Uniformele industriale se mută pe catwalk – interviu cu designerul Cerasela Nicoară

A fost, aș spune, dragoste la prima vedere. Poate pentru că mi-am putut imagina, într-o secundă, unde și cum pot purta hainele prezentate de Cerasela Nicoară pe podiumul Galei UAD Fashion Design 2019. „Uniformele de la Drumuri și Poduri s-au mutat pe runway”, spune ea că ar putea fi titlul de ziar care ar anunța colecția ei, „Industrious”. Eu aș spune că, mai mult decât niște uniforme, jachetele și pantalonii imaginați de tânărul designer de la Cluj pot concura cu succes ținutele streetstyle cu accente neon văzute la fashion week-urile din Copenhaga sau Stockholm. Sau pot fi așezate, firesc, în orice garderobă a unui millenial. 

Găsiți colecția Cerasela Nicoară – @cerasela.nicoara și @gala_uad_fashion_design 

cerasela nicoara industrious collection uad 2019

Numele colecției a fost… 

… „Industrious”.

Ideea care a stat la baza acestei colecții…

… a fost transformarea unei ținute „nepretențioase” , din punct de vedere vizual, într-o ținută cu o proprie personalitate. Astfel, am ales uniforma, descrisă ca fiind un obiect vestimentar care reprezintă ideea de unitar, omogen și lipsit de individualitate. Scopul principal a fost realizarea unor piese funcționale, versatile, care să se încadreze în tendințele actuale și care să vorbească de la sine. Problematica uniformei mi s-a părut ofertantă; este actuală, are o istorie complexă. 

cerasela nicoara collection industrious
cerasela nicoara industrious details

Câte schițe ai aruncat? De câte ori ai desfăcut și refăcut piesele?

Se poate spune că procesul de realizare a schițelor a fost un drum lung de parcurs; am făcut sute de schițe de tip crochiu, care au fost modificate până în ultimul moment. Totul a fost imprevizibil, deoarece ideile se înmulțeau de la o zi la alta, iar eu cred că toată această căutare, care pune creierul și imaginația în mișcare, reprezintă una dintre cele mai frumoase părți ale designului vestimentar. La partea tehnică, parcursul a fost coerent; n-am desfăcut, mai degrabă am adăugat detalii de finețe, precum buzunare, elemente care să permita modificarea morfologiei hainei și detalii ornamentale.

Cel mai dificil lucru pentru un designer la început de drum…

… pentru mine este faptul că trebuie să întâlnești foarte multe persoane noi, și mă confrunt cu o anumită rușine infantilă, aceea de a-mi spune părerea sau de a-mi promova și a-mi face cunoscută munca.

cerasela nicoara collection
cerasela nicoara details

Titlul știrii care ar anunța colecția ta într-un ziar ar fi…

… „Uniformele de la Drumuri și Poduri s-au mutat pe runway”. 

Pe moodboardul tău vom găsi mereu…

… intervenții grafice manuale, deoarece tehnica manuală îmi oferă satisfacție în timpul procesului de lucru și oferă personalitate planșelor.

cerasela nicoara designer Cluj
cerasela nicoara back details

Ai merge la o cafea (și un sfat despre modă)  cu…

… o persoană de la care pot să învăț și să asimilez informație de calitate. Un sfat despre modă pe care l-aș da eu ar fi „Hainele pe care le porți trebuie să îți reflecte personalitatea și trebuie să te simți bine în ele, să fii natural”. 

Urmează…

… să aplic la studiile de master și apoi trebuie să mă ocup de toate proiectele care mi-au fost propuse prin premiile oferite în cadrul Galei UAD Fashion Design 2019.

cerasela nicoara designer

Foto: Tudor Florian @tudor.florian 

CITEȘTE ȘI:


YOU MIGHT ALSO LIKE