De la schiță în garaj: în culisele Dacia Design Center 

Cred că v-am mai spus: cel mai mult mie îmi place să ajung în culise. 🙂 Acolo unde pot să văd eu cum se croiește o haină, cum pune pictorul acuarela pe pânză, cum începe o colecție, cum ajunge o schiță de pe hârtie a unui automobil să se transforme în acea mașină în care mi-e foarte drag să călătoresc. Da, o să vă povestesc despre Dacia Design Center – singurul centru de design de acest tip din Europa Centrală şi de Est – despre cum reușesc designerii și inginerii să „negocieze” astfel încât mașina să fie și frumoasă dar și… funcțională, dar și despre cum tehnologia a schimbat, chiar și în domeniul auto, ritmul de lucru. 

De multe ori, admirând o mașină – pe stradă, la paradele istoricelor sau în muzee – m-am întrebat oare… ce-o fi văzut, ce-o fi visat 🙂 designerul acela noaptea de a ajuns să deseneze o linie superbă admirată peste ani?! Cum s-a înțeles el cu inginerul să ascundă niște lucruri not so glam sub o carcasă frumoasă, cum a ales o culoare anume (uneori superbă, alteori, să recunoaștem… total nepotrivită) și, până la urmă, câte discuții or fi fost noaptea, acolo, în laboratorul de design ca vehiculul să obțină, la prima ieșire pe stradă, acel „wow!” atât de așteptat. Evident că n-am putut refuza o vizită în Dacia Design Center (sau, cum i-aș spune eu și alți iubitori din lumea auto… Dacia Design Wonderland). 

* Dacia Design Center (DDC) este singurul centru de design din Europa Centrală şi de Est, integrat în reţeaua de centre de design Renault Group. DDC dezvoltă inclusiv activităţi de calitate design şi plan de formă (suprafeţe de clasă A). – https://www.dacia.ro/ 
* A fost înființat în 2008, sub numele Renault Design Central Europe. Aici au fost conturate, printre altele, Renault Kadjar și conceptul Alpine Vision Gran Turismo.
* Studioul are peste 35 de angajaţi, de 4 naţionalităţi diferite.
* Studioul de Design integrează un atelier în care se poate realiza modelajul fizic a 4 machete la scara 1:1, două săli mari de prezentare şi echipamente de ultimă generaţie. În plus, dispune de o cabină de vopsire precum și de o zonă specială pentru vizualizare în realitatea virtuală (VR).

Dacă ar fi să definesc, pe scurt, Dacia Design Center, aș putea spune, fără să greșesc, că e locul unde se naște, în fiecare zi, viitorul automobilului, așa cum și-l imaginează oamenii talentați care lucrează pentru proiectele Renault Group. „Desigur că pregătim mereu câte o surpriză”, îmi spune zâmbind, Emanoel Derta, Dacia Design Studio chief. „Orice idee apare de la o necesitate, de la o cercetare de piață, așa cum a fost cazul și celui mai recent model lansat de noi, Dacia Bigster.” (Citește AICI despre experiența mea de la lansarea internațională a modelului.)

Desigur, am realizat instant, Emanoel Derta era persoana cea mai potrivită să-mi ofere o explicație pentru dilema mea – cum se înțeleg designerii cu inginerii… „Un designer șef este asemenea unui dirijor care trebuie să asigure armonia orchestrei sale. Un designer trebuie să știe cum să facă un desen frumos, iar apoi acest desen pleacă către ingineri. Negociem, clar, dar lucrăm împreună la fiecare proiect.” Exterior, interior, modelare, volumetrii. „Acum avem 35 de persoane în Design Center, însă pot fi și 100, în funcție de proiectele la care lucrăm. Putem să construim 4 mașini în același timp, avem cameră de vopsit, curte exterioară, printere 3D, tehnologie VR, ecrane imense”, îmi explică Dacia Design Studio Chief.  

La început a fost schița

„Pare poate simplu, însă e de fapt un proiect amplu; mie unul îmi place să încep orice desen pe foi de hârtie, cu creionul, să fac schițe despre cum îmi imaginez eu că va arăta mașina la final”, îmi povestește Sebastian Stoianov, Senior Exterior Designer, când îmi prinde privirea îndreptată către desenele care acoperă jumătate din panoul din sala de prezentare. „Dar pentru că, din punct de vedere al designului, nu te oprești niciodată la o singură idee, trebuie să ai în minte ce vrei să ai la final; spre exemplu, pentru Bigster am știut că mașina trebuie să fie foarte robustă, prezentă, să aibă un caracter puternic, dar să nu fie complicată. Așa că, de la schițele de mână trecem apoi la randări pe calculator la modele 3D, la o machetă mare, din argilă, apoi la simulări virtuale”, adaugă designerul, în timp ce eu mă gândesc (cu voce tare:) ) că trebuie să fie tare complicat să mai cedezi din ideile tale în favoarea funcționalității. „Exact!”, spune Sebastian. „E extraordinar de frumos că tu, designer, îți poți împărtăși cu cei din jur imaginea pe care ți-ai făcut-o despre următorul produs, dar trebuie mereu să existe un echilibru. La final, trebuie să păstrezi ideea de bază, dar trebuie și ca proiectul să fie fezabil, să… meargă.”

Au venit apoi culorile, texturile și volumele

„Eu mă ocup de secțiunea de culori și materiale”, îmi spune Dragoș Stuparu, Senior Designer, pe măsură ce mă îndrept către masa de materiale unde întrevăd, în bucățile de textile, materiale tehnice și metale, acel vibe de mașină outdoor cool. „Mereu începem cu un moodboard – în funcție de cum am vrea la final să arate mașina. Știi că îți dorești să fie robustă, să fie un pic sportivă, dar și elegantă, vrei să transmită acel sentiment de outdoor, așa cum a fost în cazul Bigster, spre exemplu. Așa că iei în considerare texturi ca ale pantofilor sport, spre exemplu, materiale tehnice, rezistente, care îți dau acel feeling de siguranță, culori reci, elegante, dar totuși cu un vibe sportiv”, spune Dragoș Stuparu. „Acesta e cel mai dificil moment de fapt – trebuie să știi de la bun început în ce direcție vrei să mergi. Acest moodboard ajunge la furnizorii noștri, ei îi reinterpretează, primim sample-uri. Clar, ele vor fi introduse efectiv în procesul de producție, dar există și acolo negocieri astfel încât ce alegi se se potrivească cu designul general și să și funcționeze.” 

„Uneori lumea confundă cele două specializări – a mea de volumetrie și a lui Dragoș, de finisaje”, vine către mine zâmbind Cristina Stoianov, Interior Automotive Designer. „Dar noi lucrăm împreună. El se ocupă de materiale, eu am grijă de tot ce înseamnă volumetria de interior; practic, mă asigur să fie loc în mașină, să fie ergonomică, să ai vizibilitate, să ai loc pentru pasageri în spate și să respecți toate normele de siguranță”, face o scurtă recapitulare Cristina. „Facem teste cu trei tipuri de manechine – pentru diferite tipuri de conformații. Și, de câțiva ani, testăm multe lucruri în VR – ne ajută foarte mult să vizualizăm interiorul, să facem anumite ajustări până să testăm cu macheta fizică; scutim o mulțime de timp și costuri”, îmi spune designerul, despre care aflu că a venit aici la Dacia Design Center de când era în facultatea de arte, cu un internship, și s-a îndrăgostit de acest tip de design.

„Dacă ar fi să identific cel mai dificil lucru în departamentul meu, cu siguranță aș spune că păstrarea temei inițiale a conceptului. Să poți face să fie totul coerent (cum spre exemplu sunt aeratoarele în formă de Y de pe Bigster, care se regăsesc apoi și în alte elemente interioare și exterioare) și să funcționeze tot – de la partea electrică la cea mecanică și la cea de siguranță.” 

Când tehnologia te ajută, dar te și grăbește

„Noi suntem Dacia Design Center – un studio de design comparabil cu orice altă marcă de pe planetă, suntem sigurul studio de design auto din România”, îmi finalizează turul Adrian Antoci, Design Development Manager. „Eu fac ceva care se numește suprafețe de clasa A care, în lanțul trofic al produsului este ultimul, cel care îi redă forma finală. Designerul desenează, există niște oameni care se numesc modelatori și fac primele 3D-uri. Noi facem tranziția de la design frumos la design fabricabil, integrând acest design cu toate constrângerile venite de la ingineri, cu toate ajustările de care este nevoie”, explică Adrian Antoci. „Procesul este unul cu multe negocieri, iar și industria ne presează tot mai mult. Termenele s-au scurtat mult pentru a ține pasul cu tendințele de pe piață. Înainte, timpul de dezvoltare pentru un nou produs era de circa cinci ani. Acum este mult mai scurt, de trei ani și jumătate și probabil va mai scădea. Și da, cel mai greu este să rămâi calm și să reușești să faci toate echipele să lucreze în aceeași direcție”, încheie zâmbind designerul. 

Ce urmează la Dacia Design Center?

„Îmi doresc să găsesc o universitate cu care să dezvolt un departament de Transportation Design – studenți care să se specializez în design auto”, revine Emanoel Derta, Dacia Design Studio chief, oferindu-mi de fapt ocazia să-l întreb ceva care m-a frământat toată vizita – și anume, dacă designerii auto au o gândire așa, mai tehnică, sau tot artiști rămân până la urmă? „Nu cred că vom căuta un artist; știi, ar putea ca într-o zi să fie supărat și în toate schițele lui farurile să fie strâmbe; sau să se îndrăgostească și să deseneze floricele pe toate portierele”, râde Emanoel Derta. „Trebuie să fie creativi, nu trebuie să știe neapărat inginerie, dar trebuie să știe lucruri despre formă, echilibru, suprafețe etc. Dacă ar trebui să construiască un automobil pentru generația Z, spre exemplu, să știe să definească generația, ce înseamnă, cum arată, de ce e ea preocupată, după care să îmi ofere niște schițe cu un obiect care poate fi identificat, rapid, ca fiind unul al generației respective.” Chiar așa! Oare cum ar arăta Dacia generației mele? Însă asta e o întrebare pentru o altă vizită la Dacia Design Studio, locul în care visele automobilistice prind viață, 

#ProdudInDacia #DaciaDesignTeam #AutomotiveDesign 

Latest feeds @alinaaliman

1 day ago
4 days ago
6 days ago
1 week ago
2 weeks ago
2 weeks ago

Latest Lifestyle

YOU MIGHT ALSO LIKE