Lumea fantastică a Amandei Parer: interviu cu artista 

Dacă pășești pe străzile din Los Angeles, New York sau Sydney și, de nicăieri, te trezești față în față cu un gigantic iepure alb… să știi că nu e un vis. Și nici n-ai aterizat într-o varianta distorsionată a poveștii cu Alice în Țara Minunilor. E doar posibil să fi dat peste una dintre superbele instalații de artă semnate de artista australiană Amanda Parer. Și ai putea să descoperi că acești iepuri uriași (parte a proiectului ei intitulat “Intrude”) sunt în turneu – proiectul artistic a călătorit în America, de la San Francisco la New York, Houston, Los Angeles ai Denver, dar și în câteva orașe din Europa. “Îmi place să scot arta din galerie și să o duc în spațiile publice. Îmi place ideea ca oamenii să se uite la lucrările mele și nici măcar să nu știe că sunt niște proiecte artistice”, spunea Amanda Parer.

ENGLISH VERSION of the interview – HERE. 

Găsești informațiile despre artistă pe parerstudio.com.

De ce folosești animale ca imagini principale ale proiectelor tale? De ce iepuri? 

Sunt abordabili. Acesta e primul motiv. În literatură și în fabule iepurii sunt niște ființe prietenoase și inofensive. În plus, este ușor să relaționezi cu aceste animale – când folosesc iepuri, lucrările mele devin mai abordabile pentru privitori și astfel îi pot angaja pe aceștia în conversații care depășesc semnificația instalațiilor pe care le văd. 

“Intrude” este unul dintre cele mai cunoscute proiecte artistice ale tale. Este și favoritul tău? 

Cu siguranță, dat fiind succesul de care s-a bucurat Intrude, satisfacția de a vedea atât de mulți oameni interacționând cu lucrările mele este uriașă. Scopul proiectului n-a fost niciodată de a convinge pe cineva că lucrurile sunt bune sau rele, ci de a-i angaja pe privitori într-un dialog. Să poți să comunici prin intermediul artei, așa cum o fac eu, este o oportunitate extraordinară, așa că mă bucură enorm că am putut să port dialoguri cu atât de mulți oameni prin acest proiect. 

De ce ai ales să faci instalații? Nu sunt un pic… volatile? De ce nu fotografie sau sculptură sau pictură? 

Prin natură lor specială, instalațiile ies din sfera artistică și pun stăpânire pe întreg spațiul din jurul nostru. Formele de artă bi-dimensională sau tri-dimensională cum ar fi fotografia, sculptură sau pictură sunt superbe – și eu le-am experimentat, la început. Însă de câțiva ani încoace sunt mult mai atrasă de instalații. Îmi place să scot artă din galerii și să o duc în spațiile publice. Îmi place când oamenii se uită la arta mea și de cele mai multe ori nu știu că acolo este vorba despre o piesă de artă. 

Care va fi următorul tău proiect? 

Lucrez la o instalație numită Fantastic Planet. Va include 40 de picioare iluminate, așezate în diverse poziții în spațiile publice, care vor arată ca niște forme enorme, aproape extraterestre, care au aterizat pe planetă noastră și ne observe. Proiectul va fi expus în Cehia, în Australia și probabil și în alte țări. Puteți află mai multe informații pe amandaparer.com.au.

Care ar fi proiectul pe care ai vrea să îl faci dacă ai avea resurse nelimitate la dispoziție? 

N-aș vrea să fiu prea specifică, mi-aș divulgă astfel cele mai bune idei. Dacă ți-aș spune ar trebui să te omor după aceea (râde). Pot să spun doar atât: uită-te la tot acest spațiu din jurul nostru.

Amanda Parer în 5 cuvinte… nu sunt un scaun.

Despre artist: Amanda Parer este o artista originară din Sydney, cu lucrări aflate în colecții publice și particulare. Ea a fost selectată în cadrul mai multor competiții naționale – de cinci ori pentru Blake Prize, dar și pentru Glover Prize. Intrude este unul dintre cele mai cunoscute proiecte ale artistei, prezentat la câteva festivaluri de artă din lume. O parte din Fantastic Planet a ajuns și în România, la Festivalul Luminilor.

Foto: amandaparer.com.au

CITEȘTE ȘI:

Tigrii de pe eșarfele Hermès: interviu cu artista care stă în spatele desenelor

Latest feeds @alinaaliman

3 days ago
5 days ago
1 week ago
1 week ago
2 weeks ago
2 weeks ago

Latest Lifestyle

YOU MIGHT ALSO LIKE