Guest writer: povestea șalurilor Manila 

Orice spanioloaică are unul. Le vezi în fiecare spectacol de flamenco. Și, curios, la origine nu sunt chiar spaniole, ci vin din Filipine, dar nu își au originea chiar în Manila, ci au ajuns în Spania din China, via Filipine-Mexic. Complicată poveste a șalurilor Manila, nu-i așa? Ne-o deslușește și mai bine guest-writerul Begoña Magraner.

**** #FashionTrend #ArtBlogger #Espanol

Para la versión en español, vaya al final del artículo!

„Nici nu știu de ce nu mi-a dat până acum prin cap să scriu povestea șalurilor de Manila. Cred că toate spanioloaicele cu gust (și cu un strop de patriotism în suflet) au unul. Un șal de Manila este ceva foarte special, un obiect vestimentar bine înrădăcinat în cultura spaniolă, ceva mai mult decât o piesă de îmbrăcăminte sau un accesoriu; este, de fapt, o piesă de artă cu istorie, un obiect antique, chiar aș putea spune o bijuterie, ceva care în mod obișnuit se transmite de la mamă către fiice sau de la bunici către nepoate și îl vedem în toate fotografiile de familie relevante. 

Și, pentru că e un obiect special, șalul cere o atenție și o îngrijire specială, nu se recomandă să fie spălat cu apă, ci doar curățat, franjurii se descurcă și se aranjează cu degetele, în niciun caz nu se calcă, și se păstrează agățat în dulap, nicidecum împăturit. Este o piesă delicată și valoroasă. 

Ce înseamnă un șal de Manila?

Șalul de Manila este un o bucată pătrată de material – mătase – decorată cu broderii din mătase viu colorate (cu flori, păsări și desene fantastice) și este înconjurată de jur împrejur cu franjuri din mătase.

Originea sa este una chinezească, dar numele său este împrumutat de la capitala Filipine (Manila), teritoriu cucerit de spanioli în epoza Imperiului Spaniol și al drumurilor comerciale. «Șalurile de Manila» sunt realizate în provincia Canton și au ajuns în Spania (unde au devenit extrem de populare) prin Mexic. Mexicanii au influențat destul de mult desenele cu care au fost împodobite aceste șaluri, le-au oferit culori și motive noi și, datorită lor, șalurile au devenit extrem de populare în Spania în secolele XVIII-XIX, complimentând într-un mod special orice ținută. 

În Spania, șalurile au avut parte de o nouă transformare – populare fiind și indispensabile ținutelor de zi cu zi, ele au fost pictate de artiști precum Joaquín Sorolla, Ramón Casas sau Julio Romero de Torres.

Scriitorul originar din Insulele canare Benito Pérez Galdós, în romanul său «Fortunata y Jacinta» face o prezentare extrem de interesantă a acestor obiecte vestimentare despre care spune «șalurile de Manila, ajunse în garderoba spanioloaicelor grație unor chinezi, le sporesc acestora frumusețea și feminitatea ținutelor; sunt piese extrem de populare și le vedem atât pe umerii doamnelor din înalta societate, cât și în ținutele gitanelor. Atunci când se înfășoară într-un astfel de șal pare că o pictură le acoperă corpul». 

Cum se poartă? 

În general, un șal de Manila se poartă pe umeri, împăturit pe diagonală sub formă de triunghi, iar mărimea lui variază, însă mereu este suficient să acopere spatele. De asemenea, este frecvent purtat înnodat pe șolduri, într-o parte.. 

În mod tradițional șalul completează o ținută clasică de flamenco și este purtat la ocazii speciale cum ar fi nunți, petreceri, baluri. 

Este adevărat că în ziua de astăzi șalul s-a modernizat și putem vedea cu ușurință cum s-a transformat într-un obiect vestimentar de sine stătător – o fustă sau o rochie – , este purtat împreună cu o curea pentru un look boho sau este mixat cu un cardigan din cașmir pentru o ținută casual, este asortat unei cămăși albe sau este purtat cu o fustă de vară și sandale. În ultimii ani am văzut-o chiar pe regina Letizia purtând de mai multe ori acest șal de Manila în diferite moduri, chiar dacă unii critici tradiționaliști au spus că e o «crimă» să tai și să modifici un șal de Manila. 

Unde le găsim?

În Spania există mai multe magazine specializate în vânzarea acestor șaluri – cum ar fi Juan Foronda, Artesanía Nava, La Parisien sau larcabarcelona.com. Și pe Etsy puteți găsi dacă le căutați cu atenție. Dacă vă doriți să cumpărați un șal vechi și valoros, dar la un preț mai bun, puteți încerca la o casă de licitații spaniolă, spre exemplu Ansorena (AICI pe link găsiți o ofertă pentru două șaluri de Manila drăguțe și cu o mărime bună, de la începutul secolului XX, la un preț de 150 de euro). Ca să vă faceți o idee, un șal Manila bun de mărime bună (mare), mătase bună și brodat manual, poate costa între 2.000 și 3.000 de euro în magazine.”

Photography: Facebook pages of the brands. 

YOU MIGHT ALSO LIKE