Denisa Gherman: despre tradițiile și poveștile familiei – un interviu cu un tânăr designer absolvent MDVTM 2024
Un mix de tradiție și artă contemporană. Materiale superbe, multe brodate de mână, obiecte unice și foarte multă muncă. Dar și o poveste extrem de personală (așa cum vă mai povesteam că au fost poveștile absolvenților de la gala Facultății de Artă și Design – Universitatea de Vest Timișoara). Denisa Gherman a fost inspirată de povestea mătușii sale, o iubitoare a portului tradițional. „Mi-aș dori foarte mult ca în fiecare dintre colecțiile viitoare să păstrez această identitate culturală, fie reinterpretată fie cu elemente originale reintroduse în piese vestimentare moderne”, spune designerul. Citiți mai departe despre Denisa Gherman: despre tradițiile și poveștile familiei – un interviu cu un tânăr designer absolvent MDVTM 2024.
#FashionBlogger #FashionTrend #RomanianDesigner #Romanian
O putem găsi pe Denisa Gherman pe Instagram @denisa.gherman.1293.
Alte colecții de diplomă & master prezentate la gala 2024 MDVTM – pe @mdvtm.uvt.
Colecția ta pentru gala MDVTM 2024 a fost inspirată de…
„Mardessa” are ca sursă principală de inspirație portul tradițional din Țara Oașului. Această colecție își are inspirația din amintirea mătușii mele care a trăit o viață dedicată costumului tradițional, făcând din el o parte esențială a identității sale. Fiecare piesă din colecție îmbrățișează moștenirea culturală a zonei Oașului și își propune să transmită emoțiile, tradițiile și frumusețea autentică a portului tradițional. În spatele acestei colecții stă o mică povestioară, mai exact o frază, pe care o aud tot mai des „toată ești ca mătușa ta, ce fericită ar fi să te vadă”. Povestea din spatele colecției aduce în prim-plan amintirea mătușii mele, o femeie puternic legată de costumul tradițional, care și-a păstrat autenticitatea și dragostea pentru tradiție până la ultima ei suflare. Moodboard-ul, prin cromatică și simbolistica imaginilor, exprimă starea și semnificațiile din spatele conceptului colecției. Este reprezentată o mireasă care plânge, care face trimitere la mine deoarece mătușa mea nu poate să fie lângă mine în acel moment special din viața mea și o femeie care o reprezintă pe mătușa mea, care privește tot ce se întâmplă din umbră, de aceea este singura alb-negru din toată compoziția. Este nelipsită broderia, element central și accent principal al colecției vestimentare. În fundal, în ultimul rând, un grup de fete tinere care sunt dornice să-și păstreze identitatea etnică.
Ai ales aceste imprimeuri și aceste materiale pentru că…
Elementele cheie de design din colecție includ broderia, care redă motive tradiționale și simboluri specifice zonei Oașului și meșteșugul mărgelelor, care este nelipsit din colecție. Volumul exagerat este adăugat ca element principal extras din aceeași sursă de inspirație, fiind dezvoltat prin tehnici moderne și de actualitate. La nivel de materialitate, predomină materiale cu o greutate vizuală puternică în contradicție cu materiale în culori deschise, fluide. Fiecare detaliu, de la texturile bogate la culorile vibrante, amintește de bogăția și diversitatea culturii locale. Colecția include ținute purtabile compuse din: rochii, jachete și pantaloni. În ceea ce privește silueta, majoritatea sunt piese vestimentare largi, voluminoase cu impact, accentul fiind pus pe talie pentru a evidenția silueta feminină.
Spune-mi mai multe despre procesul prin care ai trecut să ajungi la final cu această colecție și care a fost cea mai dificilă parte pentru tine? Câte ore ai petrecut încercând să pui cap la cap toate lucrurile?
Procesul a fost unul anevoios, am lucrat la acestă colecție aproximativ 3 luni. Am avut atât piese pe care le-am realizat în 3-4 ore de lucru dar și piese pe care am lucrat chiar și 2 săptămâni, cum ar fi acea bluziță/vestă din mărgele. Pentru majoritatea pieselor vestimentare am realizat și mulaje înainte de a face piesa finală deoarece am experimentat volume și tipare noi. Am cusut atât la mașina de cusut, cât și de mână, broderia a fost realizată la mașină industrială.
Cum putem să rezolvăm dilema: de ce am investi într-un designer român, tânăr, și nu într-o piesă a unor branduri consacrate?
Adesea, designerii locali produc colecții în ediții limitate sau chiar piese unicat, ceea ce garantează originalitatea și unicitatea. Cumpărând o piesă de la un designer român, ai șanse mai mici să întâlnești pe cineva care poartă exact același obiect. Investind în creațiile designerilor români, sprijini economia locală și ajuti la creșterea și dezvoltarea industriei de modă din România. Acest lucru contribuie la crearea de locuri de muncă și la promovarea culturii locale. Decizia de a investi într-o piesă de designer românească sau într-una de la un brand celebru depinde de prioritățile personale: dacă valorizezi originalitatea, susținerea economiei locale, calitatea și sustenabilitatea, o piesă Made in Romania poate fi alegerea potrivită. Pe de altă parte, dacă ești atras de recunoașterea globală a unui brand celebru și ești dispus să plătești pentru aceasta, atunci piesele de la branduri mari ar putea fi preferate.
Povestește-mi despre relația ta cu moda – când și cum ai liat decizia că acesta o să fie drumul pe care vei merge?
Acestă pasiune pentru design vestimentar a venit foarte spontan, eram clasa a12-a, nu știam ce vreau să fac, pe ce cale să merg mai departe și am văzut pe Instagram că va avea loc un curs de design vestimentar realizat de Ioana Călin, i-am convins pe părinți să mă lase să merg. Acela a fost momentul în care pot spune că m-am îndrăgostit de tot ce înseamnă design vestimentar.
Piesa (croiul sau imprimeul) despre care știi sigur că o să apară în oricare colecție pe care o vei face este…
Mi-aș dori foarte mult ca în fiecare dintre colecțiile viitoare să păstrez această identitate culturală, fie reinterpretată fie cu elemente originale reintroduse în piese vestimentare moderne. Îmi place foarte mult să lucrez cu volumele exagerate la nivelul mânecilor.
Un oraș & o melodie perfecte pentru colecția ta…
Sincer nu știu exact cum ar trebui să răspund, ca oraș aș zice Negrești-Oaș, muzică tradițională remixată cu una contemporană.
Designerii relevanți pentru tine acum sunt…
Urmăresc îndeaproape fiecare colecție și creație a brandului român Zestal, îmi place absolut tot ce realizează, este exact pe stilul meu. Olivier Rousteing designerul de la Balmain este unul dintre preferații mei.
Ce urmează pentru tine? Anul acesta, anul următor?
Momentan am luat o mică pauză până în septembrie, timp de gândire, să stabilesc cu exactitate pe ce drum vreau să merg mai departe, dar orice ar fi este legat de lumea modei.
Fotografii: Bogdan Marcheva @marchevca.event.ph
Mulțumiri Iulius Town Timișoara! @iuliustowntimisoara.