Art Safari 2023 Young Blood: interviu cu tânăra artistă Alexandra Costea 

E foarte cool să intri într-o galerie și să recunoști, de la prima vedere, cui îi aparțin lucrările expuse. Însă, până acolo, pentru mulți artiști calea e lungă. Ce te faci atunci când o lucrare a unui artist tânăr contemporan îți fură privirea, ți se pare interesantă și ai vrea să știi mai multe despre autor? În secțiunea Young Blood 2.0 de la Art Safari chiar despre asta este vorba, despre tineri artiști pe care abia aștept să-i descopăr. Așa că am inițiat o serie de mini-interviuri cu câțiva dintre ei. Un alt intervievat al seriei Art Safari 2023 Young Blood: Alexandra Costea și ale sale lucrări inspirate de formele naturii.

#ArtBlogger #Interview #MadeInRomania #Romanian

  • Alexandra Costea – @_astris & FB: Alexandra Costea face parte din cei peste 50 de artiști prezenți în „Young Blood 2.0. Ce este nou în artă?”, curator Mihai Zgondoiu (@z_g_o_n_d_y)
  • Art Safari 2023 va avea 3 ediții. Ediția a 11-a, prima din acest an, se desfășoară în perioada 10 februarie-14 mai, în Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), din strada Lipscani 18-20. Bilete pe tickets.artsafari.ro/.

Temele care apar cel mai frecvent în lucrările tale sunt… 

Liniștea, echilibrul, balansul, căldura simplității sunt lucruri care mă atrag și în care văd o poveste, în care mă regăsesc. Îmi plac lucrurile migăloase, atenția la micile detalii ce pot reda atmosfera într-o imagine, dar și povestea care stă în spatele acestora. Se spune că fotografia poate transmite 1000 de cuvinte, însă cum le alegem? Cum știm care este acea fotografie care spune totul? Cred în faptul că fotografia ne dă puterea să extragem momentul cel mai important, cel ce cuprinde toata emoția, povestea și atmosfera în sine, iar acea decizie de a declanșa este ceea ce te definește pe tine ca om. 

Lucrarea de artă semnată de tine pe care ar trebui s-o căutăm la Art Safari 2023 este… 

Lucrarea „Momentum – Arheologia Clipei” este axată pe căutarea și construirea unui moment liniștit, unic, ce atrage atenția asupra faptului că noi, oamenii, ne grăbim continuu, fără a conștientiza ceea ce se întâmplă în jurul nostru. La îndrumarea profesorului coordonator Lect. Univ. Dr. Mădălin Mărienuț, am realizat peste 100 de construcții de pietre, descoperind astfel cât de mult înseamnă echilibrul și cât de mult putem dilata timpul cu ajutorul minții. 

Îmi place să lucrez cu elemente ale naturii, elemente ce au o poveste și o greutate în sine, motiv pentru care am și ales piatra – obiectul neînsuflețit, banal. Am încercat să îi ofer o nouă viață, un nou scop, construcțiile de pietre existând doar în imaginile realizate. În acest fel, acestea au prins viată pentru o perioadă scurtă de timp, accentuând faptul că lucrurile nu sunt eterne, deși ele ar putea trăi etern prin prisma fotografiei. De cele mai multe ori, timpul are sens în intervale scurte. De ce să nu ne oprim pentru câteva secunde și să meditam asupra acestui lucru? 

Despre tine, ca artist, ar trebui să știm… 

Am fost atrasă de artă de mică, deși nu am știut exact în ce direcție mi-aș dori să merg și ce mi-ar plăcea cel mai mult. M-am descoperit în schimb în fotografie, acolo unde îmi place să ofer sensuri noi diferitelor obiecte sau momente. Fotografia, imaginea în sine, are o putere extraordinară, iar noi ca artiști avem datoria de a o folosi într-un mod constructiv. De asemenea, îmi place să lucrez în natură, în lumină naturală, acolo unde de cele mai multe ori mă găsesc în situația în care aștept momentul perfect, dar îl și influențez subtil, atât cât să poată transmite o stare, o emoție. 

Îmi place fotografia analogică, tot ce ține de procesul de a realiza ceva cu mâinile tale, motiv pentru care, după ce am terminat licența la Facultatea de Arte și Design din Timișoara – secția Fotografie, video procesare computerizată a imaginii, am ales să continui acest drum, urmând în paralel masterul în Fotografie și pe cel de Grafică Publicitară și de Carte. Mi-ar plăcea ca într-o zi să pot combina aceste două ramuri ale artei și să-mi pot transmite povestea mai departe. 

Merită să investim în arta contemporană românească pentru că… 

Arta contemporană propune foarte multe subiecte diverse, sensibile, fiind extrem de volatilă și îndrăzneață. Dacă ne gândim la arta contemporană românească, putem să vedem cum aceasta a fost influențată într-un fel sau altul de generațiile trecute. Arta contemporană descrie practic generațiile vechi prin prisma generației noi, motiv pentru care susținerea și încurajarea acesteia este extrem de importantă. Vorbim de artiști ce își dedică timpul, banii și, cel mai important, își întind sentimentele pe tavă pentru a fi înțelese și simțite. Cred că acest gest merită toata admirația și m-aș bucura să văd că este apreciat în modul în care merită cu adevărat. 

Latest feeds @alinaaliman

2 days ago
6 days ago
1 week ago
2 weeks ago
2 weeks ago
2 weeks ago

Latest Lifestyle

YOU MIGHT ALSO LIKE