Descoperiri spaniole: pălăriile pictate Romualda

Ador Spania. Atât de mult încât, la un moment dat, mi-am luat inima în dinți și m-am înscris la un curs de spaniolă. Din una în alta, am cunoscut-o, după vreun an și ceva, pe Begoña Magraner. Și, pentru că spaniola mea încă scârție (exersez, să știți, cu traducerea acestor texte!) am lăsat-o pe ea, în calitate de invitat special al www.dreamingof.net, să îmi povestească, pe rând, despre designerii, arta și cultura spaniolă pe care le adoră. Astăzi ne introduce în lumea unui brand superb de pălării pictate, Romualda. 

PS – Para la versión en español, vaya al final del artículo

Designerii
Cristina Aguirre și Mariana Aguirre de la Romualda sunt două surori: un designer și o pictoriță, care au decis, în 2019, să-și adune pasiunile sub aceeași umbrelă. Sau… să spunem sub aceeași pălărie? De ce ne place? 

Lansat chiar înainte de începutul pandemiei, pălăriile brandului spaniol Romualda nu sunt obișnuite: sunt unele extrem de originale – uitați-vă doar la cum arată forma lor, sunt colorate și pictate în diverse culori și sunt unicate; sunt, până la urmă, niște produse artizanale care păstrează imperfecțiunile lucrului făcut de mână, în serie mică. 

Puteți cumpăra pălăriile Romulada – http://www.romualda.es/
Despre tehnicile folosite: https://www.facebook.com/romualda.es/videos/581859749126698 & https://www.facebook.com/romualda.es/videos/1691808644299545.

Cristina Aguirre și Mariana Aguirre, cele două surori artiste din spatele brandului Romualda

Totul a început cu o pălărie, evident. Iar pentru fondatoarele brandului punctul de plecare a fost un sombrero, pe care l-au declinat deja sub forma unei pălării cu boruri enorme, încercând să-și traducă astfel viziunea lor despre artă și design în lumea modei. Rezultatul? Aprecieri rapide din partea criticilor (și apariții în cele mai importante revistă de modă de pe planetă) și o dezvoltare fulgerătoare, care a însemnat mai mult de 10 colecții distincte, între care și o colecție de pălării pentru mirese și o colecție proprie de haine. 

Inspirația

Cristina Aguirre și Mariana Aguirre spun că sunt inspirate de tot ce le înconjoară: să trăiască, să respire, să deschidă ochii. Le inspiră natura, plantele, dansul, poezia, materialele pe care le găsesc, designul. Însă orice poate reprezenta un punct de plecare pentru moodboardul lor: forma tălpii unui pantof, diferitele combinații de culoare ale clădirilor, afișul unui atelier de reparații, ceva ce au auzit pe drum – o replică pe care un copil i-a dat-o mamei sale – , un miros. Iar referințele pentru inspirație pot ocupa o listă lungă: de la operele lui Francis Bacon sau Louise Bourgeoise la veiozele lui Ingo Maurer sau sculpturile lui Ernesto Neto. Dar și munca ilustratorilor ca Jesús Cisneros sau Beatrice Alemagna.

Nu e întâmplător, astfel, că din această zonă a artei vine și numele brandului, Romulada. O pictoriță olandeză pe care cele două surori îl cunoscuseră într-o excursie a fost cea care le-a fascinat. Atât de mult încât o pictură murală din casa artistei are locul ei azi în atelierul lor din Madrid, alături de mobile reciclate, cum ar fi o casă pentru porumbei primită cadou de la mama lor, zeci de metri de bumbac organic și cutii de vopsea în toate culorile pe care vi le puteți imagina. Pentru că salvarea trecutului face parte, de asemenea, din ADN-ul brandului lor, și asta se vede și în diferitele tehnici folosite pentru a produce pălăriile. 

Produsele 

Toate pălăriile sunt pictate de mână, cu tehnici diverse – de la pensule și perii cu diverse grosimi la bureți, cu vopsea cu mai multă apă sau mai groasă, ba chiar și cu un procedeu special de marmorare, împrumutat din tehnicile japoneze vechi. De asemenea, și materialele cu care lucrează cele două artiste sunt diverse: pânze din materiale sustenabile, vopsite cu coloranți naturali din indigo, curcumă, cu rășină extrasă din arbori de lemn sângeriu sau insecte. Materialele sunt 100% sustenabile, fără fibre amestecate, astfel încât se pot recicla ușor, iar vata folosită pentru căptușeala pălăriilor este fabricată din sticle reciclate din ocean. 

Artă în formă purtabilă 

O astfel de viziune care îmbină practicul și esteticul este cea care poate face ca pălăriile Romualda să fie… ca niște tablouri purtabile. Una te-ar putea plasa într-un portret al lui Francis Bacon, alta te poate face să trăiești într-un peisaj de Monet, poți ajunge cu ele printre balerinele lui Degas sau poți conviețui cu formele lui Estaban Vicente sau cu femeile lui Zuloaga. Pentru că dorința surorilor Aguirre este ca Romualda să fie o referință, nu doar în modă, ci și un element care să facă parte din alte discipline artistice. Așa cum le-ar încânta nespus să-și vadă pălăriile purtate într-un spectacol în coreografia Pina Bausch. Eu una abia aștept și mă întreb: oare în România există vreo persoană care deja poartă o pălărie Romualda?

Fotografii: Alejandra Flo, pagina de Facebook a brandului. 

READ ALSO:

YOU MIGHT ALSO LIKE