Design #MadeinPolonia: de la ceramică și fotografie la ilustrații de modă

Recunosc că nu știam prea multe despre designul polonez atunci când am aterizat în această țară, într-o escapadă menită să îmi prezinte Wrocław și Cracovia. Dar și acel design #MadeinPolonia.

Auzisem, bineînțeles, de designerul star Magda Butrym (cu care m-am și întâlnit în urmă cu câțiva ani, la un Paris Fashion Week) și de creațiile ei deja celebre în Vogue. Mai știam câte ceva despre Karol Tichy în materie de design interior și poate mai aruncasem câte un ochi peste imaginile cu Ania Kuczyńska (numită de Wallpaper „The Pole Star”). 

Însă Polonia a reușit să mă surprindă, într-un mod plăcut, și am descoperit că aici poți găsi și hub-uri artistice mari, cu expoziții de fotografie și studiouri foto, dar și grupuri de artiști care pariază pe lucrurile handcrafted și pe ateliere mici (așa cum mi s-a întâmplat în cartierul artistic Nadodrze din Wrocław). Am admirat ceramica tradițională, făcută manual și astăzi în cel mai simpatic magazin din Wrocław și am rămas absolut impresionată de lucrurile pe care reușesc să le facă studenții de la Universitatea de Artă din Cracovia. Dar… să o luăm pe rând. 

1. Arta tradițională: ceramica e la mare preț în Polonia și, așa cum mi-a spus Marcin Grodzki (cel mai simpatic ghid!), cele mai cool piese lucrate în ceramică, după o tehnică tradițională, manual, cu motive poloneze păstrate de zeci de ani, este Ceramica Boleslawiecka din Wrocław (strada Sienkiewicza 10). Înghesuită pe o străduță nu departe de Muzeul de Istorie Naturală și marginea râului Oder, magazinul este plin mereu de cumpărători. N-am rezistat nici eu tentației de a bea cafeaua din cele mai mici și mai albastre ceșcuțe de ceramică.

Ceramica Boleslawiecka
Ceramica Boleslawiecka

2. Un hub artistic din Wrocław care adună, sub același acoperiș, expoziții de fotografie și hipsteri care vin (sau, cel puțin, veneau) să lucreze în decorul interesant al Concordia Design Wrocław (@concordia_design_wroclaw). O pictură ca un grafitti enorm pe pereți? Done. Un studio foto unde îți poți face propriile filme și pictoriale? Există.

Concordia Design Wrocław
Concordia Design Wrocław

Atunci când am ajuns eu, am admirat, pe fugă, imaginile din expoziția de fotografie – Eklektik Portraits by Grzegorz Gołębiowski – care mi-a amintit un pic de Richard Avedon. 

Eklektik Portraits by Grzegorz Gołębiowski

3. Ceva mai încolo pe stradă… tot în Wrocław, găsim zon artistică Nadodrze, cu cafenele hip, proiecte sociale sustenabile și o mulțime de ateliere simpatice. Într-un cartier odinioară inundat și destul de dărâmat, astăzi înfloresc pur și simplu afaceri ale designerilor polonezi. Am descoperit aici un shop vintage super-simpatic, Cindy Vintage (@cindyvintage), un magazin cu obiecte de porțelan lucrate manual, ENDE Ceramics (@endeceramics), o galerie de artă care expune cei mai hip artiști, Kolektyf (@kolektyf), dar un atelier de croitorie al cărei proprietară l-a transformat într-un spațiu cosy, numai bun pentru probe la rochii fabuloase (Pracownya nr 17 @pracownia_17)) și o școală… de croitorie și cusut – Roza Rozpruwacz (@rozarozpruwacz). 

Cindy Vintage
ENDE Ceramics
Kolektyf
Pracownya nr 17
Roza Rozpruwacz

4. Centrul de design din Cracovia Forum Design (https://forumdesignu.pl) este, de-a dreptul, impresionant. Deschis într-un fost hotel comunist, centrul ocupă întreg parterul și adună sub același acoperiș câteva sute de designeri. Cei mai mulți dintre ei sunt polonezi – haine, bijuterii, decorațiuni interioare sau chiar produse cosmetice bio – dar există și designeri și branduri de nișă din alte țări, toate într-un spațiu eclectic.

Forum Design
Forum Design
Forum Design

Ce mi-a plăcut de aici? Mai întâi, superbele pături semnate Panapufa (https://www.panapufa.com) – un brand polonez interesant, care combină modul tradițional de a împleti lâna merinos în forma păturilor supradimensionate și a puloverelor cu ochiuri mari. „Ne raportăm la tradițiile poloneze și apelăm la bogăția de culori, de modele și tehnici de împletit”, spun designerii.

Panapufa
Panapufa

Apoi, am remarcat coșurile pentru rufe și jucării în formă de rechin, semnate de Jolanta Uczarczyk de la Rekiny Kosze (https://forumdesignu.pl/57-kosze). „Am început să le fac atunci când mi-am dat seama că îmi doream un coș ceva mai simpatic decât obișnuitele cutii în care copilul meu să-și pună jucăriile. Și așa a apărut ideea cu capul de rechin. Coșurile sunt lucrate manual, folosesc materiale de calitate”, îmi spune designera. 

Rekiny Kosze
Rekiny Kosze

5. Cracow School of Art and Fashion Design (http://www.ksa.edu.pl). Evident, nu puteam rata o vizită aici, mai ales după ce deja am vizitat mai toate școlile de artă și design din România și m-am strecurat să văd unde lucrează studenții din Antwerp sau Rotterdam. Ei bine, suprizele s-au ținut lanț: nu doar că am descoperit că profesorii știau foarte bine cum arată moda românească (thanks, Feeric Fashion Week!) ci și că, probabil, e una dintre puținele școli de artă din Europa de Est unde există o secție specială pentru designul de vitrine. 

Cracow School of Art and Fashion Design
Cracow School of Art and Fashion Design
Cracow School of Art and Fashion Design
Cracow School of Art and Fashion Design

Ce mi-a plăcut? Lucrările absolvenților expuse pe pereții din școală (am descoperit și o româncă printre ei) și poveștile designerilor de succes care au absolvit aici. Cum ar fi, spre exemplu, Elena Ciuprina, ale cărei ilustrații de modă se regăsesc în lookbook-urile brandurilor ca Chanel, Fendi, Max Mara, L’Oreal Paris, în paginile revistelor Elle, Glamour, Harpers Bazaar sau Kmag sau în expozițiile solo de artă. Sau Klaudia Wasserman (@klaudia_wasserman), cu ale sale bijuterii ușor baroce, potrivite într-un tablou pictat de maeștrii flamanzi. Sau pe Pat Guzik (@pat_guzik), o tânără designer vestimentar, cu un stil flamboaiant – un mix de piese ce combină influențe slave și asiatice – și cu un crez artistic care se bazează pe sustenabilitate.  

Elena Ciuprina
Elena Ciuprina
Klaudia Wasserman
Klaudia Wasserman
Pat Guzik

6. Funny fact: am descoperit (mulțumesc lui Marek Mikłaszewski https://studiodiaco.pl/) un brand polonez de șlapi (Kubota@kubota.store) pe care îl mai văzusem când eram mică, un brand cu o istorie de zeci de ani, revitalizat și reinventat. Am înțeles că este mega-hot right now și că vânzările lui ating sute de mii de dolari. Cool! 

Kubota

Foto: dreamingof.net, Instagram. 

CITEȘTE ȘI:

YOU MIGHT ALSO LIKE