențe care au contribuit la definirea viziunii mele creative și la succesul în lumea dinamică și competitivă a modei. Fiecare pas parcurs al călătoriei mele a contribuit la evoluția mea în această industrie.

Cea mai importantă lecție pe care ai primit-o în anii de școală la facultatea de Modă și Design Vestimentar Timișoara este…

A fost să învăț să lucrez în echipă. De asemenea doresc să aduc mulțumiri echipei MDVTM, deoarece a contribuit la evoluția mea ca designer vestimentar. 

Piesa care va exista mereu în colecțiile tale este…

În următoarele colecții pe care le voi realiza, piesele nelipsite vor fi paltoanele, jachetele, cel mai probabil orice articol vestimentar care conține un volum spectaculos.

Trendul pe care îl urăști (acum și dintotdeauna)…

Nu pot spune că există un trend pe care îl urăsc, deoarece fiecare trend aduce o idee, o esență de la care poți porni astfel încât să creezi ceva cât mai personal si original. Fiecare persoană are dreptul la liberă exprimare, consider că exprimarea de orice fel, cât și prin articole vestimentare este o formă de artă ce oamenii din jurul nostru ar trebui să o încurajeze. Să trăim prin artă înseamnă să trăim frumos.

Ce urmează pentru tine?

Pe viitor doresc să continui să realizez colecții vestimentare sustenabile și să încep să pun bazele propriului meu brand.

Te putem găsi pe… Instagram@deus_1315 / Facebook – Gabriela Babos. 

Foto: Bogdan Marchevca –  @marchevca.event.ph, Facebook : https://www.facebook.com/marchevca.event.photography

Mulțumiri: Iulius Town Timișoara! – @iuliustowntimisoara

YOU MIGHT ALSO LIKE