Tigrii de pe eșarfele Hermès: interviu cu artista care stă în spatele desenelor

Îi place să viseze la lumi fantastice și la poveșți minunate despre ținuturi magice. Și acest lucru nu poate să nu-ți sară în ochi atunci când privești la superbele desene care împodobesc faimoasele carré-uri din mătase ale uneia dintre cele mai vechi și mai apreciate case de modă din lume, Hermès. Autor și ilustrator a două cărți pentru copii, Alice Shirley este artista din spatele unora dintre cele mai recente desene care apar pe eșarfele Hermès: mai exact, ea a transpus, în povești pe mătase fină, scene incredibile cu tigri, zebre, pești exotici, cai și păsări (www.aliceshirley.com, www.hermes.com). Am stat de vorba cu Alice despre începuturile colaborării ei cu Hermès, despre desenele favorite și despre… eșarfă ei favorită din magazinul parizian. 

ENGLISH VERSION – HERE. 

Vezi eșarfele pe www.hermes.com.
Lucrările ei le puteți vedea pe www.aliceshirley.com și o puteți urmări pe https://www.instagram.com/AliceKShirley/. 

Desenele tale pentru eșarfele Hermès – o zebră cu aripi de papagal, un tigru înconjurat de flori enorme și puțin ciudate – nu sunt tocmai cele mai obișnuite peisaje. De unde a apărut inspirația pentru aceste desene?

Pe mine mă inspiră mereu natura, istoria, poveștile copilăriei, miturile… poveștile se așază una peste cealaltă și la final, suprapunerile de culori personaje, imagini și poveșți creează propriul meu moodboard. Fiecare eșarfă Hermès are o poveste a ei, nu e niciodată vorba doar despre un simplu tipar simpatic. 

Cum a început colaborarea ta cu Hermès? 

Studiam la Prince’s Drawing School în Shoreditch London (acum se numește Royal Drawing School). Iar doi dintre membrii familiei Hermès, Hubert și Xavier Guerrand-Hermès, sunt finanțatori ai școlii. Mi-au văzut lucrările și au vrut să îmi cumpere schițele. Le-am spus că nu sunt de vânzare, așa că Hubert a cumpărat, în schimb, cartea pentru copii realizată de mine, “Aesop’s Fables”, cu ilustrațiile originale îndesate între pagini. Drept mulțumire, i-am trimis o gravură colorată cu un șoarece călare pe spatele unei iguane. I-a plăcut desenul, așa că l-a trimis către departamentul de creație de la Hermès, care m-a sunat și m-a rugat să vin la Paris cu întreg portofoliul…

Care e desenul tău favorit / eșarfa ta favorită?

E desenul la care lucrez în acest moment. Și eșarfa care îl va purta. Mereu a fost așa.

Ai publicat deja două cărți desenate cu povești pentru copii. Va există și o a treia?

Am fost foarte ocupată și cărțile îți ocupă mult timp, ai nevoie de o perioada mare de timp pentru desene, pentru poveșți. Dar voi începe să lucrez la una de îndată ce voi avea timp. Povestea e gata deja, și e una tare simpatică… 

dans un jardain anglais hermes 2015 ss

Care este cartea pentru copii pe care ți-ai fi dorit să o fi scris tu (sau cel puțin să o ilustrezi)?

Orice de Roald Dahl, omul e un geniu.

Care e următorul tău plan legat de lumea modei? O altă colaborare? 

Să fiu sinceră, orice altă colaborare n-ar fi posibilă câtă vreme lucrez pentru Hermès. Acum, timpul liber îl folosesc ca să lucrez pentru proiecte particulare sau pentru niște proiecte personale. Am lucrat în Franța, alături de niște prieteni, la o colaborare artistică foarte interesantă. Una peste alta, eu încerc să mențin un echilibru între lucrurile pe care le fac pentru proiecte comerciale și cele pur artistice; îmi place să fac multă cercetare pentru fiecare lucrare pe care o fac, așa că această căutare a surselor și a poveștilor mă duce uneori pe cărări interesante și nebănuite. Din fericire, am un job pe care îl iubesc și pe care îl pot face toată viață.

Alice Shirley, în 5 cuvinte… 

Curioasă și foarte curioasă. Sorry, nu sunt chiar cinci… 

Alice Shirley a absolvit Byam Shaw School of Art, Central St. Martins în 2007 cu o diplomă în Fine Art. Între 2007-2009 a lucrat pentru ediția printată a propriei ei cărți, “Aesop’s Fables”, publicată în 2009 de Pavilion Children’s Books, Anova Books. A doua ei carte pentru copii, “The Gentle Lion and the Little Owlet” a fost publicată în 2012 de către Anova Books. A fost angajată să imagineze măști pentru Biophilia Masked Ball, 2014 Natural History Museum London. Din studioul ei din Camden, Londra, Alice desenează încă poveșți pe mătasea esarfelor Hermès Paris.

Alice Shirley, Liat Towers, Singapore, Hermès store

Alice Shirley, Liat Towers, Singapore, Hermès

Foto: www.aliceshirley.com 

CITEȘTE ȘI:

Terre d’Hermès Saga continues. With Vetiver part. 

Latest feeds @alinaaliman

3 days ago
5 days ago
1 week ago
1 week ago
2 weeks ago
2 weeks ago

Latest Lifestyle

YOU MIGHT ALSO LIKE