Art Safari 2023 Young Blood: interviu cu tânăra artistă Norica-Ioana Popescu

Este foarte interesant să ajungi într-un muzeu și să-ți recunoști, dintr-o privire, artiștii preferați. E și mai cool însă să dai cu ochii de niște tablouri complet necunoscute, care-ți fură privirea de cum ai intrat pe ușă și, cu degetele febrile, să tastezi, rapid, numele pe care îl vezi agățat sub ele. Și, pentru că în secțiunea Young Blood 2.0 de la Art Safari 2023 chiar despre asta este vorba, despre tineri artiști pe care abia aștept să-i descopăr și să aflu mai multe despre arta lor, am inițiat o serie de mini-interviuri cu câțiva dintre ei. Prima din această serie: tânăra artistă Norica-Ioana Popescu.
#ArtBlogger #Interview #MadeInRomania #Romanian
* Norica-Ioana Popescu face parte din cei peste 50 de artiști prezenți în „Young Blood 2.0. Ce este nou în artă?”, curator Mihai Zgondoiu – Instagram: @norica_ioana.
* Art Safari 2023 va avea 3 ediții. Ediția a 11-a, prima din acest an, se desfășoară în perioada 10 februarie-14 mai, în Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), din strada Lipscani 18-20. Bilete pe tickets.artsafari.ro/.
Temele majore pe care le captezi constant în lucrările tale sunt… De ce?
De obicei captez în lucrările mele aspecte nevăzute ale existenței umane, precum dragostea, moartea sau sufletul. Cu alte cuvinte, ceea ce este imposibil a fi perceput prin simțul vizual, eu plăsmuiesc prin pictură și îl aduc înaintea privitorului, dar și a mea. Consider pictura o grație divină acordată omului – prin aceasta invizibilul devine vizibil, trecutul poate fi strămutat în prezent și viitor, iar uitarea se preface în memorie veșnică, depășind timpul și învingând moartea. Deși gravitatea acestor teme devine uneori copleșitoare pentru mine, le abordez constant în lucrările mele întrucât simt nevoia de a reflecta asupra lor, de a le trece prin filtrul trăirilor mele pentru a le da chip.

Lucrarea ta de artă căreia ar trebui să-i acordăm atenție la Art Safari 2023 este…
Particip la ediția cu numărul 11 Art Safari cu un set de lucrări, în cadrul expoziției „Young Blood 2.0. Ce este nou în artă?”, curatoriată de Mihai Zgondoiu. Este vorba despre picturi din seria „Apărărilor pentru suflet”. Am inițiat această serie în urmă cu trei ani, gândindu-mă la următorul fragment din „Iona”, de Marin Sorescu: „Ar trebui să se pună un grătar la intrarea în orice suflet. Ca să nu se bage nimeni în el cu cuțitul”. Atât propria-mi vulnerabilitate, dar și cea a semenilor mei, m-au determinat să creez adevărate mecanisme de apărare prin intermediul picturii. Acestea sunt inspirate adesea din structuri vegetale, uneori chiar din sistemul de apărare propriu plantelor – ghimpii – iar alteori, din flori firave, precum panseluțele, ce capătă prin pictură dimensiuni monumentale și proprietăți defensive. Consider că fiecare dintre noi avem nevoie de o astfel de protecție în care să ne învelim sufletul, pentru a fi protejat chiar și atunci când nu avem capacitatea de a o face noi înșine.
În urmă cu un an, cele două lucrări au făcut parte din expoziția „You’ll Never Walk Alone” de la Baraka Artist-run space (Timișoara), caz în care mi-am asumat atât rolul de artist, cât și cel de curator. Prin intermediul respectivului ansamblu expozițional și prin titlul pe care i l-am acordat, eu și artistul Andreias Welther ne-am dorit să răspândim un mesaj de unitate și de solidaritate în vremuri aflate sub semnul incertitudinilor și al temerilor.

Despre tine, ca artist, ar trebui să știm că…
Simt că lumea secolului meu este cuprinsă de o maladie vizuală și spirituală. În această lume, se lucrează, se produce, se reproduce, se mănâncă, se doarme, se trăiește, se moare într-un ritm alert. Imagini tot mai saturate, violente, sexualizate, șocante, contrastante, intră în contact neîncetat cu omul secolului XXI, cu sau fără voia lui. Cred că o consecință a unei astfel de expuneri într-un mod necontrolat și prelungit poate duce la o desensibilizare a perceperii vizuale, dar și a ființei umane. Astfel, o persoană care are capacitatea de a diferenția ceea ce este grosolan de ceea ce este frapant ar putea deveni o rara avis. Am ales să mă opun acestei maladii, construindu-mi propria operă, unde atât eu, oamenii secolului meu, dar și ai secolelor viitoare să-și poată odihni ochii, mintea și sufletul. Pentru că sunt artist, am chemarea și datoria să creez, iar prin creația mea să inspir, să educ, să protejez, să vindec și să iubesc oamenii.

Merită să investim în artă contemporană românească pentru că…
Doresc să atrag atenția asupra tinerei arte contemporane românești, în care cred cu toată ființa că merită a se investi. Referindu-mă la mine și la colegii mei, tineri artiști studenți, masteranzi sau de curând absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior de specialitate, investim în arta noastră cele mai prețioase resurse de care dispunem, materiale sau imateriale. Educație dobândită de-a lungul anilor în acest domeniu, timp, idei, trăiri și visuri – toate acestea se află în opera noastră și reprezintă o garanție a valorii ei. De aceea, vă invit și totodată vă îndemn să investiți în arta contemporană românească tânără. A investi în noi înseamnă a investi în viitor – al nostru, al dumneavoastră și al culturii românești.