Young Blood 4.0: interviu cu Oana Sima, unul dintre artiștii tineri la Art Safari 2025

Noi talente în #theartworld – vorbim, desigur, despre câțiva dintre artiștii prezenți în secțiunea Young Blood 4.0 din Art Safari 2025 – citiți, pe îndelete, ce au de spus despre artă și visurile lor. Plus: Călina Coman, curatorul secțiunii Young Blood 4.0 ne dă și mai multe detalii, despre expoziție și de ce lista ei îi include pe aceștia. În continuare, un interviu cu Oana Sima, unul dintre artiștii tineri la Young Blood 4.0 – Art Safari 2025. 

#ArtBlogger #Interview #MadeInRomania #Romanian

  • O găsim pe Oana Sima pe Instagram – @sgoana.
  • Art Safari anunță prima ediție din 2025, în perioada 7 martie – 27 iulie. www.artsafari.ro. AICI – despre surprizele ediției. 
  • Young Blood 4.0. Noul val de artiști contemporani – expoziția își propune să selecteze acei artiști vizuali recenți care au urmărit să descopere și să cerceteze adevăruri personale sau universale, prin mijloace și tehnici atipice, neconvenționale, autentice.

Ce spune Călina Coman, curatorul secțiunii Young Blood 4.0 la Art Safari 2025 despre această expoziție și de ce Oana Sima se potrivește perfect în lista artiștilor contemporani de aici?
„Expoziția Young Blood își propune să aducă în prim-plan artiști emergenți, oferind o privire asupra subiectelor care le stârnesc interesul, asupra direcțiilor de cercetare pe care le urmează și asupra mijloacelor prin care își exprimă viziunea. Oana Sima se încadrează în acest context întocmai prin abordarea pe care o are asupra acestui segment inițial, lucrările ei explorează natura emoțională a realității folosind un limbaj construit din simboluri, contraste și elemente compoziționale care fac referire atât la natura ca mediu înconjurător – elemente vegetale, plante și peisaje naturale –, cât și la natura umană, la oameni și relațiile interpersonale.”

Oana, care sunt temele pe care le abordezi cel mai des în lucrările tale? De ce?

Temele pe care le abordez în mod constant sunt introspecția și valorificarea momentelor mici ca instrument de conștientizare a prezentului. Am fost pusă în ipostaza de a mă redescoperi și de a înțelege de ce creez, după un incident din viața personală. Reflectând asupra unei versiuni din trecut a lumii pe care o cunoșteam și asupra propriei persoane, am descoperit câtă putere are, de fapt, latura afectivă asupra percepției noastre. Ieșirea din transa trecutului am realizat-o prin frumusețea lucrurilor mărunte: un obiect uitat căruia îi descopeream noi detalii, anumite intercalări ale unor sunete banale sau modul specific prin care razele soarelui luminau aceeași fereastră. Prin ce creez, vreau să conștientizez că trecutul este de fapt acum.

Seria ta de lucrări de la Art Safari 2025 – Young Blood 4.0 la care ar trebui să ne oprim este…

Lucrările mele prezente la Art Safari 2025 – Young Blood sunt sincere, prezintă momente de vulnerabilitate, întocmai acele ipostaze de interogare ale sinelui. Sunt analogii sub forma unor simboluri interpretabile, colaje sau impresia acestora. Sunt lucrări ce oferă trăiri și clipe în care doar exiști.

Despre tine, ca artist, ar trebui să știm că…

Ca artist, încerc să surprind ceea ce simt sub forma unor analogii interpretabile, ancorate în reprezentări figurative, sub forme diferite: pictură, colaj digital, desen, basorelief. În mare parte, folosesc culori puternice, chiar și atunci când îmi impun să nu fac asta. Nu urmăresc narațiuni sau povestiri, ci atmosferă, trăiri și imagini universale ce nu au o interpretare rigidă sau fixă.

Merită să investim în piața de artă contemporană românească pentru că…

Generația nouă a crescut cu reminiscențele regimului de până în ’89, fără să îl și trăiască. Suntem generația care și-a expus viața pe internet înainte de adolescență. Aceste aspecte au influențat cu siguranță percepția colectivă, lăsând astfel loc unor viziuni unice pe scena artei contemporane internaționale. Pe lângă această singularitate, este un domeniu ce se deschide tot mai mult către publicul larg din România și este un moment prielnic de a cunoaște, de a te îmbogăți cu idei și concepte prin artă, un mod ce până în prezent a fost obstrucționat, ascuns și neștiut de majoritate. Arta contemporană din România este astfel în plină dezvoltare.

CITIȚI AICI & AICI interviuri cu tineri artiști care au expus la Art Safari Young Blood – edițiile anilor precedenți.

YOU MIGHT ALSO LIKE