Proust și ciocolată în colecția Kiss Gyöngyvér – interviu cu designerul

Mereu mi-am imaginat cât de dificil trebuie să fie pentru un designer să prezinte ultimul, într-o gală în care toți ceilalți încearcă să dea tot ce-i mai bun din ei. Însă colecția prezentată de Kiss Gyöngyvér, la Gala UAD Fashion Design 2019, a demonstrat că, uneori, așteptarea merită. A fost una dintre cele mai apreciate colecții de master și, cu siguranță, una dintre colecțiile care a ridicat telefoanele din brațe și a smuls zâmbete audienței. Pentru că… cine ar rezista unei rochii cool, în culori de fondant, imprimată cu ambalaje de ciocolată și flori?!
Kiss Gyöngyvér – @kiss.gyongyver @gala_uad_fashion_design


Numele colecției de master a fost…
… Le Temps Perdu.
Ideea care a stat la baza acestei colecții a fost…
… într-un fel, continuarea lucrării mele de licență. Dacă în cazul colecției de licență („Haiku”) am cercetat modalitățile de implementare ale principiilor de compunere a unor haiku-uri în moda contemporană, în cazul colecției de disertație m-a provocat problematica narațiunii. În primul rând, m-a interesat care sunt elementele vizuale și tehnicile modei care fac posibil nararea unor întâmplări, situații, emoții etc. În al doilea rând m-a interesat dacă există soluții inovatoare în tehnicile narative ale modei. Pentru mine, răspunsul se ascunde în proza poetică proustiană și, implicit, în amintirile personale / în memoria involuntară.
Câte schițe ai aruncat? De câte ori ai desfăcut și refăcut piesele?
Niciodată nu arunc lucrările mele, ele fac parte din mine. Le păstrez pe toate, le prelucrez, le modific. Lucrarea mea de disertație conține în jur de 50 de siluete și peste 70 de variante. Aproape la toate siluetele am simulat juxtapunerea diferitelor texturi, a imprimeurilor și diferitelor culori.
Desfacerea și refacerea nu caracterizează colecția mea. Sub îndrumarea profesorilor coordonatori, a d-nei profesor Elena Basso Stănescu și a d-lui conferențiar Lucian Broscățean, la nivelul schițelor artistice și – mai ales – schițelor tehnice am dezvoltat aproape toate detaliile pe care, cu ajutorul echipei Irina Schrotter, le-am simplificat și le-am regândit, respectând principiile purtabilității. Aceeași procedură caracterizează și pantofii colecției, pe care i-am realizat în colaborare cu Mihaela Glăvan.
În cazul imprimeurilor digitale, la nivelul modulelor am pregătit peste 90 de variante, dintre care am regândit, am prelucrat și am extins cu diferite tehnici computerizate în jur de 20 de imprimeuri. Numai prelucrarea și mărirea proporțională la corpul uman a printurilor digitale a ținut 6-8 săptămâni. Atunci când construiești minuțios tiparele, când sacrifici luni de zile la dezvoltarea și realizarea imprimeurilor digitale, când cauți cu grijă materialele… nu lași mult loc improvizației, și nu riști deteriorarea materialelor și siluetelor prin desfacerea și refacerea acestora.


Care este cel mai dificil lucru pentru un designer la început de drum?
Cred că există o grămadă de dificultăți, și ne regăsim în fața unor situații complexe. Pe plan creativ / profesional trebuie să ne găsim locul acela unde se va îmbrățișa viziunea noastră, acolo unde lucrările noastre vor fi acceptate.
E dificil să rămâi original în era Instagramului și Pinterestului, când, în majoritatea cazurilor, lumea caută ce a mai văzut deja. E dificil să rămâi original, să îți găsești propria voce, și să ai curajul să aștepți până când convingerile tale, concepția ta despre modă și despre lume să fie acceptată și mesajele tale să ajungă la consumatori.
Titlul știrii care ar anunța colecția ta într-un ziar ar fi…
… „Narativă proustiană și ambalaje de ciocolată în colecția unui designer clujean”.
Pe moodboardul tău vom găsi mereu…
… poezie, abundență de culori, ilustrații figurative și texte / mesaje scrise, referințe la istoria artei și la istoria costumului.


Hainele tale ar putea fi personaje în filmul cult…
… nu vreau să o detronez pe Madmoiselle Chanel, dar într-o versiune color a filmului „L’anneè dernier à Marienbad” mi-aș putea imagina unele piese ale colecției.
Piesa ta – semnătură va rămâne mereu….
… semnătura mea constă în atmosfera poetică a lucrărilor, printurile digitale complexe, stratificate într-o abundență de culori, imprimate pe materiale textile prețioase și texturate. Rochia clasică, fusta creion, paltonul clasic și cămașa clasică bărbătească sunt elementele vestimentare contemporane pe care le folosesc (cel mai des) în hibridizări.
Ai merge la o cafea (și un sfat despre modă) cu…
… Rei Kawakubo / Raf Simons / Miuccia Prada.
Urmează…
… calea lungă și dificilă a perfecționării permanente și rămâne speranța că pot să-mi clădesc locul în lumea modei.

Foto: Tudor Florian @tudor.florian
CITEȘTE ȘI: