Art tour: expoziții de artă care îți vor face weekendul mai frumos

Se spune că, atunci când viața îți dă lămâi, tu ai putea să faci o limonadă din ele (sau un mojito, după preferințe). Așa că, atunci când Bucureștiul îmi oferă mie o explozie de culoare și inspirație prin cele mai minunate expoziții de artă din oraș, eu cu siguranță eu o să fac… terapie prin artă, pentru un început de primăvară cât mai zen cu putință. 🙂 

*** #ArtBlogger #Romanian

Turul galeriilor din București continuă și în aceste săptămâni! Evident, în cele mai simpatice galerii, alături de artiștii cool ai momentului. Bineînțeles, am luat cu mine cel mai de încredere ajutor ca să pot surprinde cele mai bune detalii: un telefon din seria Xiaomi 12, care are o cameră principală de 50 MP de calitate profesională, o cameră cu unghi ultra-larg de 13 MP și o cameră de 5 MP – camera telemacro.

#MasterEveryScene #Xiaomi12Series #ArtShotsbyXiaomi12 #GalleryTourWithXiaomi12 #poweredbyXiaomi

Poți întâlni, într-un periplu prin oraș, expoziții pe care le parcurgi rapid, scanând cu coada ochiului câte un personaj sau o pată de culoare. Există însă lucrări care te țin cu respirația tăiată și cu mintea mereu în mișcare și există galerii din care, după o jumătate de oră, ieși ca de la o sesiune de yoga: zen, cu bateriile încărcate și sufletul plin de bucurie. Dar și multe pe care ai vrea să le iei acasă, fie și doar sub forma unor „suveniruri” digitale – niște fotografii numai bune să-ți readucă zâmbetul pe buze în fiecare dimineață. Un sneak peak aici, dar dați scroll mai departe 🙂

IOMO Gallery – Adéla Janská – „Play: please don’t touch!”
AnnArt Contemporary – Vladimir Șetran – „Așteaptă-mă, vin alergând!”
Black Rhino radio – „I See Ghosts” – Sorin Mihai Călițescu
Muzeul Nicolae Minovici – „Detalii semnificative: Evangelia Taka”
Suprainfinit Gallery, Larisa Sitar – Robust Boast

Cum telefonul este prietenul nostru nelipsit, indiferent dacă mergem la birou, la gym sau în turul expozițiilor de artă, cele mai bune amintiri digitale le poți surprinde prin obiectivul camerei celui mai nou telefon Xiaomi 12. De ce? E simplu: este telefonul cu cel mai colorat ecran Xiaomi de până acum, cu peste 68 de miliarde de culori afișate pe display-ul full-HD. Practic, un device numai bun să poți surprinde (și împărtăși cu lumea) cele mai cool imagini din galerii. În plus, telefonul este unul foarte simpatic, într-o culoare roz perlat, perfectă pentru orice ținută de plimbare ai alege Asta ca să nu mai spunem că e ușor de ținut în mână, lucru extrem de important atunci când trebuie să jonglezi și cu pliantul, și cu telefonul, și vrei să surprinzi cele mai bune unghiuri. 🙂

1. Prima dată ne oprim în acest periplu la galeria IOMO, o galerie simpatică aflată în Spațiul Combinatului Fondului Plastic, probabil cel mai prolific și mai activ hub de artă al capitalei. La expoziția Adéla Janská – „Play: please don’t touch!” (în display în galerie până la 30 aprilie 2022), curator: Maria Bilașevschi.

Prin tușele intense de culoare, tehnica colajului și siluetele schițate ca niște figurine din porțelan, Adéla Janská ne face o invitație de a îndrăzni să vedem fiecare apariţie feminină nu ca pe o poveste deja scrisă şi încheiată, ci una nerostită, pe care putem să o continuăm conform propriilor definiţii. Odată ce-ți rotești ochii în jur, printre tablouri, nu poți să nu remarci că fiecare tablou și fiecare detaliu în parte – de la rujul roșu întins la delicatețea de porțelan a pielii și la accesoriile super-fashion – îți evocă delicatețea femeilor, exprimând puterea și fragilitatea deopotrivă.

„Adéla Janská reflectă, prin fiecare personaj feminin, la modul în care ne percepem unii pe ceilalţi, la cum ne vedem pe noi înșine, între tipare glamour şi tăceri apăsătoare, argumentând deschis și incisiv în favoarea identităţii care, indiferent de gen, trăieşte după licăririle sticloase, privindu-te la rându-i. Individualizând încărcăturile personale, Adela particularizează feminitatea, despre care, până acum, s-a scris în termeni prea generali, în altă parte”, spune curatoarea expoziției, Maria Bilaşevschi.

Artista Adéla Janská (@adeljanska) este născută în Cehia și a studiat artele în Slovacia, iar acum este una dintre artistele importante din grupul Secondary School of Design and Fashion in Prostějov. Expoziția „Play: please don’t touch!” poate fi vizitată până pe 30 aprilie 2022, în spațiul Combinatului Fondului Plastic. Curator: Maria Bilasevschi.

2. Al doilea popas artistic este în superba galerie AnnArt Gallery, pentru a putea vedea, cât mai de aproape (și a trăi cât mai intens) picturile și desenele regretatului Vladimir Șetran.

Prima expoziție de după dispariția artistului este curatoriată de soția acestuia, Ioana Șetran, iar titlul ei vine de la biletul pe care adesea artistul îl lăsa în ușa galeriei: „Așteaptă-mă, vin alergând!”. Selecția foarte personală a acesteia reunește lucrări de pictură și desen din diverse etape creative ale lui Vladimir Șetran, ce punctează o carieră construită pe parcursul a 70 de ani. „Am ales câteva lucrări de dată mai recentă și de mai mici dimensiuni, executată în tehnică mixtă, împreună cu lucrări de pictură, toate legate de un fir albastru, culoare ce a fost o preocupare constantă a creației sale”, spune Ioana Șetran.

Nuanțe intense de albastru, desene în care, oricât le-ai privi, tot mai descoperi încă un amănunt care să-ți fure privirea și gândurile, dar și o puternică încărcătură emoțională – tablourile lui Vladimir Șetran sunt ca un ocean imens în care ai vrea să te scufunzi cu totul. Pe lângă lucrările în albastru și lucările de grafică mai există un set de 32 de tușuri pe carton cu arbori. (Întregul fond de lucrări este disponibil pentru vânzare.)

Elev al lui Ciucurencu și Ion Marșic, Vladimir Șetran reprezintă o generație de artiști definitorii pentru arta contemporană din România. Valoarea lucrărilor sale l-a adus în importante colecții muzeale și private, în expoziții – de la Paris, Edinburgh, Tokyo sau Ulan-Bator până la Moscova, Tel-Aviv, Haga, Viena sau Beijing.

Expoziția Vladimir Șetran – Vin alergând poate fi vizitată până pe 7 mai 2022, la Ann Art Gallery, în str. Andrei Mureșanu nr. 1. Întregul fond de lucrări este disponibil pentru vânzare.

3. Expoziția cu numărul 3 este una… cu totul specială. De data aceasta mergem într-o clădire simpatică din Cartierul Creativ, în sediul Black Rhino Radio. Da, ați auzit bine – aici fotografia se îmbină cu muzica. A doua expoziție din cadrul proiectului Out of Nowhere, inaugurat de stația de radio, se numește „I See Ghosts” și este un proiect fotografic semnat de Sorin Mihai Calițescu (@sorintoshowyouthetruth).

Fotograful Sorin Mihai Calițescu, creatorul expoziției „I See Ghosts”, este adeptul unei fotografii reale, neprelucrate, de stradă. El se plimbă și descoperă orașul cu toate elementele lui – neplăcute, ascunse, ciudate, amuzante, distopice. „Orașul e departe de a fi un Paradis. E un organism viu. E plin de emoție, bucurie, durere, frustrare, nebunie, dragoste, delir. E o oglindă a multitudinilor de tipologii și trăiri ale oamenilor. Cei mai mulți dintre noi alegem să stăm în tribul nostru și să vedem lucrurile care ne plac sau care ne inspiră. E o atitudine care ne protejează de emoții puternice și care ne proiectează o viziune a orașului ca un corp inert și amorf”, spune despre documentarea fotografică din cadrul expoziției „I See Ghosts”.

Artistul documentează încă din 2009 străzile din București și descoperă, cu preponderență, locuri și situații ieșite din comunul majoritar. În crearea fotografiilor, autorul a avut în prim-plan străzile din București: „Bucureștiul este un oraș al luminilor, însă arată de parcă nimeni nu ar fi plătit lumina. Așa că prinde viață la amurg”. Autorul se află la a doua expoziție, după cea din Nancy, Franța (Pomp It Up Editions).

Expoziția poate fi vizitată în timpul orelor de funcționare ale radioului, în studioul Black Rhino Radio din General Constantin Cristescu nr. 12 până pe 22 mai.

Seria de expoziții OUT OF NOWHERE a fost inaugurată în luna ianuarie cu proiectul „In the back of my mind” și este un demers de durată, prin intermediul căruia studioul Black Rhino Radio se transformă într-un spațiu expozițional, deschis publicului larg, pentru promovarea artiștilor din zona artelor vizuale.

4. Art pit stop 4: la Muzeul Dr. Nicolae Minovici vedem până la jumătatea lunii mai expoziția „Detalii semnificative: Evangelia Taka”. V-ați închipuit vreodată cum arată… un vis de avocado? Ei bine, cam ca niște cornete de înghețată, pline ochi cu fructe verzi. Sau cel puțin așa vede artista de origine greacă, activă la București.

Evangelia Taka surprinde, în această expoziție cu picturi de dimensiuni ample, detalii tratate în manieră hiperrealistă, cu elemente privite parcă la microscop. Astfel, fie că este vorba despre fragmente ale corpului uman (de la fețe compuse într-un mod inedit, la picioare care doar putem bănui cui ar putea aparține), despre detalii de obiecte uzuale (o bicicletă abandonată la întâmplare pe asfalt), sau despre legume aranjate în compoziții cu evidente virtuți decorative, toate acestea sunt reprezentate aproape fotografic și cu o plăcere deosebită de redare a texturilor.
Spațiul pictural este decupat deliberat și presupune, la Evangelia Taka, o abordare ludică în care privitorul este invitat să-și imagineze continuarea compoziției.

Născută la Salonic, Evangelia Taka se numără printre absolvenții Universității Naționale de Arte din București, Secția Pictură (licența în 2013 și masterul în 2015).
Expoziția poate fi vizitată până pe 15 mai în sala de conferințe de la Muzeul Dr. Nicolae Minovici, Strada Doctor Nicolae Minovici nr. 1.

5. Un pic de minimalism și poezie practică la… Suprainfinit Gallery, la expoziția Larisei Sitar, „Robust Boast” (în display până pe 14 mai). Un univers artistic compus din fresce albe și texturi ce comprimă spațiul, tehnici și abordări diferite, îmbinarea proceselor tehnice și digitale cu forme analogice, tradiționale. În „Robust Boast” artista Larisa Sitar încearcă să explice, vizual, modul în care decorațiunile interioare au evoluat în societatea est-europeană după anii 1990 (vă mai aduceți aminte de ornamentele de pe tavanele încăperilor?!). Astfel, ornamentele copiate din arhitectura clasică canonizată, precum coloane, sculpturi din frunze și alte elemente naturale au fost încorporate în interioarele post-socialiste, cu intenția de a le rafina.

Scopurile lor originale ca simboluri în sacrificiile rituale către zei sunt uitate acum; prin urmare, sculpturile și basoreliefurile Larisei Sitar demonstrează diverse adaptări și subliniază faptul că perioada de tranziție a creat o narațiune vizuală particulară în cadrul societății. Un element care provoacă gândirea este, de asemenea, valoarea acestor articole. Dacă clasica arhitectură părea complet inaccesibilă pentru majoritatea societate, „ecourile de copii tranziționale” ale lui Sitar dovedesc contrariul, întrucât același ornament a devenit foarte accesibil ca urmare a mijloacelor tehnologice și a accesibilității materialului.

Expoziția „Robust Boast” poate fi vizitată la galeria Suprainfinit din strada Mântuleasa nr. 22 până pe 14 mai.

Foto: www.dreamingof.net. Fotografii realizate cu un telefon din seria Xiaomi 12, cu un set-up de 3 camere pe spate: o cameră principală de 50 MP de calitate profesională, o cameră cu unghi ultra-larg de 13 MP și o cameră de 5 MP – camera telemacro. De asemenea, are cel mai colorat ecran Xiaomi de până acum, cu peste 68 de miliarde de culori afișate pe display-ul full-HD.

Latest feeds @alinaaliman

4 hours ago
3 days ago
4 days ago
5 days ago
6 days ago
1 week ago

Latest Lifestyle

YOU MIGHT ALSO LIKE