O mașină ca o vacanță: EQA

De când mă știu (a se citi de când mi-am luat carnetul de șofer) o călătorie cu mașina, cu pedala de accelerație apăsată până la podea și cu zgomotul de motor pe post de companion a fost, pentru mine, una dintre cele mai bune metode de a-mi recăpăta calmul. În 2021 am descoperit că există ceva și mai eficient (și nu vorbesc aici de o aplicație de calm & meditație): o mașină electrică. Aceeași senzație, mai puțin zgomot, chiar și mai multă putere. Plus niște gadgeturi care să-mi facă escapada motorizată… a whole lot better. Cu EQA de la Mercedes-EQ m-am simțit nu doar mai calmă, ci aproape ca în vacanță. 

eqa

The pretext….

Să vă spun un secret: când am vizitat, în 2018, sediul Mercedes-Benz de la Stuttgart și am văzut ce prototipuri demne de un film SF se pregăteau acolo în domeniul mașinilor electrice, am crezut că voi ajunge să le conduc când voi avea… OK, să nu zicem mulți-mulți ani, dar cel puțin nu atât de devreme încât să mai pot purta pantalonii mei preferați de la Murmur, mărimea S. Însă iată-ne aici, în 2021, când noile modele electrice de la Mercedes-Benz sunt gata să cucerească străzile (și inimile noastre, bineînțeles). 

Mereceds-EQA-electric

EQA a fost creat implementând abordarea „Design for Environment”. Astfel, încă din faza de concept, EQA a fost conturat ca fiind un autoturism centrat pe conservarea resurselor și cât mai sustenabil. EQA îmbină sportivitatea, tehnologiile de ultimă generație și senzația generoasă de spațiu, fiind primul autoturism 100% electric din segmentul compact. „Noi credem că interiorul mașinii va deveni din ce în ce mai important în viitor, ca și experiența pe care o are utilizatorul. Asta și pentru că mașina va deveni cel de-al treilea loc în care ne vom petrece timpul, pe lângă casă și birou”, spunea atunci Gorden Wagener, Chief Design Officer, Daimler AG. 

EQA-electric-Mercedes-benz-EQ

The drive….

Și, pentru că tot am început cu full-disclosure, o să vă mai spun un secret: îmi place din ce în ce mai mult ca la volan să aud cât mai puține zgomote, nu prea mai deschid radioul (cu excepția știrilor de dimineață) și am început să asociez un „urlet” de motor doar cu turele de pe circuitul de viteză. În 2021, în post-pandemie, după un an în care nervii mi-au fost puși la încercare, tot ce-mi doresc de la o mașină este cât mai puțin stres. No sound, no pollution, no worries. Și fără nici o oprire la benzinărie (sau stație de încărcare) pentru câteva sute de kilometri. 

electric-EQA
  • Modelul EQA 250 are o autonomie care depășește 420 de kilometri. Practic, în circa 30-40 de minute (cât bei o cafea) se poate încărca full la stațiile rapide.  
  • Emisiile de CO2 în g/km (în regim mixt): 0.[1].
  • De asemenea, EQA dispune de funcția ECO Assist, pentru un stil de conducere intuitiv – autoturismul consumă mai puțină energie, iar autonomia crește. Sistemul analizează vitezele autoturismelor din jur și limitările de viteză și oferă șoferului indicații vizuale referitoare la aceste informații.
Merecedes-EQ-interior-

The exterior…

Dacă nu-ți place să faci schimb de impresii la semafor cu alți șoferi, mai bine nu deschizi geamul de la EQA: asta e lecția pe care am învățat-o în acest weekend. 🙂 Pentru că aspectul lui SF îți aduce multe priviri admirative și la fel de multe întrebări de la curioși. Da, da, „cât merge până o încarci din nou” – real, mie mi-au ieșit vreo 375 de kilometri – și „poți s-o pui și la o priză normală – da!, dar și „wow, e un Mercedes-benz electric?” sunt cele mai frecvente. 

  • EQA este primul model Mercedes-EQ a cărui dezvoltare aerodinamică a fost realizată în totalitate digital.
  • EQA are un coeficient de rezistență redus datorită acestui design al caroseriei și roților. Astfel, este redus necesarul de energie, iar autonomia este amplificată.
EQA-electric-Mercedes

The interior…

Asta a fost partea mea preferată, de departe! În primul rând, it’s a fashionable car. Un pic de rosé pe scaune, asortat cu iluminarea grilei, un spațiu generos încât să nu mă cert cu co-pilotul de la cotiera dintre scaune și un sistem multi-media incredibil: îți poți conecta telefonul astfel încât să vezi tot ce există pe el pe ecranul mare, poți alege ce vrei afișat pe ecran și… feature-ul meu preferat: o hartă în 3D a drumurilor pe care mergi. Calea Victoriei n-a fost nicicând mai interesantă!  

EQA-Interior
  • Dashboard-ul EQA include două ecrane amplasate în zona șoferului și a pasagerului. Primul ecran dispune de un display free-standing, disponibil în două versiuni: cu două ecrane de 77 inch (17,87cm) sau în varianta Widescreen, formată din două ecrane de 10,25 inch (26cm). 
  • Informațiile de pe instrumentar și de pe ecranele media sunt ușor lizibile, cu o grafică aparte și un control intuitiv. De exemplu, simbolul Mercedes-EQ de pe ecranul media poate fi folosit pentru a accesa meniuri pentru opțiuni de încărcare, consumul electric și fluxul energetic.
EQA-Mercedes-EQ-interior

On my wish list because…

… cred că viitorul va fi al mașinilor electrice. Dar și pentru că…

  • Prin aplicația Mercedes me, șoferul poate monitoriza și controla funcțiile autoturismului de la distanță. Poți verifica, de exemplu, autonomia sau presiunea în anvelope. Urmărești dacă ușile și geamurile sunt închise. Sau trimiți o destinație de călătorie sistemului de navigație astfel încât totul să fie deja pregătit pentru următoarea călătorie înainte să urcați la bord.
  • Cu un simplu „Hey, Mercedes!” pot s-o fac atentă pe asistenta mea virtuală și s-o întreb care e temperatura exterioară sau s-o rog să-mi caute cel mai apropiat restaurant sau parcare semnalizată. Sau pot s-o sun pe mama – și n-o să uit să fac asta, pentru că sistemul Mercedes-Benz îmi va ști obiceiurile și, desigur, pe display îmi va sugera, seara, numerele de telefon la care sun de obicei.
  • Mi-a plăcut și faptul că mașina poate juca rolul unui instructor auto exigent. Dacă cumva tragi de volan și depășești linia de demarcație dintre benzi fără a semnaliza, mașina te „aruncă” pur și simplu înapoi pe banda ta și semnalizează sonor. Active Lane Keeping Assist și Active Brake Assist se numără printre funcțiile incluse în echiparea standard. De asemenea, sistemul poate frâna în cazul în care observă autovehicule care staționează sau pietoni angajați în traversare, la o viteză de deplasare tipică celei pentru oraș.
  • N-aș putea să uit de unul dintre cele mai cool lucruri: accelerația instantă a motorului electric – aproape că mi-a părut rău că n-am văzut cum e cu ea și pe un circuit. 
mercedes-benz-electric

Perfect match with… 

… o pereche de pantofi sport (și pantalonii de la Murmur). Dar aș spune că în spate încap perfect și crosele de golf sau SUP-ul pentru o escapadă pe lacul Sangov. 

Mercedes-EQ-EQA

Preț: începând de la 49.170 euro cu TVA inclus. EQA poate fi achiziționat și prin programul Rabla cu discount prin ecotichet în valoare de 45.000 lei. Vine însoțit de stația de încărcare ENGIE și 12 rate CASCO oferite cadou. www.mercedes-benz.ro.

READ ALSO:

YOU MIGHT ALSO LIKE