Young Blood 4.0: interviu cu Dimitrie Gora, unul dintre artiștii tineri la Art Safari 2025

Dacă vorbim despre noi voci în peisajul artei contemporane românești vorbim, desigur, despre câțiva dintre artiștii prezenți în secțiunea Young Blood 4.0 din Art Safari 2025 – citiți ce au de spus aceștia despre artă și visurile lor. Plus: Călina Coman, curatorul secțiunii Young Blood 4.0 ne dă și mai multe detalii, despre expoziție și de ce lista ei îi include pe ei. În continuare, un interviu cu Dimitrie Gora, unul dintre artiștii tineri la Young Blood 4.0 – Art Safari 2025.
#ArtBlogger #Interview #MadeInRomania #Romanian
- Îl găsim pe Dimitrie Gora pe Instagram – @dimitriegora.
- Art Safari anunță prima ediție din 2025, în perioada 7 martie – 27 iulie. www.artsafari.ro. AICI – despre surprizele ediției.
- Young Blood 4.0. Noul val de artiști contemporani – expoziția își propune să selecteze acei artiști vizuali recenți care au urmărit să descopere și să cerceteze adevăruri personale sau universale, prin mijloace și tehnici atipice, neconvenționale, autentice.
Călina Coman, curatorul secțiunii Young Blood 4.0 la Art Safari 2025 ne spune de ce ar trebui să acordăm mai multă atenție artiștilor români și de ce a ales în selecția de anul acesta și fotografii, ca cele ale lui Dimitrie Gora…
„Artiștii tineri oferă perspective ce pot remodela felul în care percepem lumea înconjurătoare, iar de multe ori, exprimarea ideilor lor este însoțită de o invitație la dialog – despre realitate, despre structurile sale vizibile, dar și despre cele ascunse, aproape inaccesibile. Dimitrie Gora, asemenea altor artiști contemporani, experimentează cu diverse medii pentru a transmite observații, idei și viziuni asupra lumii. În cazul său, rolul fotografiei ca mijloc de documentare se diminuează și devine parte integrantă dintr-un proces de transpunere în cotidian – prin integrarea de obiecte găsite (found objects sau ready-made), imaginile sale generează noi chei de lectură, precum și comentarii sociale, culturale sau istorice.”
Dimitrie, care sunt temele pe care le abordezi cel mai des în lucrările tale? De ce?
Explorez memoria colectivă și individuală, relația dintre trecut și prezent, și impactul emoțiilor asupra spațiului cotidian. Aceste teme mă fascinează pentru că dezvăluie modul în care ne construim identitatea.
Seria ta de lucrări de la Art Safari 2025 – Young Blood 4.0 la care ar trebui să ne oprim este…
„Cele două plăci tectonice” – lucrarea combină fotografia urbană cu un tricou reflectorizant, explorând vizibilitatea și relația dintre individ și spațiul public. Fotografia surprinde un moment cotidian, integrat pe un obiect funcțional, invitând la reflecție asupra interacțiunii cu mediul înconjurător. Și „Cu gândul la demonii mei”.

Despre tine, ca artist, ar trebui să știm că…
Creez lucrări multidisciplinare, combinând fotografie, instalații și sculptură, pentru a explora povești personale într-un context universal.
Merită să investim în piața de artă contemporană românească pentru că…
Este o expresie unică a unui moment de tranziție socială și culturală, cu un potențial enorm pe scena internațională.
CITIȚI AICI & AICI interviuri cu tineri artiști care au expus la Art Safari Young Blood – edițiile anilor precedenți.