Art Safari 2023 Young Blood: interviu cu tânărul artist Andrei Reg/ Șendrea
Am putea zice că despre artiștii ceva mai… clasici (dacă ne gândim la renascentiști sau impresioniști) s-a tot discutat. Însă unde găsești informație despre lucrurile mai puțin obișnuite pe care le vezi într-un muzeu, despre instalțiile zărite într-o galerie? Ce te faci atunci când o lucrare a unui artist tânăr contemporan îți fură privirea, ți se pare interesantă, dar nu știi… pe unde să o încadrezi? Pentru că în secțiunea Young Blood 2.0 de la Art Safari chiar despre asta este vorba, despre tineri artiști pe care abia aștept să-i descopăr și să aflu mai multe despre arta lor, am inițiat o serie de mini-interviuri cu câțiva dintre ei. Andrei Reg/ Șendrea este artistul intervievat de astăzi.
#ArtBlogger #Interview #MadeInRomania #Romanian
- Andrei Reg/ Șendrea face parte din cei peste 50 de artiști prezenți în „Young Blood 2.0. Ce este nou în artă?”, curator Mihai Zgondoiu. Instagram: @reg_profile
- Art Safari 2023 va avea 3 ediții. Ediția a 11-a, prima din acest an, se desfășoară în perioada 10 februarie-14 mai, în Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), din strada Lipscani 18-20. Bilete pe tickets.artsafari.ro/.
Temele care apar cel mai frecvent în lucrările tale sunt…
De-a lungul timpului, interesul meu nu a fost de a fi constant pe un subiect anume, dar pot observa, uitându-mă în trecut, că există anumite căutări pe care le tot reiau într-un fel sau altul sub diferite modalități de abordare vizuală. Cred mult în exercițiul practic și în repetiție; sunt de părere că, dacă faci același lucruri în mod repetat, niciodată nu va fi la fel. Sunt șanse mari să fie atât de diferit, încât pentru alții să capete total alte forme. Câteva din gândurile/temele pe care le am pe fundalul raționalului de cele mai multe ori sunt animalele, în special câinii, universul tropical și durerea. În ceea ce privește animalele sunt fascinat de esteticul multora dintre ele, universul tropical pe de altă parte induce o de stare de liniște, îți arată cât de departe te poate purta gândul pornind de la niște elemente identificatorii oricât de mici, iar durerea cred că este parte din noi toți și, decât să fugim de ea, mai bine o îmbrățișăm.
Lucrarea de artă semnată de tine pe care ar trebui s-o căutăm la Art Safari 2023 este…
Lucrările mele din cadrul Art Safari 2023 sunt două, acestea fac parte dintr-o serie de șapte lucrări realizate în 2022 pentru FIRST PETITE SOLO, prima mea expoziție solo care a avut loc în ultima parte a anului trecut la Black Rhino Radio. Toate lucrările au venit ca o retrospectivă asupra tuturor anilor trecuți de căutare constantă pe care i-am traversat. Mare parte dintre ele pot fi privite ca niște instalații, iar fiecare, în spatele esteticului și funcționalității, este construită pe câte unul din conceptele care mi-au dat târcoale mulți ani. Toate sunt realizate utilizând diferite medii și diverse materiale, asta venind ca urmare a faptului că pe întreg parcursul meu am căutat să îmbin constant medii și să experimentez recontextualizând metode de lucru. Prima: Greenutopiascreen – vorbește despre conspirații și despre un univers în care nimic din lucrurile cu care interacționăm și ce suntem lăsați să vedem nu este adevărat. Universul care se construiește ca un scenariu, oriunde protagonistul își îndreaptă privirea. Plecând de la acest principiu și de la puterea de generare a inteligenței artificiale care a luat mare amploare în ultimii ani, cred că este din ce în ce mai ușor să privești universul înconjurător ca pe o conspirație fără sfârșit. A doua: Atmosphaera, care se învârte în jurul unui buchet de stări satisfăcătoare care pot fi induse de diferite asocieri, care au loc în mintea noastră generate de stimuli externi precum temperatura luminii ambientale și intensitatea sa, adierea aerului, temperatura mediului în care ne aflăm sau de stimuli interiori precum amintiri sau dorințe. O călătorie. Este o lucrare care lasă loc de interpretare în mintea privitorului, este o lucrare care se mișcă de la orice mică adiere de vânt și care, odată cu mișcarea drapajelor și deformarea imaginii, ne poartă într-un univers unde vizualul aproape că se topește si ne transpune în preajma simțurilor.
Despre tine, ca artist, ar trebui să știm…
Mă identific foarte greu cu termenul de „artist”, nu mă simt atât de reprezentat de acesta, având în vedere că majoritatea timpului mi-l petrec într-un studio de graphic design lucrând la cărți și diferite identități vizuale, nu într-un atelier meșterind constant la diferite lucrări „de artă”. Cred că și în universul acesta am același comportament ca în cel al designului, caut funcționalitatea în lucruri și logică, vreau ca nimic să nu fie gratuit. Simt că proiectez lucrări mai mult decât le creez, simt că asamblez conceptul cu esteticul și raționalul, nu că am porniri artistice mânate de sentimente și că mă mânjesc constant pe mâini simțindu-mă continuu neînțeles.
Merită să investim în arta contemporană românească pentru că…
Cred că arta contemporană românească merită în primul rând expusă și evidențiată la adevărata ei valoare înainte de orice altceva. Consider că România are extrem de mult produs creativ de calitate pe toate planurile, dar problema este că, după ce pleacă de la creator nu ajunge pe mâna cui trebuie sau de multe ori nu are pe mâna cui să ajungă. Am în minte mereu faptul că fiecare lucru trebuie pus într-o lumină bună ca să transmită adevărata sa valoare, dar în cazul scenei românești întrebarea este: unde este această lumină? Un alt minus este lipsa educației estetice în cadrul oamenilor de rând, fapt care duce la un consum extrem de redus al creativilor contemporani. Așadar, ne rămâne mult de lucrat la plasarea facilă a produsului creativ, îmbunătățirea acestui aspect ar atrage de la sine interese și investiții în contextul creativ. Sunt mai puține șanse ca un lucru să devină important dacă nu ne comportăm cu el ca și cum este important.