O scrisoare din Formentera
Luna aceasta, cea mai frumoasă scrisoare am primit-o de la colaboratoarea permanentă a blogului, Begoña Magraner. Care m-a invitat într-o călătorie în Formentera, Spania. 🙂
**** #FashionTrend #Espanol
Para la versión en español, vaya al final del artículo!
Casa Eugeniei Silva en Formentera se numește ‘Can Eu’ – @eusilva. (O puteți găsi și aici pentru rezervări – https://www.thesuitesresidences.com)
„Dragă Alina, în aceste zile, când temperatura deja a urcat puțin, visez, ca în fiecare an când încep vacanțele mele în locuri cu climă superbă, la casa ideală din Formentera. Există, bineînțeles, o mulțime de case în Insulele Baleare, însă una, în particular, mi-a furat mie inima de mai mulți ani. Și aceea e casa topmodelului de origine spaniolă, Eugenia Silva.
Ce-aș putea eu să-ți spun despre casele acestea din Formentera? Ei bine, construcțiile tipice din insulele baleare nu sunt deloc luxoase, arhitectura este influențată de case rurale, tradiționale, de la țară. Aceste case nu și-au schimbat stilul de-a lungul secolelor pentru că, practic, societatea de pe insule a fost izolată din punct de vedere cultural și economic și din aceste motive a fost nevoită să valorifice la resursele și cunoștințele locale. Metoda de construcție are la bază cunoștințele populare transmise din generație în generație și urmărește practicalitatea, rezistența, simplitatea și modul în care se integrează în perisaj. Se construiesc pereți groși în forme dreptunghiulare și tavane orizontale susținute de bârne din lemn. Apoi, se adaugă treptat cuburi din lemn în jurul unui spațiu rectangular chiar de la intrare, iar ele separă, într-o oarecare măsură, și celelalte camere cu funcțiunile lor specifice (living, dormitoare, bucătărie). Chiar dacă această construcție poate fi continuată cu alte dependințe, aspectul ei este mereu unul finisat, terminat.
Mulți arhitecți au fost interesați de acest tip de arhitectură specific balear, printre care Germán Rodríguez Arias sau Josep Lluís Sert, germanul Erwin Broner ce făcea parte din curentul Bauhaus. În plus, a atras mereu persoane cunoscute din alte domenii, cum ar fi artistul și fotograful dadaist Raoul Hausmann, care a surprins o mulțime de instantanee cu aceste construcții, sau filozoful Walter Benjamin, scriitor și critic literar, care și-a aprofundat teoria sa estetică pornind de la austeritatea și frumusețe acestor case tipic baleare.
Și, iată că asta ne aduce acum la această casă a Eugeniei Silva din Formentera: ea se numește ‘Can Eu’ și e situată între pini, smochini și roșcovi. Ca să ajungi în Formentera, trebuie să ajungi în Ibiza și de aici să iei un ferry către Formentera – este o insulă care nu are aeroport, ceea ce o face o insulă mai puțin aglomerată și vizitată.
Casa Eugeniei e situată la înălțime, undeva pe La Mola, unul dintre cele mai înalte puncte ale insule; e amuzant că, pentru a merge dintr-un punct în altul al insulei, Eugenia Silva își folosește mașinuța sa Citroën Méhari de culoarea nisipului saharian, ceea ce nu e neapărat întâmplător. 🙂 Nu-i așa, Alina, că și ție ți se pare că această mașină se potrivește la perfecție cu casa?
În Formentera, topmodelul Eugenia scoate la vedere tot spiritul său boem. Lasă deoparte costumele Armani și bijuteriile de la Chopard (branduri cărora le este ambasadoare) și viața agitată din Manhattan, unde locuiește în restul anului. Cum spune ea, singurul brand care mai există în casă este Roca. Pentru alte ocazii, mă veți vedea cu tot felul de haine vechi pe care îmi place să le port, coșuri în care îmi țin mărunțișurile și accesoriile pe care le cumpăr de la piață de la prietenii mei hipoți.”
Para la versión en español – Casa-en-Formentera
Foto: pagina Facebook / Instagram.
CITEȘTE ȘI:
TAGS: Baleare Island, espanol, Eugenia Silva, formentera, travel